Επικαιρότητα

Μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές τον Μάρτιο η αποστασιοποίηση Ποταμιού από τις Πρέσπες; Τι λένε οι αριθμητικές

Μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές τον Μάρτιο η αποστασιοποίηση Ποταμιού από τις Πρέσπες; Τι λένε οι αριθμητικές

Η αριθμητική της απόφασης και το σενάριο των 150

Μπορεί η ανατροπή της στάσης του Ποταμιού ως προς τις Πρέσπες να σηματοδοτήσει την επιτάχυνση της εκλογικής αναμέτρησης και τι αλλάζει ως προς την προοπτική της συμφωνίας;
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις η αριθμητική γίνεται ιδιαίτερα σύνθετη καθώς από τους Στ. Θεοδωράκη, κ. Γ. Μαυρωτά, Σπ. Δανέλλη και Σπ. Λυκούδη, σίγουρος προς υπερψήφιση θεωρείται μόνο ο Σπ.Δανέλλης.
Όσον αφορά τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, σε συζητήσεις εντός του ΚΙΝΑΛ, σημειώνει πως θα υπερψηφίσει τη συμφωνία μόνον εάν ο κ. Τσίπρας δεσμευθεί ότι αμέσως μετά θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ομως, με δεδομένο ότι η κύρωση της συμφωνίας θα δρομολογηθεί εντός του Φεβρουαρίου, ο «όρος» αυτός δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί, εάν εξακολουθεί να ισχύει ο σχεδιασμός για εθνικές εκλογές τον Μάιο.
Το Μαξίμου μετά απο δημοσιεύματα του κυρικάτικου τύπου αναφέρει σχετικά:
Με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι δύο Κυριακάτικες εφημερίδες αφιερώνουν σήμερα τα πρωτοσέλιδά τους στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και στο ενδεχόμενο να αλλάξει τη στάση του για το Μακεδονικό».Και συνεχίζει: «Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνον ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία.
Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε. Ωστόσο, θα περιμέναμε και μια απάντηση επί της ουσίας. Έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Γιατί αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος Σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας.
Μεσω twitter απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, στο Μαξίμου αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Είναι Κυριακή και είναι λογικό κάποιοι να υπολειτουργούν, ακόμη και στο Μαξίμου. Αν δεν υπολειτουργούσαν πάντως θα γνώριζαν ότι το Ποτάμι εκτός από έξυπνες ατάκες δίνει και ολοκληρωμένες απαντήσεις».
Ο κ. Τσιόδρας παραπέμπει σε ανακοίνωση του Ποταμιού για τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, αλλά και δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη στη συνάντηση που είχε στο γραφείο του στη Βουλή με τον Βέλγο Πρέσβη Luc Liebaut.
Σοβαρές περιπλοκές στην «αριθμητική Τσίπρα», για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με πλειοψηφία σαφώς άνω των 151 βουλευτών, προκαλούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ που υπονοούν την ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας, αλλά και οι υπόγειες διεργασίες στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Η αρθιμητική των 150

Παράλληλα, οι τοποθετήσεις του κ. Ζάεφ δημιουργούν εκ νέου ενδοκυβερνητικό πρόβλημα, καθώς αποτέλεσαν αφορμή για να «σπάσει» ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος το μορατόριουμ που είχε συμφωνηθεί.
Ο κ. Τσίπρας, όταν τον περασμένο Ιούνιο υπέγραφε στις Πρέσπες τη συμφωνία με τον κ. Ζάεφ, είχε τη βεβαιότητα ότι, πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στην ψηφοφορία κύρωσης στην ελληνική Βουλή θα αποσπούσε και άλλες θετικές ψήφους.Επίσης προσμετρούσε στις θετικές ψήφους την κ. Κατερίνα Παπακώστα που εντάχθηκε στο κυβερνητικό σχήμα στον τελευταίο ανασχηματισμό, στον κ. Χ. Θεοχάρη, αλλά και σε ακόμη έναν ανεξάρτητο βουλευτή που λέγεται πως έχει συμφωνήσει να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδή, υπήρχε η βεβαιότητα για διαμόρφωση πλειοψηφίας 153 θετικών ψήφων, ακόμη και χωρίς τη σύμπραξη δύο βουλευτών των ΑΝΕΛ, δηλαδή της κ. Ελενας Κουντουρά, που έχει αναφέρει ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση και του Θ. Παπαχριστόπουλου, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας.
Ομως, την τελευταία εβδομάδα τα ανωτέρω δεδομένα έχουν ανατραπεί άρδην, με αποτέλεσμα το Μέγαρο Μαξίμου να μεταδίδει ότι οι Πρέσπες είναι δυνατόν να κυρωθούν από την ελληνική Βουλή ακόμη και με απλή πλειοψηφία, κάτω των 151 ψήφων.
Θα πρέπει να επισημανθεί, παράλληλα, πως το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα πως τυχόν μεταστροφή του Ποταμιού συνδέεται με μια παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη και του κ. Στ. Θεοδωράκη για σύμπραξη στις προσεχείς εκλογές. Το συγκεκριμένο σενάριο διαψεύδεται με κατηγορηματικό τρόπο, τόσο από την Πειραιώς όσο και από τη Σεβαστουπόλεως.
Οριο 150 ψήφων
Ετσι, επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας έχει «δεδομένες» τις 145 ψήφους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές του κ. Δανέλλη, ενός ανεξάρτητου βουλευτή και πιθανότατα της κ. Παπακώστα και δύο των ΑΝΕΛ, δηλαδή σύνολο 150.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης