Χρηματιστήριο & Αγορές

Επιβάλλουν μηχανισμό με ρήτρα αναστολής ψηφισμένων μέτρων 4,5-5 δισ οι δανειστές - ΕΕ: Πιθανή συμφωνία 20 Φεβρουαρίου

Επιβάλλουν μηχανισμό με ρήτρα αναστολής ψηφισμένων μέτρων 4,5-5 δισ οι δανειστές - ΕΕ: Πιθανή συμφωνία 20 Φεβρουαρίου
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης παραμένει η ψήφιση νέων μέτρων 4,5 δισ. από την ελληνική κυβέρνηση με ανασταλτικό χαρακτήρα
Πίσω από τον "καπνό" του "πανηγυρικού" κλίματος που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση, με αφορμή τα δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κρύβεται το αδιέξοδο στο οποίο ενδέχεται να επέλθει η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Υψηλόβαθμες κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως το σύνολο των προτάσεων της Ελλάδος, οι υποχωρήσεις και οι συμβιβασμοί δεν ικανοποιούν το ΔΝΤ και τον Wolfgang Schäuble, οι οποίοι ωστόσο θα είναι αυτοί που θα καθορίσουν στο Eurogroup αύριο 26 Ιανουαρίου του 2017 την ατζέντα και την πορεία των συζητήσεων.
Ακόμα και ο «ύστατος συμβιβασμός» της Αθήνας για παράταση του κόφτη για έναν χρόνο, χωρίς όμως την ψήφιση συγκεκριμένων μέτρων δε φαίνεται να γίνεται αποδεκτή ως λύση-πρόταστη από τους δανειστές.
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης παραμένει η απαίτηση για ψήφιση νέων μέτρων ύψους 4,5 δισ. από την ελληνική κυβέρνηση με ανασταλτικό χαρακτήρα.
Στην ουσία, οι δανειστές αντιστρέφουν την πρόταση της Αθήνας και επιχειρώντας να την εγκλωβίσουν αντιπροτείνουν έναν "μηχανισμός αναστολής ψηφισμένων μέτρων" αντί του "μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων".
Στην ουσία, "πιάνονται" από την ρητορική της Αθήνας πως οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν "βρέξει-χιονίσει" και πως δε θα χρειαστεί να επέμβει ο "κόφτης" δαπανών και αντιπροτείνουν ψήφιση συγκεκριμένων μέτρων που δε θα τεθούν σε εφαρμογή, καθώς όπως λέει η Αθήνα, "δε θα χρειαστεί".
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί μπροστά σε αυτό το "πολεμικό" μέτωπο , έχοντας λάβει οδηγίες από το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό να μην δεχθεί την ψήφιση νέων μέτρων, κάτι που επιβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας και σήμερα, με τη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Με τους δανειστές να παίζουν ξανά το παιχνίδι της "ασφυξίας" και την Αθήνα να επιθυμεί διακαώς λύση "πακέτο" που θα περιλαμβάνει εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων, κλείσιμο της αξιολόγησης, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και εκταμίευση της δόσης των 6,1 δισ. οι δανειστές πιέζουν για τον "μηχανισμό αναστολής ψηφισμένων μέτρων" με την ελληνική κυβέρνηση να ψηφίζει μέτρα και να προχωρά σε περαιτέρω υποχωρήσεις και συμβιβασμούς ακόμα και στα εργασιακά προκειμένου να μη χάσει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τα μηνύματα για το αυριανό Eurogroup να είναι μάλλον εχθρικά και να έχουν τη μορφή τελεσιγράφου, η Αθήνα θα επιχειρήσει να πάρει ένα προσύμφωνο, πιέζοντας στην κατεύθυνση της μη ψήφισης νέων μέτρων στη Βουλή.
Και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει , δια στόματος Δ. Τζανακόπουλου, πως η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι συμπαγής, η ψήφιση νέων μέτρων ακόμα και με ανασταλτικό χαρακτήρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ισχυρότατους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς και πολιτικές εξελίξεις.

Αξιωματούχος Ε.Ε: Θετική αφετηρία η επιστολή Τσακαλώτου - Πιθανή συμφωνία στο Eurogroup του Φεβρουαρίου

H επιστολή του υπουργού Οικονομικών αποτελεί μια θετική αφετηρία για συμφωνία, τονίζει αξιωματούχος της Ε.Ε. εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι πιθανή μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, το οποίο αποτελεί πλέον τη νέα ανεπίσημη προθεσμία.
Όπως εξήγησε, πλέον υπάρχουν καλές πιθανότητες να γεφυρωθεί το χάσμα Ευρώπης, ΔΝΤ για να ολοκληρωθεί η β΄αξιολόγηση.
Σε κάθε περίπτωση, πιθανή άρνηση του ΔΝΤ να λάβει μέρος στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, θα προκαλέσει νέες καθυστερήσεις, προειδοποίησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Τόνισε ωστόσο ότι η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας το 2017 βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης