Ο σταθμός θα κοστίσει περί τα 10 δις. ευρώ και θα έχει ισχύ 2.000 MW
Κινήσεις για την επίλυση του ενεργειακού της προβλήματος και την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρισμό πραγματοποιεί η Βόρεια Μακεδονία, κάνοντας άνοιγμα προς τη Βουλγαρία.
Συγκεκριμένα, εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής της στην κατασκευή του βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, ενώ παράλληλα προωθεί σημαντικά έργα ΑΠΕ σε συνεργασία με την EBRD.
Όπως δήλωσε ο αρμόδιος για την οικονομία αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Κ. Angjushev σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό Faktor, η χώρα δεν διαθέτει δικές της πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου και παράλληλα τα αποθέματα λιγνίτη που αποτελούν τη μοναδική εγχώρια πηγή ηλεκτροπαραγωγής σταδιακά εξαντλούνται.
Ως εκ τούτου εξαρτάται από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και για το λόγο αυτό η σύνδεση με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, είναι απαραίτητη.
Υπό τη λογική αυτή, όπως επισήμανε, θα ήταν «σοφή επιλογή» η ενοικίαση μίας πηγής ενέργειας, όπως ο πυρηνικός σταθμός Μπέλενε ή ακόμα και η ιδιοκτησία ενός τμήματος αυτού, εφ’ όσον υπάρξει η δυνατότητα.
Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ και ισχύος 2.000 MW, για την κατασκευή του οποίου η Βουλγαρία αναζητά επενδυτές.
Ήδη προσανατολίζεται στην διεξαγωγή διαγωνισμού, ενώ ενδιαφέρον συμμετοχής έχουν εκδηλώσει η κινεζική CNNC, η νοτιοκορεατική Korean Hyrdo & New Clear Power Corporations, η γαλλική Framatom και η αμερικανική General Electric.
Σύμφωνα με αναλυτές, η ιδέα συμμετοχής της Βόρειας Μακεδονίας στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε είχε προταθεί, προ οκταετίας, από τη βουλγαρική πλευρά, χωρίς ωστόσο να δοθεί τότε συνέχεια, ίσως διότι η ενεργειακή στρατηγική της τότε κυβέρνησης των Σκοπίων περιελάμβανε την κατασκευή πυρηνικού σταθμού εντός της χώρας, στην περιοχή του Μαρίοβο.
Χρηματοδότηση φωτοβολταϊκού πάρκου από την EBRD
Εν τω μεταξύ δάνειο 5,9 εκατ. ευρώ για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου υπεγράφη μεταξύ της εταιρίας ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας, ELEM και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Τη σύμβαση δανείου υπέγραψαν ο Επικεφαλή των υπηρεσιών ενέργειας της EBRD Harry Boyd-Carpenter και ο διευθύνων σύμβουλος της ELEM Dragan Minovski.
Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται σε 8,7 εκατ. ευρώ και η διαφορά θα καλυφθεί από την ELEM.
Πρόκειται για τον πρώτο φωτοβολταϊκό σταθμό μεγάλης κλίμακας, ο οποίος θα κατασκευαστεί στην περιοχή ενός εξαντλημένου ανθρακωρυχείου.
Το εν λόγω έργο στοχεύει στην αύξηση παροχής καθαρής ενέργειας στη γειτονική χώρα και στη διαφοροποίηση του μείγματος παραγωγής της ELEM, αυξάνοντας το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Όταν τεθεί σε λειτουργία, η νέα εγκατάσταση θα παράγει περίπου 15 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, εξοικονομώντας 12.177 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως, ενώ παράλληλα προβλέπεται η αποκατάσταση της περιοχής του πρώην ορυχείου άνθρακα, συνολικού μεγέθους 26 εκταρίων.
Σημειώνεται ότι στόχος της Βόρειας Μακεδονίας ως προς την παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας, είναι το 23% να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέχρι το 2020.
Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με στοιχεία της EBRD, μέχρι σήμερα η τράπεζα έχει επενδύσει περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ (2 δισ. δολάρια ΗΠΑ) σε 113 έργα στη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Οκτώβριο του 2018, η συνολική κατανάλωση ανά είδος ενεργειακών πρώτων υλών στη Βόρειο Μακεδονία ήταν 591.053 ΜWh ηλεκτρικής ενέργειας, 24.647 εκατ. nm3 φυσικού αερίου, 445.569 τόνοι άνθρακα και 86.648 τόνοι προϊόντων πετρελαίου.
Η ακαθάριστη εθνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συμμετείχε με 78,2% στην ακαθάριστη εθνική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το 94,3% της συνολικής εθνικής κατανάλωσης άνθρακα χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
www.worldenergynews.gr