Περιβάλλον

Νέοι φόβοι των επιστημόνων για άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά 6 έως 9 μέτρα στο μέλλον

Νέοι φόβοι των επιστημόνων για άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά 6 έως 9 μέτρα στο μέλλον
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι πριν από 125.000 χρόνια, όταν οι θερμοκρασίες της Γης ήταν περίπου όσο οι σημερινές, η στάθμη των θαλασσών ήταν 6 έως 9 μέτρα ψηλότερη από τη σημερινή.
Οι επιστήμονες που μελετούν το αρχαίο κλίμα του πλανήτη, ανακάλυψαν ανησυχητικά «σημάδια», που αυξάνουν τον κίνδυνο για το μέλλον, όσον αφορά τη στάθμη των θαλασσών, όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση της ερευνητικής ομάδας στο περιοδικό Science.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι πριν από 125.000 χρόνια, όταν η Γη βρισκόταν σε μια θερμή περίοδο ανάμεσα σε δύο περιόδους πάγων και οι θερμοκρασίες της ήταν περίπου όσο οι σημερινές, η στάθμη των θαλασσών ήταν τότε 6 έως 9 μέτρα ψηλότερη από τη σημερινή.
Αυτό δημιουργεί φόβους, ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και στο μέλλον, υψώνοντας δραματικά τη στάθμη των ωκεανών στον πλανήτη μας, στο βαθμό ιδίως που δεν τεθεί «φρένο» στην κλιματική αλλαγή και στη σταδιακή άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέρεμι Χόφμαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον των ΗΠΑ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, έκαναν λόγο για «ανησυχητική τάση» και για μεγάλη αβεβαιότητα, όσον αφορά το πώς θα αντιδράσουν και τώρα οι ωκεανοί στη σύγχρονη υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η Γη πέρα από την τωρινή ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, έχει περάσει στο μακρινό παρελθόν (όταν οι άνθρωποι δεν υπήρχαν καν ή δεν μπορούσαν να επηρεάσουν το κλίμα) μέσα από διαδοχικές περιόδους ανόδου και πτώσης της θερμοκρασίας.
Οι περίοδοι αυτές οφείλονταν σε καθαρά φυσικές και βιολογικές διαδικασίες, όπως οι αλλαγές στην τροχιά του πλανήτη μας και η δράση των μικροοργανισμών.
Κάθε τέτοια ψυχρή ή θερμή περίοδος διαρκούσε δεκάδες χιλιάδες χρόνια.
Η τελευταία φορά που το γήινο κλίμα ήταν ασυνήθιστα ζεστό, ήταν πριν από 116.000 έως 129.000 χρόνια, κατά τη λεγόμενη «τελευταία μεσοπαγετωνική περίοδο», μία από τις πιο θερμές των τελευταίων 800.000 ετών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης