Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τα μερίδια των κολοσσών της αιολικής ενέργειας στην αγορά το 2018 - Στα 60 GW η πρόβλεψη για το 2019 - 2020

Τα μερίδια των κολοσσών της αιολικής ενέργειας στην αγορά το 2018 - Στα 60 GW η πρόβλεψη για το 2019 - 2020

Τέσσερις κατασκευαστές αντιπροσώπευαν πάνω από το ήμισυ ή το 57% των ανεπτυγμένων ανεμογεννητριών στην αγορά το 2018

Επέκτεινε το προβάδισμά της στην αιολική βιομηχανία η Vestas το 2018 με μερίδιο 22% σε σύγκριση με το 16% του 2017, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το BloombergNEF (BNEF).
Ειδικότερα, τέσσερις κατασκευαστές αντιπροσώπευαν πάνω από το ήμισυ ή το 57% των ανεπτυγμένων ανεμογεννητριών στην αγορά το 2018.
Αυτές είναι οι Vestas της Δανίας, Goldwind της Κίνας, GE των Η.Π.Α. και Gamesa της Ισπανίας.
Η Goldwind της Κίνας αναρριχήθηκε στην δεύτερη θέση από την Τρίτη, λόγω των ισχυρών επιδόσεων που σημείωσε στην Κίνα καταλαμβάνοντας 19,3% GW της αγοράς.
στόσο, το παγκόσμιο αποτύπωμα της εταιρείας παραμένει περιορισμένο: μόνο το 5% των 6.7 GW της Goldwind ανατέθηκε εκτός Κίνας.
Η GE ήρθε τρίτη με 5 GW - έξι από κάθε δέκα GE ανεμογεννήτριες ανατέθηκαν στις ΗΠΑ. Τόσο η GE όσο και η Vestas ανέθεσαν λίγο πάνω από 3 GW στις ΗΠΑ, με την Vestas να οδηγεί με 44 MW την κούρσα στην αιολική ενέργεια των ΗΠΑ.

090


Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη που διατύπωσε ο Tom Harries, ανώτερος αναλυτής αιολικής ενέργειας και επικεφαλής της έκθεσης BNEF Global Wind Turbine Market Shares.
«Οι Κινέζοι κατασκευαστές βασίζονται στην δική τους αγορά αιολικής ενέργειας. Από τους Ευρωπαίους παραγωγούς ανεμογεννητριών, η Vestas και η Nordex ανέθεσαν πράγματι περισσότερη χωρητικότητα στην Αμερική παρά στην Ευρώπη. Οι περισσότερες ανεμογεννήτριες της Enercon είναι στην Ευρώπη. Η Siemens Gamesa είναι η πιο διαφοροποιημένη, με σχεδόν ίση διάσπαση σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία».
Από την πλευρά του ο David Hostert, επικεφαλής της έρευνας για την αιολική ενέργεια στο BNEF τόνισε ότι: «ο περασμένο έτος ήταν μια κάπως μικτή εικόνα όσον αφορά τις παγκόσμιες αιολικές εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων, προσεγγίζοντας 45,4 GW. Ωστόσο, το 2019 και το 2020 προβλέπουμε να αυξηθεί η ζήτηση και να φτάσει τα 60 GW χωρητικότητας αιολικής ενέργειας στην ξηρά».
Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση η Siemens Gamesa, η οποία σχηματίστηκε το 2016 από τη συγχώνευση της επιχείρησης αιολικών πάρκων της γερμανικής Siemens και της ισπανικής Gamesa, έπεσε από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση, με 4.1 GW που ανατέθηκε το 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης