Ισχυρές πιέσεις στην επιχείρηση από το κόστος των επιπλέον ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που πρέπει να διαθέσει μέσω των ΝΟΜΕ
Η άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δώσει πράσινο φως στη ΔΕΗ για αύξηση των τιμολογίων της, σφίγγει περαιτέρω τον κλοιό στη ρευστότητα της επιχείρησης που αναγκάζεται να αναβάλει - κατά πάσα πιθανότητα για το Μάρτιο - το road show που είχε προγραμματίσει το Φεβρουάριο στο Λονδίνο.
Ένα road show που έχει στόχο να αντλήσει δανειοδότηση, κατ’ αρχήν για την κάλυψη ομολόγου ύψους 350 εκατ. ευρώ που λήγει τον προσεχή Μάιο.
Όπως υποστηρίζουν κορυφαίες πηγές της επιχείρησης, η ΔΕΗ έχει εξασφαλισμένα τα 350 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την κάλυψη του ομολόγου λήξης Μαϊου, μέσω γραμμών ρευστότητας που έχει ήδη λάβει από τις τράπεζες, αλλά και εφόσον χρειαστεί, μέσω των ταμειακών διαθεσίμων της.
Ωστόσο κάτι τέτοιο θα σημάνει περεταίρω πίεση στη ρευστότητά της και ως εκ τούτου θα επιδιωχθεί η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές μέσω του road show που θα πραγματοποιήσει στο Λονδίνο το Μάρτιο, αφού προηγουμένως έχει οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός της επιχείρησης για το 2019.
Πιέζουν οι επιπλέον ποσότητες των ΝΟΜΕ
Την ίδια ώρα η ΔΕΗ υφίσταται τεράστια πίεση από τη συνέχιση των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ενέργεια που θα διαθέσει το 2019 στους ανταγωνιστές της μέσω των δημοπρασιών θα υπερβεί το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ποσότητες των ΝΟΜΕ εφέτος θα αντιστοιχούν στο 115% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.
Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση θα πρέπει να διαθέσει ενέργεια προερχόμενη από την παραγωγή φυσικού αερίου ή και από εισαγωγές για να καλύψει τις δημοπρατούμενες ποσότητες, επωμιζόμενη το επιπλέον κόστος.
Όπως είναι γνωστό οι δημοπρασίες θεσπίστηκαν προκειμένου οι ανταγωνιστές ΔΕΗ να αποκτήσουν πρόσβαση στις φθηνότερες πηγές ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτες και νερά), στις οποίες έχει αποκλειστική πρόσβαση η ΔΕΗ και να επιταχυνθεί έτσι η απελευθέρωση της αγοράς λιανικής.
Ωστόσο είναι γενικώς αποδεκτό ότι το μέτρο έχει αποτύχει, αφού η ΔΕΗ συνεχίζει να κατέχει μερίδιο της τάξης του 80% στη λιανική αγορά ρεύματος.
Και βεβαίως ένας επιχείρημα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η ΔΕΗ στην προσπάθειά της για μείωση των προς δημοπράτηση ποσοτήτων ρεύματος θα ήταν το άνοιγμα της αγοράς μέσω της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.
Επαφές με δυνητικούς επενδυτές για τις λιγνιτικές
Η αποτυχία του διαγωνισμού επιβαρύνει το κλίμα σε βάρος της ΔΕΗ η οποία πλέον επιδιώκει την επαναπροκήρυξή του, αφού προηγουμένως θα έχουν οριστικοποιηθεί τα οικονομικά δεδομένα των μονάδων (που έγιναν κερδοφόρες στο τέλος του 2018) και ενδεχομένως το καθεστώς των αποζημιώσεων που θα εισπράττουν οι μονάδες για την διαθεσιμότητα ισχύος, η έγκριση του οποίου από την ΕΕ εκκρεμεί.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές την ίδια ώρα γίνονται επαφές με νέους δυνητικούς αγοραστές με στόχο να διευρυνθεί η συμμετοχή στον διαγωνισμό, ενώ διερευνάται σε συνεργασία με την ΕΕ η δυνατότητα τροποποιήσεων της συμφωνίας μετόχων (SPA) προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική για τους επενδυτές.
Κύριος στόχος σε αυτή την κατεύθυνση είναι να αποφευχθεί κάθε συζήτηση για τα υδροηλεκτρικά.
www.worldenergynews.gr