Τελευταία Νέα

Σταθερή ταρίφα σε φωτοβολταϊκά έως 400 KW «δείχνει» η κοινοτική απόφαση για την προτεραιότητα έγχυσης στο δίκτυο

Σταθερή ταρίφα σε φωτοβολταϊκά έως 400 KW «δείχνει» η κοινοτική απόφαση για την προτεραιότητα έγχυσης στο δίκτυο

Πάντως, το ύψος της αποζημίωσης θα εξαρτάται και από τις τιμές που κατακυρώθηκαν σε προηγούμενους διαγωνισμούς φωτοβολταϊκών

Λύση στο ερώτημα για τον νέο τρόπο αποζημίωσης των φωτοβολταϊκών έργων ισχύος από 100 KW έως 400 KW φαίνεται πως δίνει απόφαση του 1ου Τμήματος της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER I), στα τέλη Ιανουαρίου, με βάση την οποία οι καινούριοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί έως 400 KW θα διατηρήσουν την προτεραιότητα έγχυσης στο δίκτυο (το λεγόμενο «priority dispatch») και μετά το 2020.
Ο λόγος είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, πρόθεση του ΥΠΕΝ ήταν το ευρωπαϊκό πλαφόν για το «priority dispatch» να αποτελέσει και τη μέγιστη ισχύ των νέων φωτοβολταϊκών έργων στη χώρα μας, τα οποία εφεξής θα αποζημιώνονται με σταθερές ταρίφες.
Επομένως, από τη στιγμή που το εν λόγω μέγιστο όριο αποφασίστηκε από το COREPER I στα 400 KW, αναμένεται να καθορισθεί σταθερή κοστολόγηση για τα καινούρια φωτοβολταϊκά που φτάνουν έως τη συγκεκριμένη εγκατεστημένη ισχύ.
Υπενθυμίζεται πως, με βάση τις γνωμοδοτήσεις που δημοσιοποίησε τις τελευταίες ημέρες η ΡΑΕ, παρέμενε αδιευκρίνιστος ο τρόπος αποζημίωσης των φωτοβολταϊκών με ισχύ από 100 KW έως 500 KW.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τους σταθμούς έως 100 KW, η Αρχή έχει γνωμοδοτήσει για την αποζημίωσή τους με σταθερή τιμή, βάσει της μεσοσταθμικής τιμής του τελευταίου (πριν τη λειτουργία του σταθμού) διαγωνισμού για καινούρια φωτοβολταϊκά έως 20 MW.
Από την άλλη πλευρά, η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί για τους επόμενους technology specific διαγωνισμούς την ενοποίηση των δύο κατηγοριών φωτοβολταϊκών σε μία, για πάρκα από 500 KW έως 20 MW, τα οποία επομένως θα αμείβονται με βάση την τιμή αναφοράς που θα κατακυρώνουν.

Ευρωπαϊκή λύση

Επομένως, το ερώτημα που απέμενε ήταν ποια λύση θα επιλεγόταν για την αποζημίωση έργων ενδιάμεσης ισχύος, από 100 έως 500 KW.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις για τη συγκεκριμένη «γκάμα» έργων θα λαμβάνονταν ανάλογα με την ευρωπαϊκή απόφαση σχετικά με τη μέγιστη ισχύ των φωτοβολταϊκών που θα διατηρήσουν την προτεραιότητα έγχυσης στο δίκτυο.
Κι αυτό γιατί η σταθερή τιμολόγηση θα είχε νόημα μόνο για τα έργα που θα διατηρήσουν το «priority dispatch», και επομένως δεν θα υποχρεώνονται από το 2020 και μετέπειτα να λειτουργούν έτσι κι αλλιώς πλήρως με όρους αγοράς.
Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό ποια θα είναι η «φόρμουλα» υπολογισμού της σταθερής ταρίφας.
Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται περίπου δεδομένο πως θα εξαρτάται κι αυτή από τις τιμές που κατακυρώθηκαν σε προηγούμενους διαγωνισμούς φωτοβολταϊκών, όπως εξάλλου εισηγείται η ΡΑΕ και για τους σταθμούς έως 100 KW.
Επίσης, αδιευκρίνιστος παραμένει ο τρόπος αποζημίωσης για τα πάρκα από 400 έως 500 KW.
Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, ένα σενάριο είναι η κοστολόγηση με βάση τη διαδικασία του feed in premium, χωρίς όμως διαγωνισμό.
Εναλλακτικά, ίσως μειωθεί το κάτω όριο της νέας ενοποιημένης κατηγορίας, ώστε στους διαγωνισμούς να λαμβάνουν μέρος πλέον έργα ισχύος από 400 ΚW, και όχι από 500 KW όπως προβλέπει η εισήγηση της ΡΑΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης