Διεθνή

May: Προς το συμφέρον της ΕΕ μια συμφωνία για το Brexit

tags :
May: Προς το συμφέρον της ΕΕ μια συμφωνία για το Brexit
Η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Brexit είναι προς το συμφέρον τόσο της ίδιας της Βρετανίας όσο και της ΕΕ, τόνισε η Theresa May
Η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Brexit είναι προς το συμφέρον τόσο της ίδιας της Βρετανίας όσο και της ΕΕ, τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της σημερινής (14/12/2018) Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενώ τόνισε ότι η ίδια ήταν ξεκάθαρη σχετικά με τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται η χώρα της.
Όπως δήλωσε η May, η ΕΕ κατέστησε σαφή την αποφασιστικότητά της να εργαστεί ταχύτατα πάνω στους μελλοντικούς δεσμούς ή σε εναλλακτικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί το λεγόμενο «backstop» για τα ιρλανδικά σύνορα, και εάν αυτό εφαρμοστεί να είναι μόνο για ένα προσωρινό χρονικό διάστημα.
Όπως τόνισε, αυτές οι δεσμεύσεις έχουν νομική ισχύ και πρέπει να «καλωσοριστούν».
Ωστόσο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα χρειαστούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις.
«Η ΕΕ είναι σαφής, όπως κι εγώ, ότι εάν πρόκειται να αποχωρήσουμε με συμφωνία, είναι αυτή. 
Αλλά περαιτέρω συζητήσεις και διευκρινίσεις είναι δυνατές», δήλωσε.
Όπως διευκρίνισε η ίδια, θα υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες τις επόμενες ημέρες, κατά τις οποίες θα προσπαθήσει να λάβει περαιτέρω εγγυήσεις για την έγκριση της συμφωνίας.
Όπως τόνισε η May, αυτή η «δουλειά» πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα.
Η ίδια υπογράμμισε ότι θα φέρει τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο πριν τις 21 Ιανουαρίου 2019.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι είχε μια «έντονη» συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.

«Είχα μια έντονη συζήτηση με τον Jean-Claude Juncker», δήλωσε.
«Νομίζω ότι αυτό είναι το είδος της συζήτησης που μπορούν κάποιοι να έχουν όταν έχουν αναπτύξει μια εργασιακή σχέση και εργάζονται καλά μαζί», διευκρίνισε η ίδια.
Ωστόσο, η May τόνισε ο χαρακτηρισμός «νεφελώδης» που ανέφερε ο Juncker δεν απευθυνόταν σε εκείνη.
Νωρίτερα, βίντεο που μεταδόθηκε έδειχνε τη May και τον Juncker να έχουν έναν έντονο διάλογο, με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να φαίνεται να κατηγορεί τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι την χαρακτήρισε «νεφελώδη», έναν όρο που ο Juncker χρησιμοποίησε χθες για να περιγράψει τη συζήτηση γύρω από το Brexit.
«Αυτό που προέκυψε (σ.σ. από τη συζήτηση με τον Juncker) ήταν ένα ξεκαθάρισμα για το τι μιλούσε, όταν χρησιμοποίησε αυτή τη συγκεκριμένη φράση, για ένα γενικό επίπεδο συζήτησης», δήλωσε η May.
«Τα συμπεράσματα της Συνόδου μας βοηθούν να προχωρήσουμε και είναι ευπρόσδεκτα.
Είναι η σαφέστερη δήλωση από την ΕΕ που είχαμε μέχρι στιγμής, που λέει ότι η ΕΕ θα συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο γρήγορα για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση», συνέχισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Η May τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνησή της θα συζητήσει περαιτέρω για την προετοιμασία ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι καλύτερη μια αποχώρηση με συμφωνία.

ΕΕ προς May: Καμία νέα διαπραγμάτευση

Ως πολύ άσχημη περιγράφεται η ατμόσφαιρα στο χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας των ηγετών της ΕΕ και της πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Theresa May με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός αδυνατούσε να περιγράψει στους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους τι ακριβώς περιμένει από την πλευρά της ΕΕ όσον αφορά το Brexit.
Και μέσα σε αυτό το χαοτικό κλίμα που επικρατεί κυρίως στη Μ. Βρετανία, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker επιχείρησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, τουλάχιστον ως προς το πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση η ΕΕ.
Ο Juncker υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιταχύνει τις προετοιμασίες της για το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία με τη Μ. Βρετανία για το Brexit, καθιστώνας με αυτόν τον τρόπο σαφές πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νέα διαπραγμάτευση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας, στην οποία έχουν καταλήξει ΕΕ και Μ. Βρετανία αλλά συναντά μεγάλες αντιδράσεις από τους Βρετανούς βουλευτές.
«Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι είναι αυτό που θέλουν εκείνοι, αντί να μας λένε τι θέλουμε εμείς» τόνισε ο Juncker, ο οποίος ανακοίνωσε πως η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει στις 19/12  «όλες τις πληροφορίες» που θεωρεί «γενικά χρήσιμες» και «αφορούν την προετοιμασία για το "no deal"», δηλαδή το σενάριο της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk υποστήριξε ότι η Theresa May απευθυνόμενη χθες το βράδυ στους Ευρωπαίους ηγέτες αναφέρθηκε στις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία και τους ζήτησε «επιπρόσθετες εγγυήσεις», κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Όπως αναφέρεται, η May αδυνατούσε να διατυπώσει τι ήθελε, με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσα τους και την καγκελάριο Merkel, η οποία απαιτούσε ανυπόμονα να μάθει τι περίμενε ακριβώς η πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας.
Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσέφερε στη May τη διαβεβαίωση ότι για το θέμα της μεθορίου με την Ιρλανδία, ο «μηχανισμός ασφαλείας» με σκοπό να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα, ένα από τα ζητήματα που θορυβεί πάνω απ' όλα τους οπαδούς της «καθαρής» εξόδου, δεν θα εφαρμοστεί παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και μόνο «προσωρινά».
Επιπλέον, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύεται να «εργαστεί γρήγορα για μια μεταγενέστερη συμφωνία», μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, ήτοι μέσα στη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι ηγέτες της Ένωσης τόνισαν ότι μπορεί να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές ή διευκολύνσεις για τη Βρετανία αλλά η συμφωνία που έχει υπάρξει δεν πρόκειται να αλλάξει.
Πάντως και η May γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει άμεσα λύση, αλλά ευελπιστούσε να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σημειώνεται ότι η ηγέτης των Συντηρητικών επέζησε της πρότασης μομφής που είχαν καταθέσει εναντίον της βουλευτές του κόμματός της, που στην πλειονότητά τους τάσσονται εναντίον της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε με την ΕΕ.
Ωστόσο επρόκειτο για μια πύρρειο νίκη της Βρετανίδας πρωθυπουργού καθώς πολύ μεγάλο μέρος των συναδέλφων της (περισσότερο από το ένα τρίτο) ψήφισε εναντίον της, το οποίο δείχνει ότι εμμένουν οι δυσκολίες στο κοινοβούλιό της, στο οποίο θα πρέπει να διοργανωθεί ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας της για το Brexit πριν από τις 21 Ιανουαρίου.
Οι υποστηρικτές του Brexit στους κόλπους των Συντηρητικών, όπως και οι βορειοϊρλανδοί σύμμαχοί τους του μικρού ενωτικού κόμματος DUP αμφισβητούν ιδιαίτερα τη λύση του λεγόμενου "backstop", δηλαδή το "δίχτυ ασφαλείας" που προβλέπεται από την συμφωνία διαζυγίου της May με την ΕΕ για να αποφευχθεί η επιστροφή σε ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία.
Αυτό το "δίχτυ ασφαλείας" προβλέπει τη δημιουργία ενός "ενιαίου τελωνειακού εδάφους" που θα περιλαμβάνει την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει του Brexit.
Αυτό θα εφαρμοστεί μόνον αν οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Λονδίνου και των 27 της ΕΕ δεν επιτρέψουν να υπάρξουν εγγυήσεις για την απουσία "σκληρού" συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία.
Ωστόσο οι υπέρμαχοι της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ φοβούνται ότι η Βρετανία θα παραμείνει για πάντα προσδεδεμένη στην ΕΕ.
Για να τους καθησυχάσει η May ελπίζει να εξασφαλίσει μια εγγύηση ότι αυτό το backstop θα είναι μόνο προσωρινό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης