Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις φλόγες του πολέμου η Λιβύη - Πώς η στήριξη Trump σε Haftar αλλάζει τα δεδομένα

tags :
Στις φλόγες του πολέμου η Λιβύη - Πώς η στήριξη Trump σε Haftar αλλάζει τα δεδομένα
Η επίθεση εντείνει τους φόβους πως η σύγκρουση θα κλιμακωθεί στη Λιβύη, χώρα με μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική τα τελευταία οκτώ χρόνια
Όλμοι έπληξαν συνοικία της Τρίπολης κοντά σε κλινική, επιτείνοντας τον τρόμο και τα δεινά των κατοίκων της πρωτεύουσας της Λιβύης δεκαπέντε ημέρες μετά την έναρξη της επίθεσης του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) με σκοπό την κατάληψη της πόλης που αποτελεί την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.
Ακούγονταν εξάλλου βομβαρδισμοί σε δύο νότια προάστια της Τρίπολης όπου μαίνονται μάχες, δήλωσαν κάτοικοι και ανέφερε αξιωματικός του ΛΕΣ.
Οι νέοι βομβαρδισμοί καταγράφηκαν ένα εικοσιτετράωρο αφού έξι ή επτά -σύμφωνα με τους διαφορετικούς απολογισμούς που έδωσαν αξιωματούχοι- άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν ρουκέτες Γκραντ έπληξαν τη συνοικία Αμπού Σαλίμ.
Οι δυνάμεις του Haftar έχουν έδρα τη Βεγγάζη, λίκνο της εξέγερσης του 2011 που με την υποστήριξη του NATO οδήγησε στην ανατροπή και τη θανάτωση του Muammar Gaddafi, δικτάτορα της Λιβύης επί δεκαετίες.
Ο στρατάρχης Haftar εγγράφει την έφοδο των δυνάμεών του στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που διατείνεται ότι διεξάγει και αψηφά τις εκκλήσεις που δέχεται να διατάξει να σταματήσει.
Η επίθεση εντείνει τους φόβους πως η σύγκρουση θα κλιμακωθεί στη Λιβύη, χώρα με μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική τα τελευταία οκτώ χρόνια, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και μια μυριάδα ένοπλων οργανώσεων να διεκδικούν την εξουσία αλλά και τζιχαντιστές να αναζητούν ερείσματα.
 






Σφοδρές μάχες

Η προέλαση των μονάδων του ΛΕΣ έχει ανακοπεί καθώς δίνουν σκληρές μάχες σε νότια προάστια.
Στην Ας Σουάνι, νοτιοδυτική συνοικία της Τρίπολης, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν δύο όλμους να πέφτουν σε μικρή απόσταση από κλινική.
Στις μάχες έχουν σκοτωθεί από την 4η Απριλίου τουλάχιστον 205 άνθρωποι, ανάμεσά τους 18 άμαχοι, ενώ άλλοι 913 έχουν τραυματιστεί, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό, που δημοσιοποίησε χθες Πέμπτη το πρωί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
 





Ντόπιοι επέρριψαν την ευθύνη για τις ρίψεις των ρουκετών και τις βολές των ολμοβόλων στις δυνάμεις του Haftar, εξηγώντας ότι τα πυρά προήλθαν από το νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται οι θέσεις του ΛΕΣ.
Ο ΛΕΣ διέψευσε ότι βομβάρδισε κατοικημένες περιοχές.
Οι αρχές στην Τρίπολη εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης του Haftar και κορυφαίων αξιωματικών του στρατού του.
Αξιωματούχοι των αρχών της ανατολικής Λιβύης από την πλευρά τους εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης του πρωθυπουργού Fayez al-Sarraj.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη στον ορίζοντα πως επίκεινται διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών ή η κήρυξη ανακωχής.
«Λέμε στα Ηνωμένα Έθνη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας: ακούστε.
Ακούστε τον βομβαρδισμό...
Πέφτουν ρουκέτες.
Γι' αυτό, σας παρακαλούμε βρείτε λύση», δήλωσε ο Y. Salim, εκτοπισμένος άμαχος, στην Ας Σουάνι.
 





Συμφώνησαν ότι διαφωνούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας επικράτησε αδιέξοδο με τα κράτη μέλη να μην καταλήγουν σε συμφωνία για τη δημοσιοποίηση Ανακοίνωσης σχετικά με την αναζωπύρωση της βίας στη Λιβύη.
Χθες εξάλλου το υπουργείο Εσωτερικών της ΚΕΕ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι υποστηρίζει τον Haftar και ανακοίνωσε τη διακοπή της διμερούς συνεργασίας.
Κάθε «δοσοληψία με τη γαλλική πλευρά» και κάθε «διμερής συνεργασία σε θέματα ασφαλείας» διακόπτεται, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στην Τρίπολη.
Το Ελιζέ από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας E. Macron υποστηρίζει την ΚΕΕ και θεωρεί συνομιλητή του στη Λιβύη τον Fayez al-Sarraj, ενώ η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε «αβάσιμη» την κατηγορία που εξακόντισε το υπουργείο Εσωτερικών.
Η Γαλλία έχει συμβάλει στην εκπαίδευση της επίλεκτης φρουράς του Fayez al-Sarraj και τον Οκτώβριο του 2013 υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στα υπουργεία Εσωτερικών των δύο χωρών για την εκπαίδευση 1.000 λίβυων αστυνομικών.
 





Τον Φεβρουάριο, το Παρίσι προσέφερε στην Τρίπολη έξι περιπολικά σκάφη για την ακτοφυλακή της ΚΕΕ.
Ωστόσο το Παρίσι είχε προσφέρει επίσης υποστήριξη στις δυνάμεις του Haftar στο παρελθόν, καθώς θεωρούσε πως μπορεί να συμβάλει να τερματιστεί το χάος που επικράτησε μετά την εξέγερση με την υποστήριξη του που ανέτρεψε το καθεστώς του Gadaffi, που μονοπώλησε την εξουσία στη Λιβύη για τέσσερις δεκαετίες.
Από την πλευρά της η Ιταλία, η άλλοτε αποικιακή επικυρίαρχη δύναμη που έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ, υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την ΚΕΕ και η Ρώμη δυσκολεύτηκε να συγκρατήσει την οργή της όταν η Γαλλία δίστασε να ταχθεί υπέρ της πρόσφατης ανακοίνωσης της ΕΕ που απαιτούσε ο Haftar να σταματήσει την προέλαση των δυνάμεών του.
Η αναζωπύρωση της σύγκρουσης απειλεί να προκαλέσει προβλήματα στις εξαγωγές αργού, να οδηγήσει σε νέες μεγάλες μεταναστευτικές ροές προς τις ευρωπαϊκές ακτές, αλλά και να διευκολύνει τους τζιχαντιστές που επιδιώκουν να αποκτήσουν ερείσματα εκμεταλλευόμενοι τα χάος.
Ο Haftar υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.
Η  ΚΕΕ υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ.
 





Στήριξη Trump σε Haftar - Αναγνώρισε τον ρόλο του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον K. Haftar, με τον οποίο συζήτησε «τις συνεχιζόμενες αντιτρομοκρατικές προσπάθειες» του στρατάρχη, οι δυνάμεις του οποίου έχουν εξαπολύσει επίθεση στην πρωτεύουσα Τρίπολη που ελέγχεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι ο πρόεδρος «αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο του στρατάρχη Haftar στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διασφάλιση των πετρελαϊκών πόρων της Λιβύης».
Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν επίσης στο κοινό όραμά τους για τη μετάβαση σε ένα σταθερό, δημοκρατικό πολιτικό σύστημα στη Λιβύη.
Δεν είναι σαφές γιατί άργησε πέντε ημέρες ο Λευκός Οίκος να δημοσιοποιήσει το τηλεφώνημα αυτό, που έγινε την Δευτέρα.
Την Πέμπτη (18/4), τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία διαμήνυσαν ότι δεν μπορούν να στηρίξουν επί του παρόντος ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα καλούσε σε εκεχειρία στη Λιβύη.
Η Ρωσία απορρίπτει το ψήφισμα που πρότεινε η Βρετανία επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις συγκρούσεις στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Haftar.
Οι ΗΠΑ δεν διευκρίνισαν για ποιον λόγο δεν στήριξαν το ψήφισμα.
Στην Τρίπολη ακούγονται και σήμερα βομβαρδισμοί στα νότια προάστια, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.
Χθες, βλήματα όλμων έπεσαν κοντά σε μια κλινική της πρωτεύουσας.
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας J. Bolton μίλησε επίσης πρόσφατα με τον Haftar.
Ο J. Harsawi, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Κλίνγκενταλ της Χάγης σημείωσε ότι το τηλεφώνημα του Trump ισοδυναμεί με έκφραση στήριξης στις επιχειρήσεις του Haftar και κατά συνέπεια "δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου αυξάνεται η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης από άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος".
"Ένας λόγος για το τηλεφώνημα του Τραμπ είναι ότι ο στρατός του Haftar αποδείχτηκε λιγότερος ισχυρός απ' όσο ισχυριζόταν" ο ίδιος ο στρατάρχης, πρόσθεσε.
Ο Haftar ήταν ένας από τους αξιωματικούς που βοήθησαν τον M. Gaddafi να καταλάβει την εξουσία το 1969 όμως έπεσε σε δυσμένεια μετά τον πόλεμο με το Τσαντ, τη δεκαετία του 1980.
Είχε αιχμαλωτιστεί από τις δυνάμεις του Τσαντ και διασώθηκε από τη CIA, αφού προηγουμένως εργάστηκε με στόχο την ανατροπή του Gaddafi.
Εγκαταστάθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ όπου έζησε για περίπου 20 χρόνια και επέστρεψε στην πατρίδα του το 2011, εν μέσω της εξέγερσης για την ανατροπή του Gaddafi.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης