Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Ά. Ζαΐρη για ΔΕΠΑ: Εάν είχαμε βρει αξιόλογα στοιχεία θα τα είχαμε στείλει στη δικαιοσύνη

Ά. Ζαΐρη για ΔΕΠΑ: Εάν είχαμε βρει αξιόλογα στοιχεία θα τα είχαμε στείλει στη δικαιοσύνη
Η κ. Ζαΐρη προσήλθε στη Βουλή προκειμένου να ενημερώσει την Επιτροπή για τα πεπραγμένα της Αρχής
Εάν η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες είχε βρει αξιόλογα στοιχεία θα τα είχε στείλει στον εισαγγελέα ή τον ανακριτή, είπε η επικεφαλής της Αρχής Άννα Ζαΐρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση της ΔΕΠΑ.
Η κ. Ζαΐρη προσήλθε στη Βουλή προκειμένου να ενημερώσει την Επιτροπή για τα πεπραγμένα της Αρχής αλλά και ύστερα από αίτημα βουλευτών της ΝΔ, το οποίο είχε κατατεθεί μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι υπήρξε καθυστέρηση εκ μέρους της Αρχής να παραδώσει τα πορίσματά της για σοβαρές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η υπόθεση τής Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), τις σχέσεις της ΔΕΠΑ με την εταιρεία ELFE και τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, Μάκης Βορίδης και Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρθηκαν στο θέμα της ΔΕΠΑ.
«Βασικός λόγος που επιδιώχθηκε η παρουσία σας είναι η ανοιχτή και δημόσια συζήτηση για τις σχέσεις της ΔΕΠΑ με τα ποικιλόμορφα και ποικιλώνυμα εταιρικά σχήματα που συμπλέκονται, διαπλέκονται, εναλλάσσονται σε σχέση με τη διαχείριση, μετά από μια στοιχειώδη άρση του πέπλου της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων στην Καβάλα. Είναι το πρόβλημα ΔΕΠΑ, παράρτημα του οποίου είναι η υπόθεση Πετσίτη», ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος και σημείωσε ότι το πρωτεύον θέμα, δεν είναι ο κ. Πετσίτης αλλά αν υπάρχει διακίνηση μαύρου χρήματος, απάτη, απιστία και αν υπάρχει καθυστέρηση της αρχής, δεδομένου ότι από το 2017, ο προκάτοχος της κ. Ζαΐρη είχε στείλει έγγραφο στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών. «Υπάρχει πόρισμα ελέγχου που έχει κατατεθεί; Έχει ενημερωθεί η εισαγγελία για τα θέματα αυτά; Η αρχή βρέθηκε αντιμέτωπη με ονόματα μελών της κυβέρνησης ή των κυβερνήσεων γενικά για τα οποία θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί αμέσως η Βουλή; Αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Επιτροπή Θεσμών», είπε ο Ε. Βενιζέλος.
«Η ΔΕΠΑ είναι μια υπόθεση η οποία εδώ και δύο χρόνια απασχολεί την Αρχή. Δεν μπορώ να σας πω τίποτα περισσότερο από αυτό: Οσάκις έχουμε βρει στοιχεία αξιόλογα, τα έχουμε στείλει στον εισαγγελέα ή στον ανακριτή. Εάν είχαμε βρει οποιοδήποτε αξιόλογο στοιχείο- περισσότερο από αυτά που έχουμε στείλει, διότι έχουμε στείλει στοιχεία κατά καιρούς- θα είχε σταλεί αρμόδια και θα το είχατε μάθει», ήταν η απάντηση της επικεφαλής της Αρχής στην Επιτροπή Θεσμών που πρόσθεσε: «δεν είμαστε εμείς όλος ο μηχανισμός ελέγχου. Εμείς στέλνουμε στον εισαγγελέα ό,τι βρίσκουμε που έχει αξία, όχι να βρούμε αυτά που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί και να τα στείλουμε ξανά στον εισαγγελέα για να κάνουμε φασαρία και μόνο».
Η κ. Ζαΐρη επισήμανε μάλιστα πως η Αρχή «ούτε καν προκαταρκτική εξέταση μπορεί να διενεργήσει αν δεν έχει ξεκινήσει καμία ποινική διαδικασία από τη δικαιοσύνη».
Όσο και για τις αιτιάσεις ότι η Αρχή έχει καθυστερήσει να εκδώσει πορισματική έκθεση, η κ. Ζαΐρη έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το ζήτημα της ΔΕΠΑ «είναι μια υπόθεση η οποία χρονίζει από 20ετίας και οι οφειλές της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων προς τη ΔΕΠΑ δεν είναι τωρινές. Είναι οφειλές πολλών ετών» και «το γεγονός ότι αγοράστηκε από κάποιον ιδιώτη πριν από μια 10ετία, δίνει μεν διαφορετικές διαστάσεις στην υπόθεση της ΔΕΠΑ, αλλά πάντως δεν είναι μια υπόθεση η οποία ξεκίνησε από την Αρχή».
Ιδίως για το ζήτημα του πορίσματος, η Άννα Ζαΐρη επισήμανε ότι η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα «εκδίδει πόρισμα οσάκις πρωτογενώς ασχολείται με μια υπόθεση, με την οποία δεν έχει ασχοληθεί κάποιος άλλος και ιδίως η δικαιοσύνη και οσάκις από τα ευρήματα προκύπτει ένα συμπέρασμα το οποίο λαμβάνει τη μορφή πορίσματος».
«Εδώ τι πόρισμα να εκδώσουμε; Μια υπόθεση η οποία διερευνάται έτη και έτη από διάφορους;», είπε και εξήγησε πως η Αρχή δεν θα μπορούσε ούτε εσωτερικό έλεγχο να κάνει στη ΔΕΠΑ. Η κ. Ζαΐρη είπε επίσης ότι γενικότερα η Αρχή στέλνει αρμοδίως το πληροφοριακό υλικό το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να βοηθήσει όπου δη (εισαγγελέα ή ανακριτή ή έφορο).
«Ούτε μπορούσα εγώ, ούτε όφειλα να ψάξω να βρω εάν οι καταβολές των ELFE προς την ΔΕΠΑ και γενικώς οι οφειλές του Ομίλου Λαυρεντιάδη προς την ΔΕΠΑ ήταν ή δεν ήταν σωστές», είπε η Άννα Ζαΐρη και υπογράμμισε ότι οι οφειλές ήταν σε επιδικία, είχε υποβληθεί αγωγή και υπήρχε εν εξελίξει διαδικασία στη δικαιοσύνη και βέβαια η Αρχή δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δικαιοσύνη.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης