Τελευταία Νέα

Εντός των στόχων για το 2018 οι δημοπρασίες έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Εντός των στόχων για το 2018 οι δημοπρασίες έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Μέσω διαγωνισμών θα προκριθούν νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 585 MW

Ο ορισμός του επιπέδου ανταγωνισμού στο 75% κατάφερε να μειώσει κατακόρυφα τις τιμές που κατακυρώνουν τα νέα έργα ΑΠΕ, χωρίς να δράσει αρνητικά στον στόχο που είχε τεθεί για τη δημοπρατούμενη ισχύ εντός του 2018.
Αυτό σημειώνουν πηγές της ΡΑΕ, σχολιάζοντας στο World Energy News την ισχύ που θα εκχωρηθεί στους διαγωνισμούς του Δεκεμβρίου, με βάση τους οριστικούς πίνακες συμμετεχόντων που δημοσιοποιήθηκαν χθες (5/12).
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί το γεγονός ότι, με δεδομένη πλέον την ισχύ που θα εκχωρηθεί τον Δεκέμβριο με βάση τους οριστικούς πίνακες, το 2018 θα προκριθούν μέσω διαγωνισμών καινούρια αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος περίπου 585 MW.
Ένα νούμερο αρκετά κοντά στα 600 MW που ήταν ο στόχος να δημοπρατηθούν φέτος μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών ειδικών ανά τεχνολογία, με βάση τον «οδικό χάρτη» που έχει καταρτισθεί έως το 2020. 
Όσον αφορά τον απολογισμό της φετινής χρονιάς ανά τεχνολογία, με βάση τους οριστικούς πίνακες, στις δύο κατηγορίες φωτοβολταϊκών έργων θα δημοπρατηθούν τον Δεκέμβριο σταθμοί συνολικής ισχύος 148,4 MW.
Έτσι, αν σε αυτά προστεθούν οι φωτοβολταϊκές μονάδες συνολικής ισχύος 105,99 MW που προκρίθηκαν στους διαγωνισμούς του Ιουλίου, τότε εντός της τρέχουσας χρονιάς θα κατακυρωθούν συνολικά 254 MW περίπου, αρκετά κοντά στον στόχο των 300 MW.
Ακόμη καλύτερο είναι το «ταμείο» για τα αιολικά, αφού τον Δεκέμβριο θα δημοπρατηθούν νέα έργα ισχύος 160,94 MW.
Επομένως, αν σε αυτά προστεθούν οι σταθμοί 170,9 MW που προκρίθηκαν στους διαγωνισμούς του Δεκεμβρίου, τότε προκύπτει πως φέτος θα κατακυρώσουν τιμή αναφοράς 331,85 MW.
Ένα νούμερο που υπερβαίνει τα 300 MW που ήταν ο στόχος.
Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι κύκλοι της ΡΑΕ, στην κατηγορία των αιολικών, αν δεν είχαν «μεταφερθεί» για τον Δεκέμβριο 100 MW από το 2019, τότε το επίπεδο ανταγωνισμού τον Δεκέμβριο θα υπερέβαινε κατά πολύ το όριο του 75%.
Έτσι, με δεδομένο ότι θα εκχωρούνταν 129 MW και οι συμμετοχές αγγίζουν 281,65 MW, το ποσοστό θα διαμορφωνόταν στο 118%.

«Γκάζι» στη διείσδυση των ΑΠΕ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της Αρχής, μόνον τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπου ουσιαστικά έχει «κλειδώσει» ένας ετήσιος «κύκλος» δημοπρασιών, υπάρχει η δυνατότητα να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την επίδραση του επιπέδου ανταγωνισμού στο πλήθος και στο μέγεθος της συμμετοχής.
Έτσι, τα παραπάνω δεδομένα, δείχνουν πως κάθε άλλο παρά «φρέναρε» την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, τη στιγμή που ήδη από την «πρεμιέρα» των δημοπρασιών απέδειξε πως αυτό θα γίνει με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του Έλληνα καταναλωτή.
Όσον αφορά τις διαδικασίες του Δεκεμβρίου, με βάση τους οριστικούς καταλόγους στην κατηγορία των «μικρών» φωτοβολταϊκών (ισχύος έως 1 MW) θα λάβουν μέρος 192 έργα συνολικής ισχύος περίπου 108,4 MW, με συνέπεια να δημοπρατηθούν 61,95 MW.
Από την άλλη πλευρά, στα «μικρά» φωτοβολταϊκά αποκλείσθηκαν οριστικά 12 έργα 6,21 MW.
Στην αντίστοιχη δημοπρασία για την κατηγορία των «μεγάλων» φωτοβολταϊκών (από 1 έως 20 MW), θα λάβουν μέρος 27 έργα 151,32 MW, με συνέπεια να δημοπρατηθούν μονάδες συνολικής ισχύος 86,47 MW.
Τέλος, στον διαγωνισμό για αιολικές μονάδες, θα δημοπρατηθούν πάρκα συνολικής ισχύος 160,94 MW, αφού θα συμμετάσχουν 14 έργα συνολικής ισχύος 281,65 MW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης