Ηλεκτρισμός

Ρωσία: Σε λειτουργία νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής για να μειώσει την εξάρτηση του Καλίνινγκραντ από το δίκτυο της ΕΕ

Ρωσία: Σε λειτουργία νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής για να μειώσει την εξάρτηση του Καλίνινγκραντ από το δίκτυο της ΕΕ
Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες λένε ότι αυτή η αποσύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργεί τη δυναμική για μια πολιτική ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ
Η Ρωσία ξεκίνησε μια νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής την Τετάρτη  6/3/2019 για να βοηθήσει το Καλίνινγκραντ να μειώσει την εξάρτηση από την Ευρώπη καθώς οι γείτονές της στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκουν να αποσυνδέσουν τα ηλεκτρικά δίκτυα από τη Ρωσία.
Το Καλίνινγκραντ δεν έχει σύνορα με την ηπειρωτική Ρωσία και στηρίζεται στη γειτονική Λιθουανία, η οποία με τη σειρά της εισάγει ενέργεια από την ηπειρωτική Ρωσία.
Ωστόσο, η Λιθουανία, μαζί με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλτική, την Εσθονία και τη Λετονία, σχεδιάζουν να αποσυνδέσουν τη χώρα από τη ρωσική ενέργεια και να ενσωματωθούν στο δίκτυο της ΕΕ έως το 2025.
Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες λένε ότι αυτή η αποσύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργεί τη δυναμική για μια πολιτική ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ.
Εάν προκύψουν τυχόν απρόβλεπτα γεγονότα στο Καλίνινγκραντ που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διακοπή στην  παροχή ρεύματος, η Ρωσία θα μπορούσε να το αντιληφθεί ως εχθρική πράξη από τα κράτη της ΕΕ.
Η κρισιμότερη φάση επρόκειτο να διαδραματισθεί αργότερα αυτό το έτος, όταν τα κράτη της Βαλτικής θα ξεκινήσουν τις δοκιμές αποσύνδεσης από το ρωσικό δίκτυο, καθώς οι δοκιμές αυτές αναβλήθηκαν και δεν συμφωνήθηκε νέα ημερομηνία.
Η Ρωσία θα διεξαγάγει τη δική της δοκιμή, αποσύροντας προσωρινά το Καλίνινγκραντ από γειτονικά κράτη, τον Μάιο του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Dmitry Kozak  σε δημοσιογράφους στο Καλίνινγκραντ.
Ο Kozak σημείωσε  ότι οι Βαλτικές χώρες έχουν ενημερώσει τη Ρωσία ότι θα διεξαγάγουν τη δοκιμή τους αφού το Καλίνινγκραντ διεξάγει τα δικά του τεστ.
Η ρωσική κρατική επιχείρηση ενέργειας InterRAO ανακοίνωσε την Τετάρτη την έναρξη λειτουργίας του σταθμού παραγωγής αερίου Pregolsky, ο οποίος, με χωρητικότητα 455,2 μεγαβάτ είναι ο μεγαλύτερος από τους τέσσερις σταθμούς, που  η Μόσχα ελπίζει  θα καταστήσουν το Καλίνινγκραντ αυτοδύναμο.
Τα εργοστάσια Mayakovskaya και Talakhovskaya, τα οποία λειτουργούν με φυσικό αέριο και έχουν συνδυασμένη ισχύ 312 μεγαβάτ, συνδέθηκαν με το δίκτυο τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης