Φυσικό Αέριο

Νέα στρατηγική εμπορίας αερίου από την Equinor που χαρακτηρίζει ασταθείς τις ευρωπαϊκές αγορές

tags :
Νέα στρατηγική εμπορίας αερίου από την Equinor που χαρακτηρίζει ασταθείς τις ευρωπαϊκές αγορές

Σταματά τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις λόγω μεταβλητότητας της αγοράς  και στρέφεται στις πωλήσεις με συμβάσεις ημέρας και μήνα από το 2010 - Η Equinor αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση LNG  θα καλύψει την προσφορά το 2022 και θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές

Η Equinor αλλάζει τη στρατηγική της για την εμπορία φυσικού αερίου για να επικεντρωθεί περισσότερο στους βραχυπρόθεσμους δείκτες τιμών, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Πέμπτη 21/2/2019, καθώς οι αυξημένες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου και η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθιστούν τις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου πιο ασταθείς.
"Αλλάζουμε τη στρατηγική μας για το φυσικό αέριο, κινούμαστε περισσότερο προς βραχύτερους δείκτες, θα έχουμε πιο ενεργή διαχείριση στον τρόπο που διαθέτουμε το φυσικό αέριο μας", ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία.
"Με την είσοδο περισσότερου LNG  στην Ευρώπη και όλο και περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρατηρούμε μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις αγορές φυσικού αερίου", επεσήμανε η εταιρεία σε παρουσίαση.
Η Νορβηγία προμηθεύει περίπου το 25% του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου,στη δεύτερη θέση μετά τη Ρωσία, ενώ η Equinor διαθέτει περίπου το 70% των συνολικών πωλήσεων φυσικού αερίου από τη νορβηγική υφαλοκρηπίδα, συμπεριλαμβανομένων των όγκων που της  ανήκουν απευθείας στο νορβηγικό κράτος.
Ο Tor Martin Anfinnsen, επικεφαλής μάρκετινγκ της Equinor, δήλωσε σε ένα σεμινάριο για το φυσικό αέριο στο Λονδίνο ότι η εταιρεία σχεδιάζει να στραφεί στις πωλήσεις φυσικού αερίου με συμβάσεις ημέρας και μήνα το 2020, καθώς η ζήτηση για μακροπρόθεσμες συμβάσεις «ξεθωριάζει».
Σημείωσε ότι η Equinor είχε "υψηλές φιλοδοξίες" για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας μετά την εξαγορά της δανικής Danske Commodities για 400 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι.
Οι ροές φυσικού αερίου επηρεάζονται πλέον περισσότερο από γεωπολιτικούς κινδύνους λόγω της αύξησης του LNG επεσήμανε η εταιρεία. Ωστόσο, η σημερινή αύξηση του εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ενός σημαντικού καταναλωτή LNG, είχε πολύ οριακό αντίκτυπο στην αγορά LNG μέχρι στιγμής.
"Η αύξηση του LNG σημαίνει ότι οι ροές φυσικού αερίου γίνονται πιο εκτεθειμένες σε γεωπολιτικούς κινδύνους που παραδοσιακά επηρέαζαν μόνο τις αγορές πετρελαίου", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Equinor Eirik Waerness.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2018, οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 40% ή κατά 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2017, ανέφερε η Equinor.
Η Equinor αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση LNG  θα καλύψει την προσφορά το 2022 και θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές.
Αναμένει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 12% το 2019 από το 2018 και κατά 8% το 2020 σε ετήσια βάση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότερο φυσικό αέριο αντικαθιστά τον άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας.
Τον περασμένο μήνα, μια γερμανική κυβερνητική επιτροπή δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να κλείσει το αργότερο μέχρι το 2038 όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, μέρος των σχεδίων μετατόπισης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να μειωθεί κατά 10% από το 2019 έως το 2020, σημείωσε η εταιρεία, με το έλλειμμα να αναμένεται να καλυφθεί από το LNG.
Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2019 αναμένεται να παραμείνουν περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2017 και το 2018, καλύπτοντας περίπου το 35% της συνολικής ζήτησης της Ευρώπης.
Η Equinor δεν «βλέπει» τον αγωγό Nord Stream 2 της Ρωσίας να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα πριν από το 2021, χωρίς να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης