Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σχετίζονται με την ενέργεια στη Βόρεια Αμερική, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες προηγμένες οικονομίες της Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,5% φέτος
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις προηγμένες οικονομίες του κόσμου θα αυξηθούν ελαφρά το 2018, κυρίως λόγω της υψηλότερης χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την ενέργεια, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σχετίζονται με την ενέργεια στη Βόρεια Αμερική, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες προηγμένες οικονομίες της Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,5% περίπου το 2018.
Αυτό είναι χαμηλότερο από την αύξηση κατά 2,4% της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά τερματίζει την πτωτική τάση των τελευταίων πέντε ετών, ανέφερε η IEA σε ανακοίνωσή της την Τρίτη 4/12/2018.
Αυτήν την εβδομάδα ξεκίνησαν συνομιλίες στο Κατοβίτσε της Πολωνίας μεταξύ περίπου 195 χωρών για να επεξεργαστούν κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 που αποσκοπούσε στον περιορισμό της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών μεταξύ 1,5 και 2 βαθμών Κελσίου.
Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια πρέπει να κορυφωθούν το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να εισέλθουν σε μια απότομη πτώση για τις χώρες προκειμένου να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Οι αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται επίσης να εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα φέτος από ό, τι το 2017, ανέφερε η IEA.
Ο οργανισμός θα κυκλοφορήσει τα τελικά παγκόσμια στοιχεία για την ενέργεια και το CO2 για το 2018 τον ερχόμενο Μάρτιο. Τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν αύξηση των εκπομπών σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφερε η IEA.
Παρόλο που η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται και η κατανάλωση άνθρακα μειώνεται σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η ζήτηση πετρελαίου και η χρήση φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί φέτος. Υπάρχει επίσης ένας μεγάλος αριθμός νέων σταθμών άνθρακα που κατασκευάζονται.
Η ΙΕΑ αναμένει ότι αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο των παγκόσμιων εκπομπών CO2 το 2018, μετά την αύξηση κατά 1,6% πέρυσι, η οποία έληξε μια τριετή περίοδο επίπεδων εκπομπών μεταξύ 2014 και 2016.
"Αυτή η άνοδος θα πρέπει να είναι μια άλλη προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις καθώς συναντώνται στην Κατοβίτσε αυτή την εβδομάδα", δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ.
"Απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενθάρρυνση ακόμη περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης, περισσότερης πυρηνικής ενέργειας και περισσότερης καινοτομίας για τεχνολογίες όπως η δέσμευση, η χρήση και η αποθήκευση άνθρακα και το υδρογόνο, για παράδειγμα", πρόσθεσε.
www.worldenergynews.gr