Φυσικό Αέριο

Petkova: Επιτυχημένο το market test για τον βουλγαρικό αγωγό - Από Gazprom η μεγαλύτερη προσφορά

tags :
Petkova: Επιτυχημένο το market test για τον βουλγαρικό αγωγό - Από Gazprom η μεγαλύτερη προσφορά

Προχωρά στην κατασκευή του αγωγού η Βουλγαρία με το βλέμμα στραμμένο στον TurkStream

Η Βουλγαρία θα προχωρήσει στην κατασκευή αγωγού μεταφοράς κυρίως ρωσικού φυσικού αερίου στη Σερβία από τα σύνορά της με την Τουρκία, αφού τρεις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom, υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για την χωρητικότητα στο δίκτυο φυσικού αερίου της, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη 31/1/2019.
Το έργο, το οποίο αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Βουλγαρίας για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου φυσικού αερίου και για να κερδίσει την επέκταση του TurkStream στην Κεντρική Ευρώπη, είχε εξαρτηθεί από την ικανότητά του να πωλεί επαρκή χωρητικότητα για να καταστήσει τον αγωγό εμπορικά βιώσιμο.
Ο TurkStream εντάσσεται στα σχέδια του Κρεμλίνου να παρακάμψει την Ουκρανία, που είναι σήμερα η κύρια διαδρομή διέλευσης για το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη και να ενισχύσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά.
Οι δύο γραμμές του που πηγαίνουν κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα στην Τουρκία, θα έχουν ετήσια χωρητικότητα 15,75 δισ. κυβικών μέτρων.
Το πρώτο αφορά την τοπική κατανάλωση της Τουρκίας.
Ο κρατικός διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου Bulgartansgaz ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έλαβε μια τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή ενός νέου αγωγού μήκους 484 χιλιομέτρων, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια (1,64 δισεκατομμύρια δολάρια), μετά την επιτυχή κράτηση δυναμικότητας.
"Έχουμε πολύ καλά νέα", δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Temenuzhka Petkova στο κοινοβούλιο. "Το οικονομικό test για το έργο επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η προσφερόμενη χωρητικότητα κάλυψε το 100%".
Οι άλλοι δύο υποψήφιοι που υπέβαλαν 20ετές δεσμευτικές προσφορές είναι η βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgargaz και η ελβετική ενεργειακό επιχείρηση MET, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η Βουλγαρία ελπίζει να προσελκύσει την επέκταση της δεύτερης γραμμής του αγωγού TurkStream να διέρχεται από την επικράτειά της στη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία και όχι μέσω της Ελλάδας.
Οι διαγωνιζόμενοι έχουν υποβάλει προσφορές για να μεταφέρουν μικρότερες ποσότητες το 2020, οι οποίες ανέρχονται στα 17,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως στα σύνορα με την Τουρκία και σε περίπου 11 δισεκατομμύρια bcm / έτος στα σύνορα με τη Σερβία από το 2021 έως το 2039, σύμφωνα με στοιχεία της Bulgartransgaz.
Οι αναλυτές ενέργειας εξέφρασαν ανησυχίες ότι με αυτή τη διαδικασία η Gazprom θα εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της ως προμηθευτής φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Προς το παρόν, η Βουλγαρία ικανοποιεί όλες τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο με προμήθειες από την Gazprom.
"Το μεγαλύτερο μέρος της χωρητικότητας έχει δεσμευτεί από τη Gazprom. Με τον τρόπο αυτό η ρωσική εταιρεία ενισχύει τη δεσπόζουσα θέση της στην περιοχή ", δήλωσε ο Martin Vladimirov μέλος ανεξάρτητου think-tank του Κέντρο Μελέτης της Δημοκρατίας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης