Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Η αυξημένη τιμή κατά 7% κρατά χαμηλά τις φετινές πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης

Η αυξημένη τιμή κατά 7% κρατά χαμηλά τις φετινές πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης

Παρά τη μεγαλύτερη ζήτηση που καταγράφεται τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη, αυτή δεν είναι αρκετή να ανατρέψει την πτωτική πορεία της αγοράς

Ενίσχυση των παραγγελιών πετρελαίου θέρμανσης καταγράφεται από τις αρχές του μήνα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, γεγονός που αποδίδεται τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες όσο και στην ευνοϊκή συγκυρία των χαμηλών τιμών του καυσίμου την τρέχουσα περίοδο. Έτσι, με δεδομένο ότι η πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αγγίζει τα 1,05 ευρώ το λίτρο, τη στιγμή που κατά την έναρξη της διάθεσής του κόστιζε περίπου 1,14 ευρώ, έκανε αρκετούς καταναλωτές να προμηθευτούν καύσιμο για να αντιμετωπίσουν το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας.
Σύμφωνα πάντως με τους ίδιους παράγοντες, προς το παρόν τουλάχιστον, αυτή η πρόσφατη αναθέρμανση των πωλήσεων δεν είναι αρκετή για να αντιστρέψει τα δεδομένα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από την έναρξη της περιόδου διάθεσης.

Έτσι, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, οι πωλήσεις κινούνται πτωτικά.
Όσον αφορά την πορεία της αγοράς από εδώ και πέρα, οι άνθρωποι του κλάδου επισημαίνουν πως, ακόμη κι αν δεν μειωθεί στην πορεία ο αριθμός των παραγγελιών, ένας επιβαρυντικός παράγοντας είναι πως κατά κανόνα αυτές αφορούν μικρές ποσότητες καυσίμου. Επομένως, το γεγονός ότι η μέση παραγγελία μειώνεται τα τελευταία 2 – 3 χρόνια δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για το ύψος των πωλήσεων.

Είδος… πολυτελείας

Έτσι κι αλλιώς, το διαθέσιμο εισόδημα του μέσου καταναλωτή παραμένει περιορισμένο, κάτι που σημαίνει πως κάθε άλλο έχει απολεσθεί το «αποτύπωμα» που έχει αφήσει σε αυτό η οικονομική κρίση.
Επομένως, η θέρμανση συνεχίζει να μην συγκαταλέγεται στα ανελαστικά του έξοδα, προτιμώντας κάποια πρόχειρη λύση για να ζεσταθεί ή ανάβοντας το καλοριφέρ για ελάχιστες ώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, παρά το γεγονός ότι η τιμή 1,05 ευρώ ανά λίτρο θέρμανσης είναι αισθητά απομειωμένη σε σχέση με την «πρεμιέρα» διάθεσης του καυσίμου, στα μέσα Οκτωβρίου, είναι κατά 7% μεγαλύτερη σε σχέση με τις 10 Δεκεμβρίου 2017, δηλαδή πριν από ένα χρόνο.
Παράλληλα, όπως αρκετά πλέον χρόνια, και φέτος οι δυνητικά δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να πληρώσουν με δικά τους χρήματα τις παραγγελίες καυσίμου, καθώς το σύστημα της προκαταβολής επιδόματος έχει καταργηθεί προ πολλού.
Επομένως, ακόμη και οι δικαιούχοι θα λάβουν τις πρώτες δόσεις επιδόματος στις αρχές Φεβρουαρίου, δηλαδή αρκετά αργότερα από τη στιγμή της παραγγελίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης