Ηλεκτρισμός

Κίτρινα Γιλέκα: Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα κινηθούν νομικά για το πάγωμα των τιμών

tags :
Κίτρινα Γιλέκα: Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα κινηθούν νομικά για το πάγωμα των τιμών

Η Γαλλία «πάγωσε» για τουλάχιστον έξι μήνες τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μετά τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στο Παρίσι

Η γαλλική ένωση εταιρειών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ANODE εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά για την κυβερνητική δέσμευση να παγώσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος της κρατικής EDF, ανακοίνωσε την Τρίτη 4/12/2018.
Η κυβέρνηση, ανέστειλε τις αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις για τουλάχιστον έξι μήνες, μετά τις επί σειρά εβδομάδων  διαδηλώσεις  και τα επεισόδια στο Παρίσι και ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει αμετάβλητες τις τιμές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το χειμώνα.
Ο πρόεδρος της ANODE, Fabien Chone, δήλωσε ότι το προτεινόμενο πάγωμα των ρυθμιζόμενων τιμολογίων της EDF απειλεί την επιβίωση ορισμένων μελών της. Αυτοί οι φορείς εκμετάλλευσης ανταγωνίζονται όλες την EDF, η οποία κατέχει το 80% της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τους φόρους ηλεκτρικής ενέργειας ή να θεσπίσει μέτρα στήριξης για τα μέλη του ANODE, ανέφερε.
"Αν αποτύχει αυτό ... ίσως χρειαστεί να ξεκινήσουμε μια νομική διαδικασία", δήλωσε ο Chone στο Reuters.
Η ANODE περιλαμβάνει την Direct Energie, την Engie, την ιταλική  Eni  και δεκάδες μικρότερες επιχειρήσεις.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να δεσμεύσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αμφισβητηθεί συστηματικά από την ANODE τα τελευταία χρόνια και ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, όπου οι καταναλωτές αναγκάστηκαν να πληρώσουν αναδρομικά τα τέλη προπληρωμής.
Ο πρωθυπουργός Edouard Philippe δήλωσε ότι από τις 15 Δεκεμβρίου έως την 1η Μαρτίου η κυβέρνηση θα οργανώσει μια εθνική συζήτηση για την ενέργεια και ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου δεν θα αυξηθούν αυτό το διάστημα.
Η ειδική στις υπηρεσίες λιανικής Colombus Consulting αναμένει ότι οι γαλλικές τιμές ενέργειας θα αυξηθούν κατά 2% έως 8% το επόμενο έτος. Ακόμη και στο 5%, θα ήταν η μεγαλύτερη αύξηση σε πολλά χρόνια.
Η ρυθμιστική αρχή για την ενέργεια CRE ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει πρόταση στην κυβέρνηση τον Φεβρουάριο με στόχο την εισαγωγή νέων τιμολογίων στις αρχές του 2019.
Η κυβέρνηση θα έχει τότε τρεις μήνες στη διάθεσή της για να επικυρώσει την πρόταση CRE, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αναβάλει την απόφαση έως και μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26 Μαΐου.
Πολλές κυβερνήσεις στη Γαλλία έχουν αναβάλει τις αυξήσεις των τιμολογίων για να προστατεύσουν τους καταναλωτές και τις δικές τους εγκρίσεις, αλλά νομικά η κυβέρνηση δεν έχει την εξουσία να καθορίζει τις τιμές.
"Το πάγωμα των τιμολογίων επιτρέπει στην κυβέρνηση να αγοράσει χρόνο, αλλά  όλοι ξέρουν ότι αυτό θα ανατραπεί και θα επανέλθει σαν μπούμερανγκ", δήλωσε ο Nicolas Goldberg της Colombus Consulting.
Σε αντίθεση με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες συνήθως διαμορφώνονται μία φορά το χρόνο, οι τιμές του φυσικού αερίου κινούνται κάθε μήνα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης