Στόχος της κοινοπραξίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Total Eren είναι να αναπτύξει δυναμικότητα 3.600 MW μέχρι το 2022
Η Total Eren θα μπορούσε να ξεπεράσει το στόχο της εγκατεστημένης ανανεώσιμης ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ισχύος άνω των 3,6 gigawatts (GW) μέχρι το 2022 από περίπου 2,2 GW σήμερα, καθώς συνεχίζει να αναπτύσσεται ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν, δήλωσε ο CEO της επιχείρησης David Corchia.
Η Total δαπάνησε 237,5 εκατομμύρια ευρώ για ποσοστό 23% το 2017, με δυνατότητα πλήρους ελέγχου το 2022 και πρόσφατα αύξησε την συμμετοχή της στο 30% μετά από αύξηση κεφαλαίου για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της NovEnergia από την Total Eren.
"Όταν ξεκινήσαμε με την EREN RE το 2012, χαρτογραφήσαμε τις χώρες που μόλις ξεκικούσαν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θεωρήσαμε ότι η ανάπτυξή μας θα χρειαστεί χρόνο, αλλά αυξάνεται πολύ ταχύτερα από το αναμενόμενο ", δήλωσε ο Corchia στο Reuters.
Ο ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας, ο οποίος έχει επίσης αντλήσει κεφάλαια από την κρατική τράπεζα Bpifrance και Tikehau Capital, έχει αιολικά και ηλιακά έργα ανά την υφήλιο, από τη Βραζιλία και την Αργεντινή έως την Ελλάδα, την Ουκρανία, την Ινδία και την Αυστραλία.
ΟCorchia ανέφερε ότι οι αλλαγές στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία δέκα χρόνια απαιτούσαν διαφορετική προσέγγιση από την πρώτη επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την EDF Energies Nouvelles, η οποία μετονομάστηκε σε EDF Renewables, δεδομένου ότι η EDF ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται μια πιο βιώσιμη επιλογή για πολλές χώρες, δήλωσε ο Corchia, δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας και του τρόπου με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες μειώνουν το κόστος ανάπτυξης.
Ο Corchia δήλωσε ότι ο Eren παίρνει το ρίσκο να επενδύσει νωρίς σε στοχευμένες χώρες, κινώντας γρήγορα για την οικοδόμηση καλά δομημένων έργων με αποδεκτές αποδόσεις πριν οι άλλοι παίκτες γεμίσουν την αγορά.
Στοιχηματίζοντας στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης το 2012, η Eren ανέπτυξε ένα από τα πρώτα της έργα εκεί σε μια εποχή που πολλοί επενδυτές έφευγαν επειδή η πρόσβαση στη χρηματοδότηση ήταν σχεδόν αδύνατη.
"Παίρνουμε το ρίσκο να προχωρήσουμε όταν άλλοι φεύγουν", δήλωσε ο Corchia.
"Για πρώτη φορά αναπτύξαμε αρκετές ηλιακές εκμεταλλεύσεις. Δεν υπήρχε τραπεζική χρηματοδότηση, οπότε το κάναμε με τα δικά μας κεφάλαια. Στη συνέχεια αναπτύξαμε υπεράκτια αιολικά έργα. "
Η εταιρεία εκμεταλλεύεται 250 MW ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, με 40 MW υπό κατασκευή και άλλα 300 MW στον αγωγό.
Τα συνολικά έσοδα της Eren αυξήθηκαν κατά 29% στα 99,4 εκατ. Ευρώ το 2018.
www.worldenergynews.gr