Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Χωρίς πλάνο ενίσχυσης περιοχών και βιομηχανίας στη μεταλιγνιτική εποχή η Ελλάδα – Τι σχεδιάζει η Γερμανία

Χωρίς πλάνο ενίσχυσης περιοχών και βιομηχανίας στη μεταλιγνιτική εποχή η Ελλάδα – Τι σχεδιάζει η Γερμανία

Η Επιτροπή Άνθρακα της Γερμανίας παρουσίασε ένα μακροχρόνιο σχέδιο αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των περιοχών, των εργαζομένων και των βιομηχανιών που θα επηρεαστούν από την ενεργειακή μετάβαση

Μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος στο 17% έως το 2030 προβλέπει ο ελληνικός μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός που εστάλη στις Βρυξέλλες, χωρίς να περιλαμβάνει πάντως το παραμικρό σχέδιο για τη μεταλινγιτική περίοδο των περιοχών που είναι εξαρτημένες από το συγκεκριμένο καύσιμο, αλλά και χωρίς συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση των ενεργοβόρων επιχειρήσεων από την αύξηση των τιμών του ρεύματος που θα σημάνει η ενεργειακή μετάβαση.
Την ίδια ώρα στη Γερμανία η Επιτροπή για την Ανάπτυξη, τη Διαρθρωτική Αλλαγή και την Απασχόληση, γνωστή ως Επιτροπή Άνθρακα, παρουσίασε ένα μακροχρόνιο σχέδιο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των περιοχών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που θα πληγούν από τη μετάβαση στην οικονομία του μηδενικού άνθρακα.
Βεβαίως είναι στη διακριτική ευχέρεια της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας αν θα αποδεχθεί το σχέδιο της Επιτροπής Άνθρακα, που προέκυψε μετά από διαπραγματεύσεις οκτώ μηνών.
Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη εντάξει μέτρα στήριξης των καταναλωτών (ιδιωτών και επιχειρήσεων) στον Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό.
Η γερμανική Επιτροπή Άνθρακα υπέβαλε την τελική της έκθεση, σημειώνοντας ότι η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση για μια βιομηχανική χώρα όπως η Γερμανία.

Μετάβαση με διατήρηση των θέσεων εργασίας

Σημειώνει ακόμη ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να συνδεθούν με την προστασία του κλίματος και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπο για άλλες χώρες».
Σύμφωνα με την έκθεση ο άνθρακας θα καταργηθεί σταδιακά έως το 2038 οπότε και θα «σβήσει» ο τελευταίος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής.
Ως ενδιάμεσος στόχος ορίζεται το 2035 αλλά σημειώνεται ότι θα πρέπει να συνδεθεί με δυο παράγοντες: Την ασφάλεια εφοδιασμού και το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία.
Η κατάσταση προόδου θα ελεγχθεί το 2023, το 2026 και το 2029.
Η συνολική δυναμικότητα των σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού από άνθρακα στη Γερμανία σήμερα ανέρχεται σε περίπου 45 GW.
Σύμφωνα με την έκθεση έως το 2022 θα πρέπει να έχουν «σβήσει» 12,5 GW δηλαδή 24 μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού.
Το 2030, θα εξακολουθούν να λειτουργούν μονάδες συνολικής ισχύος μόνο 9 GW.

Ενίσχυση πολλών δις. ευρώ σε τοπικές οικονομίες και βιομηχανίες 

Σύμφωνα με την έκθεση οι γερμανικές περιοχές που παραδοσιακά εξαρτώνται από την εξόρυξη άνθρακα δηλαδή η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, το Βρανδεμβούργο, η Σαξονία και η Σαξονία - Άνχαλτ πρέπει να λάβουν εκτεταμένη βοήθεια.
Συγκεκριμένα για μια περίοδο 20 ετών, θα πρέπει 1,3 δισ. ευρώ ετησίως θα διατεθούν για το σκοπό αυτό.
Επιπλέον, 700 εκατ. ευρώ ετησίως θα πρέπει να επενδυθούν σε άλλα έργα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για τον ακριβή τρόπο χρηματοδότησης της περιφερειακής οικονομίας θα διαμορφωθεί ειδικό σχέδιο έως τα τέλη Απριλίου.
Το σχέδιο αυτό θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές και έρευνα.
Επιπλέον, προκειμένου να βελτιωθούν οι μεταφορές, ένα «ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης» θα συνεισφέρει επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη προβλεφθεί στον γερμανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μέχρι το 2021.
Εξάλλου η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόκειται να διαθέσει επιπλέον 2 δισ. ευρώ ετησίως από το 2023 και μετά για να ανακουφίσει τους καταναλωτές ενέργειας (ιδιώτες και επιχειρήσεις) από τις αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την έκθεση η «αντιστάθμιση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας» για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το 2030.
Σημειώνεται ότι 60.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα και έμμεσα από τον άνθρακα.
Η έκθεση προβλέπει ότι για όλους τους εργαζομένους ηλικίας 58 ετών, πρέπει να υπάρχει ταμείο προσαρμογής και αποζημίωση για τα συνταξιοδοτικά ελλείμματα.
Αυτό αναμένεται να κοστίσει στη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις εταιρίες έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Για τους νεότερους εργαζομένους, πρέπει να παρέχεται κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης