Σύμφωνα με τον Μανόλη Παναγιωτάκη, η επιχείρηση θα δώσει έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και την ενίσχυση των ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά
Η ΔΕΗ προγραμματίζει την ενεργειακή αναβάθμιση 2.500 κατοικιών από ειδικές κατηγορίες πελατών της, όπως πολύτεκνους και ευάλωτους καταναλωτές, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης από το βήμα της ετήσιας εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ).
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (9/2) στη Θεσσαλονίκη.
Ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε πως η αναβάθμιση των κατοικιών εντάσσεται στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών, η οποία θα αποτελέσει τον τρίτο πυλώνα ανάπτυξης της επιχείρησης, μετά τη στροφή στις ΑΠΕ και την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Στο πλαίσιο των ενεργειακών υπηρεσιών, θα δοθεί έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία «μεταφράζεται» σε αύξηση των θέσεων απασχόλησης, ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, καθώς και βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.
Δεύτερο πυλώνα ανάπτυξης της ΔΕΗ θα αποτελέσει η ενίσχυση των ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, σκοπό για τον οποίο η επιχείρηση δημιουργεί μία ειδική μονάδα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό τους.
«Στόχος της εταιρείας είναι να εκμεταλλευθεί το περίπου 30% δυναμικό ΑΠΕ των νησιωτικών περιοχών που δεν συνδέονται στο ηπειρωτικό δίκτυο, το οποίο σήμερα παραμένει αναξιοποίητο», πρόσθεσε.
«Εθνικό κεφάλαιο» η ΔΕΗ
Στην ομιλία του, ο κ. Παναγιωτάκης έκανε επίσης αναφορά στα οικονομικά της ΔΕΗ και τις αιτιάσεις ότι η επιχείρηση συνιστά συστημικό κίνδυνο για την εθνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η επιχείρηση αποτελεί ένα εθνικό κεφάλαιο, το οποίο θα πρέπει να μένει έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Όπως πρόσθεσε, η ΔΕΗ επωμίζεται σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική πολιτική της πολιτείας, τη νησιωτική πολιτική, αλλά και την αγροτική πολιτική.
Για παράδειγμα ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε πως οι αγρότες πληρώνουν το φθηνότερο ρεύμα από όλες τις κατηγορίες, πέρα ίσως από μερικές ενεργοβόρες βιομηχανίες.
«Επίσης, η ΔΕΗ ασκεί βιομηχανική πολιτική, με την επιχείρηση να μην διεκδικεί κέρδη από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Γι’ αυτό, άλλωστε, διεκδικεί οι βιομηχανικοί της πελάτες να μην συνυπολογίζονται στο μερίδιο της αγοράς που θα πρέπει να απωλέσει», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, αν και η ΔΕΗ έχει μειώσει τον δανεισμό της κατά 1 δισ. ευρώ αλλά και τα λειτουργικά της κόστη, ωστόσο στο ίδιο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί εξωγενείς παράγοντες, όπως η ΟΤΣ (η οποία έχει σημειώσει άνοδο περίπου κατά 40%) καθώς και τα δικαιώματα ρύπων.
Παρ’ όλα αυτά έχει απορροφήσει όλες αυτές τις επιβαρύνσεις, χωρίς να τις μετακυλίσει στους πελάτες της.
«Τα παραπάνω έχουν μειώσει την κερδοφορία μας, με συνέπεια οι μέτοχοί μας να μην πρέπει να είναι ευχαριστημένοι. Παράλληλα, όταν τα κέρδη έχουν συμπιεστεί τόσο πολύ, είναι δύσκολο να βγούμε στις αγορές και να βρούμε φτηνό χρήμα. Έτσι, είναι δύσκολο να υλοποιήσουμε το χρηματοδοτικό μας πρόγραμμα, που φέτος θα ανέλθει στα 700 εκατ. ευρώ», κατέληξε.
www.worldenergynews.gr