Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Το «σκάνδαλο POS, χρυσή visa, Παπαευαγγέλου» τελικώς δεν είναι σκάνδαλο

tags :
Το «σκάνδαλο POS, χρυσή visa, Παπαευαγγέλου» τελικώς δεν είναι σκάνδαλο
Το bankingnews πραγματοποίησε νέα έρευνα κυρίως να διαπιστώσει που βρίσκεται η υπόθεση των POS – χρυσή visa....
Το «σκάνδαλο» POS με την χρυσή visa στους Κινέζους στο οποίο είχε εμπλακεί ο Παπαευαγγέλου πρώην αντιπρόεδρος της Jumbo τελικώς δεν είναι σκάνδαλο.
Με βάση καλά πληροφορημένες πηγές όλες οι συναλλαγές είναι νόμιμες ενώ και η εισαγγελία φαίνεται ότι καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα, δεν υπήρξαν παράνομες συναλλαγές.
Ωστόσο η υπόθεση των POS ανέδειξε ένα πρόβλημα την έλλειψη σαφούς θεσμικού πλαισίου ώστε οι εμπλεκόμενες εταιρίες να μην θεωρούνται ότι πραγματοποιούν θολές συναλλαγές.
Απαιτείται από το κράτος ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο ώστε από εδώ και πέρα οι συναλλαγές που αφορούν την χρυσή visa να μην στοχοποιούνται.
Το bankingnews είχε αποκαλύψει την υπόθεση των POS με την εμπλοκή του Παπαευαγγέλου πρώην αντιπροέδρου της Jumbo και η υπόθεση αυτή έφθασε να οδηγήσει σε παραίτηση του Παπαευαγγέλου από την Jumbo και στην απομάκρυνση της Τζάκου από την θέση της Γενικής Διευθύντριας της Εθνικής τράπεζας.  
Το bankingnews πραγματοποίησε νέα έρευνα κυρίως να διαπιστώσει που βρίσκεται η υπόθεση των POS – χρυσή visa.

Τι δείχνει η νέα έρευνα

Την ώρα που το νομικό συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος γνωμοδοτεί ότι οι συναλλαγές μέσω POS δεν παραβιάζουν τα capital controls είναι εύλογο το ερώτημα που γεννάται για ποιο λόγο συνεχίζουν να παραμένουν οι λογαριασμοί παγωμένοι των εταιριών Παπαευαγγέλου και της Destiny αφού η διαδικασία θεωρείται νόμιμη.
Και αυτό διότι αν οι λογαριασμοί μένουν παγωμένοι χωρίς νομικό υπόβαθρο τότε είναι προφανές ότι προκαλείται ζημία τόσο στη Destiny του Παπαευαγγέλου όσο και το ελληνικό δημόσιο.
Και αυτό γιατί η δέσμευση καθιστά αδύνατη την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων αυτής  φόρων και εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών  (ΕΦΚΑ κλπ.) με αποτέλεσμα να βλάπτεται καίρια το Ελληνικό Δημόσιο  και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί.
Την ίδια στιγμή η εταιρία έχει απώλεια πωλήσεων πάνω από 5 εκατ. ευρώ το μήνα δηλαδή μέσα σε έξι μήνες η απώλεια είναι της τάξεως τω 30 εκατ ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι ζημίες από ληξιπρόθεσμες συμβολαιογραφικές πράξεις αγοράς ακινήτων με διαλυτική αίρεση, όπου είχε ήδη καταβάλλει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας των ακινήτων και δεν κατέβαλλε τις τελευταίες δόσεις, με αποτέλεσμα οι πωλητές να παίρνουν πίσω το ακίνητό τους, καρπώμενοι όλα τα ποσά που τους είχε καταβάλλει η destiny και δίνοντας τους την ευκαιρία να το ξαναπουλήσουν
Σημειώνεται ότι πάνω από 200 εργαζόμενοι λόγω της δέσμευσης των λογαριασμών είναι απλήρωτοι από τον Νοέμβριο 2018 ενώ γύρω 40 εταιρείες κατασκευαστικές και παροχής υπηρεσιών, έχουν εκδώσει τιμολόγια προς της Destiny, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν άνω των 2 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι όλα ανεξόφλητα.
Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν  ότι πάνω από 160 κινέζοι αγοραστές έχουν εξουσιοδοτήσει μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, να κάνουν μηνύσεις εναντίον της εταιρείας Destiny και του κράτους και ετοιμάζουν μαζικές αγωγές εναντίον των τραπεζών, απαιτώντας από αυτές να αποζημιωθούν, καθώς πλήρωσαν μέσω τραπεζικής κάρτας και δεν τους παραδόθηκε το αγαθό.

Χάνει η Ελλάδα κερδίζουν Κύπρος, Πορτογαλία, Μάλτα

Παράλληλα λόγω της Εισαγγελικής έρευνας  οι ξένοι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς της φερεγγυότητα του Ελληνικού κράτους και του επενδυτικού περιβάλλοντος και ακυρώνουν όλα τα συμβόλαια αγοράς ακινήτων τους.
Έτσι από το Νοέμβριο του 2018 μέχρι και σήμερα, η αγορά των ακινήτων στην Αθήνα έχει πτώση άνω του 50% και η αγορά Χρυσής Βίζας, άνω του 80% μέχρι σήμερα.
Από τις εξελίξεις κερδίζουν η Κύπρος, η Μάλτα και Πορτογαλία, στις οποίες πάνε όλοι οι επενδυτές λόγω σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος για την απόκτηση Χρυσής Βίζας.
Εν τω μεταξύ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία Destiny βρισκόταν από τον Ιούλιο 2018 ήδη σε τακτικό έλεγχο από την Α.Α.Δ.Ε. και μέχρι την ημέρα της Εισαγγελικής παραγγελίας (Νοέμβριο 2018) δεν είχε διαπιστωθεί καμία ιδιαίτερη φορολογική παράβαση ενώ το φύλλο ελέγχου δεν έκλεισε λόγω της εισαγγελικής παραγγελίας.
Και το γεγονός ότι δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις οφείλεται στο ότι  οι αγοραπωλησίες ακινήτων είναι δηλωμένες στην αρμόδια ΔΟΥ της Destiny, βάσει συμβολαίων και η εταιρεία έχει φορολογηθεί ενώ από τον τακτικό έλεγχο δεν είχε διαπιστωθεί καμία εικονικότητα στις συμβάσεις, όλα τα χρήματα είναι πιστωμένα τραπεζικά, όλα τα μισθωτήρια είναι κατατεθειμένα στο Taxisnet, τα δε μισθώματα καταβάλλονται διατραπεζικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Destiny, δεν τύγχανε ουδέποτε πληρεξούσιος του ενδιαφερόμενου ή Κινέζου αγοραστή.
Οι πελάτες της χορηγούσαν πληρεξούσια σε δικηγόρους και τα αντίγραφα των Πληρεξουσίων, που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των αγοραστών και στην Περιφέρεια, δεν ανέφεραν πουθενά το όνομα της Destiny ή κάποιου νομίμου αντιπροσώπου της εταιρείας ή υπαλλήλου της.
Στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις (σχεδόν όλες)  η μεταβίβαση του ακινήτου ελάμβανε χώρα  8-12 μήνες μετά την αρχική αγορά διότι μεσολαβούσαν εργασίες  ανακαίνισης ή κατασκευής του ακινήτου.
Από τα συμβόλαια αγοράς των ακινήτων, προκύπτει ότι το 70% των ακινήτων της είναι ημιτελής οικοδομές στο στάδιο ανέγερσης και οικόπεδα, για τα οποία η εταιρεία έβγαλε άδεια ανοικοδόμησης. Επίσης από τα συμβόλαια αγοράς των ακινήτων προκύπτει ότι η εταιρεία πλήρωνε όλους τους αναλογούντες φόρους στην πραγματική αναγραφόμενη τελική αξία του ακινήτου, με αποτέλεσμα το κράτος να έχει τεράστια έσοδα.  
Οι τιμές πώλησης των ακινήτων ήταν υψηλότερες διότι η  Destiny, εκτός του ποσού που κατέβαλε για τη αγορά των ακινήτων, κατέβαλε στο Δημόσιο για κάθε ακίνητο επιπλέον περίπου στο 8% επί της τιμής αγοράς για φόρο και έξοδα μεταβίβασης (Συμβολαιογράφοι, Υποθηκοφυλακεία, Μηχανικοί, Ταμεία, Δήμοι, Δικηγόροι, κλπ.).
Από το ηλεκτρονικό site των εταιρειών, προκύπτει ότι όλα τα ακίνητα της DESTINY είναι σε ακριβές περιοχές της Αθήνας (Γλυφαδα, Βούλα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμο, Κολωνάκι, Κυψέλη, Φιλοθέη, Παλαιό Ψυχικό, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή), σε καινούργιες πολυκατοικίες, πλήρως επιπλωμένα, με το κλειδί στο χέρι.
Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα η  Destiny ουδέποτε παρείχε υπηρεσίες του χρηματοπιστωτικού τομέα σε πελάτες της, ούτε νομικές συμβουλές.  
Δεν βρέθηκε καμία σύμβαση ή Ιδιωτικό Συμφωνητικό ή Τιμολόγιο που να αφορά τέτοιες υπηρεσίες.
Όλοι οι Κινέζοι πελάτες της εταιρείας, οι οποίοι έχουν αγοράσει ακίνητο,  έχουν καταθέσει ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο, (βάση του οποίου εξουσιοδοτούν δικηγόρο επιλογής τους να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να τους πάρει ΑΦΜ, να ανοίξει λογαριασμό τους  σε Ελληνική Τράπεζα, να υπογράψει το οριστικό συμβόλαιο αγοράς του ακινήτου τους και γενικά να τους αντιπροσωπεύει σε διάφορες ενέργειες με το Ελληνικό Δημόσιο) όπου εξακριβώνονται και πιστοποιούνται όλα τα προσωπικά τους στοιχεία.
Επιπλέον οι τράπεζες, (σύμφωνα με οδηγία της ΤτΕ), προκειμένου να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε πολίτες τρίτων χωρών, ζητούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα τους, πρωτότυπα, για την ταυτοποίηση τους, επικυρωμένα και μεταφρασμένα από επίσημη Προξενική Αρχή, ενώ το Πληρεξούσιο του Κινέζου προς τον Δικηγόρο του, ελέγχεται και θεωρείται  από την Νομική Υπηρεσία της τράπεζας ως προς την ορθότητα και εγκυρότητά του.
Επισημαίνεται ότι οι κινέζοι πληρώνουν πάνω από 100 δισ ευρώ το χρόνο στο εξωτερικό μέσω τραπεζικών καρτών τους.
To κινέζικο κράτος δεν έχει επιβάλλει περιορισμό στην χρήση του στο εξωτερικό και συνεχίζει μέχρι και σήμερα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι Κινέζοι εξοφλούν ακίνητα με κάρτες.
Π.χ. Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία, Αμερική.
Σημειώνεται μάλιστα ότι σύμφωνα με στοιχεία  από το Συμβολαιογραφικό σύλλογο Αθηνών και την Περιφέρεια Παλλήνης, ότι από το 2015 μέχρι και 2018, έχουν γίνει εκατοντάδες συμβόλαια πώλησης ακινήτου σε αλλοδαπό με εξόφληση μέσω POS, με σκοπό την απόκτηση Χρυσής Βίζας.
Μάλιστα όλες οι τράπεζες παρείχαν στους πελάτες τους ελληνικά POS με roaming στο εξωτερικό, για χρέωση UNIONPAY, από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018. (δηλαδή πάνω από 23 μήνες).
O συνολικός τζίρος όλων των εταιρειών του κλάδου και των συνεργαζομένων (δικηγόρων, συμβολαιογράφων) μέσω POS για την αγοραπωλησία ακινήτων ξεπερνάει τα 180 εκ ευρώ, το 2018.
Από το έτος 2013 και έπειτα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και μη (συνολικά 20 ευρωπαϊκές χώρες μέχρι σήμερα), εφαρμόζεται το πρόγραμμα χορήγησης της λεγόμενης «Χρυσής Βίζα», η οποία προξένησε τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον υπηκόων να αποκτήσουν τη «Χρυσή Βίζα» διά της απόκτησης ακίνητης περιουσίας, στις χώρες που εφαρμόζουν το εν λόγω πρόγραμμα. Συνολικά ο τζίρος των Κινέζων αγοραστών παγκοσμίως, που έχουν αγοράσει ακίνητα, προκειμένου να τους χορηγηθεί Χρυσή Βίζα, ανέρχεται σε 200 δισ ευρώ, από το 2010 έως σήμερα.
Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα το 2017, η Χρυσή Βίζα έφερε κεφάλαια  1 δισ ευρώ  (βάσει δήλωσης του υπουργού Κου. Πιρτσιόλα στην Βουλή στις 09/06/2017) και το 2018, ξεπέρασε τα 1,8 δισ ευρώ.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη όλες οι συναλλαγές της Destiny και πληρωμές έγιναν μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Έτσι η εταιρία προκειμένου να μεταφέρει κεφάλαια σε προμηθευτές εξωτερικού μεταξύ των οποίων και η Hermes  κατέθετε γραπτό αίτημα προς την Eurobank και ΕΤΕ οι οποίες έδιναν τις σχετικές εγκρίσεις.
Από το εταιρικό προφίλ της  HERMES NVESTMENTS Ltd., καθώς επίσης και από το δημόσιο ηλεκτρονικό μητρώο εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκύπτει ότι η εταιρεία παρέχει διαφημιστικές, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες σύστασης πελατείας.
Διατηρεί γραφεία στο Πεκίνο και στην Σαγκάη από το 2016, έχει μόνιμο προσωπικό σε αυτές τις χώρες και δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο του real estate.
Συμμετέχει σε εκθέσεις προώθησης ακινήτων στην αλλοδαπή, συμμετέχει ενεργά σε συνέδρια Μεταναστευτικής πολιτικής.
Η έδρα της εταιρείας είναι στο Λονδίνο και φορολογείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει πραγματική έδρα και παρέχει τις υπηρεσίες της, σύμφωνα με την έρευνα μας στο ηλεκτρονικό μητρώο εταιρειών.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Destiny, στις αρχές του καλοκαιριού 2018, είχε απευθυνθεί σε επώνυμα Μεσιτικά γραφεία της Αθήνας, ψάχνοντας να βρει προς αγορά ή μίσθωση ενός σχολικού συγκροτήματος.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι εξετάζει την ίδρυση ενός ελληνο-κινεζικού σχολικού συγκροτήματος, προκειμένου να εξυπηρετήσει την αυξανόμενη ζήτηση  των πελατών να σπουδάσουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα.
H Destiny προωθούσε διαφημιστικά την νέα της ιδέα για το σχολείο, προσφέροντας ως ΕΓΓΥΗΣΗ ένα ακίνητο της εταιρείας, προκειμένου να διασφαλίσει την επένδυσή των υποψηφίων πελατών της (εφόσον το σχολείο βρισκόταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο).
Σύμφωνα με την ιδέα αυτή, ο πελάτης είχε την πλήρη ελευθερία να επιλέξει μεταξύ σχολείου ή αγορά ακινήτου χωρίς καμία ποινή ή δέσμευση.
Δεδομένης της μη υλοποίησης του σχολείου οι πελάτες προτίμησαν την αγορά κατοικίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Εθνική τράπεζα, μετά από γραπτό αίτημα της τράπεζας προς την Destiny,  τον Οκτώβριο του 2018, να της παρέχει πληροφόρηση για 12 συγκεκριμένες χρεώσεις καρτών UNIONPAY, η εταιρεία destiny της προσκόμισε όλες τις συμβάσεις αυτές με την εξασφάλιση του ακινήτου και τα παραστατικά πληρωμών τους.

Συμπέρασμα

Η υπόθεση χρυσή visa – POS – Παπαευαγγέλου αποδεικνύεται ότι δεν ήταν σκάνδαλο.
Υπήρξαν λάθη, ειδικά ως προς τα capital controls των Κινέζων, υπάρχει ασαφές θεσμικό πλαίσιο αλλά οι εταιρίες του Παπαευαγγέλου φαίνεται ότι έχουν κινηθεί νόμιμα, όπως δείχνει νέα έρευνα του bankingnews.

www.worldenergygnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης