Φυσικό Αέριο

Στο 8,2% «κλείδωσε» από τη ΡΑΕ το WACC του ΔΕΣΦΑ – Αλλαγές στην πιστοποίηση του Διαχειριστή με παρέμβαση Κομισιόν

Στο 8,2% «κλείδωσε» από τη ΡΑΕ το WACC του ΔΕΣΦΑ – Αλλαγές στην πιστοποίηση του Διαχειριστή με παρέμβαση Κομισιόν

Ανοίγει πλέον ο δρόμος για τον καθορισμό των τιμολογίων του ΔΕΣΦΑ κατά τη διάρκεια της επόμενης ρυθμιστικής τετραετίας

Ικανοποίηση επικρατεί στους κόλπους του ΔΕΣΦΑ για τον καθορισμό του Μεσοσταθμικού Κόστους Κεφαλαίου (WACC) από τη ΡΑΕ, το οποίο σύμφωνα με κύκλους του Διαχειριστή έχει «κλειδώσει» στο 8,2%.
Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή συνιστά αισθητή βελτίωση του ρυθμιζόμενου εσόδου του ΔΕΣΦΑ σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις της Αρχής, η οποία - με βάση τους ίδιους κύκλους του Διαχειριστή - σε αρχική φάση φαίνεται πως προσανατολιζόταν να ορίσει το WACC στο 7,5%.
Υπενθυμίζεται πως, κατά την προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο, το WACC ήταν διαμορφωμένο στο 9,25%.
Προς τη μείωσή του στα επίπεδα του 7,5% συνηγορούσαν οι ίδιες παραδοχές που οδήγησαν στο σημαντικό «ψαλίδισμα» από τη ΡΑΕ του WACC του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή ο περιορισμός τόσο του κόστους δανεισμού όσο και του country risk.
Ωστόσο, οι δύο περιπτώσεις έχουν σημαντικές διαφορές, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι το WACC του ΔΕΣΦΑ υπολογίζεται με πληθωρισμό, σε αντίθεση με τον ΑΔΜΗΕ.
Ικανοποίηση, όμως, επικρατεί στον ΔΕΣΦΑ και σε ότι αφορά στις αλλαγές στις οποίες προχώρησε η ΡΑΕ στην πιστοποίησή του, έπειτα από παρέμβαση της Κομισιόν.
Έτσι, νομικοί κύκλοι του Διαχειριστή επισημαίνουν πως οι αλλαγές είναι προς τη θετική κατεύθυνση, προσθέτοντας πάντως ότι υπήρχε περιθώριο για περισσότερες τροποποιήσεις καθώς το πλαίσιο πιστοποίησης παραμένει αυστηρό.
Ως παράδειγμα, αναφέρουν πως η Ρυθμιστική Αρχή επιμένει σε τρίμηνο για εξέταση της σύμβασης με τον ΤΑΡ.

Νέα τιμολόγια

Σε κάθε περίπτωση, η οριστικοποίηση του WACC ανοίγει τον δρόμο για τον καθορισμό των τιμολογίων του ΔΕΣΦΑ για την επόμενη ρυθμιστική τετραετία και δίνει τέλος στο πολύμηνη «σίριαλ» έγκρισής του από τη ΡΑΕ.
Ενδεικτικό είναι πως, παρόλο που η προηγούμενη ρυθμιστική περίοδος έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου, χρειάστηκαν τρεις περίπου μήνες ώστε η Αρχή να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. 
Μάλιστα, η παρέμβαση της Κομισιόν για την πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ ήρθε μετά από την κίνηση της διοίκησης του Διαχειριστή, όπως έχει γράψει το World Energy News (28/02), να μεταφέρει ατύπως τη διαμαρτυρία του στην DG Energy για την ολιγωρία.
Έτσι, οι Βρυξέλλες απευθύνθηκαν στη ΡΑΕ, ζητώντας σχετικές εξηγήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης