Διεθνή

Η Παγκόσμια Τράπεζα χορηγεί δάνειο 400 εκατ. δολ. στο Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό ΤANAP

Η Παγκόσμια Τράπεζα χορηγεί δάνειο 400 εκατ. δολ. στο Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό ΤANAP
Το δάνειο εγκρίθηκε υπέρ της κρατικής εταιρείας Southern Gas Corridor με κρατική εγγύηση από το Αζερμπαϊτζάν και έχει διάρκεια αποπληρωμής 30 ετών.
Η Παγκόσμια Τράπεζα υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό φυσικού αερίου Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της τράπεζας στο Μπακού.
Η σύμβαση διάρκειας 30 ετών υπεγράφη από τον περιφερειακό διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον Νότιο Καύκασο, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία Mercy Tembon και για την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Southern Gas Corridor από τον διευθυντή της Joint Stock Company, Afgan Isayev.
Εκ μέρους της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν υπέγραψε ως εγγυητής του δανείου ο υπουργός Οικονομικών Samir Sharifov.
Εκτός από την Παγκόσμια Τράπεζα, ανάμεσα στους χρηματοδότες του έργου είναι η Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων της Ασίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.
Πλεονέκτημα για την ευκολότερη χρηματοδότηση του έργου αποτέλεσε σύμφωνα με εμπλεκόμενους φορείς η μείωση του κόστους, λόγω της πτώσης παγκοσμίως των τιμών του πετρελαίου και των βασικών εμπορευμάτων, όπως το φυσικό αέριο.
Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του έργου μειώθηκε από τα 11,7 δισ. δολάρια στα 8,5 δισ. δολάρια.
Ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP έχει προγραμματιστεί να αρχίσει να λειτουργεί το 2018, με αρχική δυναμικότητα μεταφοράς 16 δισ. κ.μ. από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία, η οποία θα κάνει χρήση των 6 δισ. κ.μ. και η υπόλοιπη ποσότητα προορίζεται για μεταφορά προς την Ελλάδα, την Αλβανία, την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης