Διαγωνισμό για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών προωθεί η ΡΑΕ μέσα στο 2019

Διαγωνισμό για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών προωθεί η ΡΑΕ μέσα στο 2019

Το ΥΠΕΝ τροποποίησε προ ημερών την απόφαση με την οποία θεσπίστηκαν οι διαγωνισμοί ΑΠΕ, ώστε να προστεθούν και εκείνοι που αφορούν στις ανεμογεννήτριες ισχύος έως 60 KW

«Πρεμιέρα» μέσα στην επόμενη χρονιά θα κάνουν οι διαγωνισμοί και για μικρές ανεμογεννήτριες, ισχύος έως 60 KW, παράλληλα με τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για φωτοβολταϊκά και μεγάλα αιολικά πάρκα.
Έτσι, παρόλο που αποτελεί προτεραιότητα η προετοιμασία των δημοπρασιών που περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για την αδειοδότηση νέων έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2,6 GW έως το 2020, μέσα στην επόμενη χρονιά θα ανοίξει ο δρόμος για να υλοποιηθούν οι πρώτες ανάλογες εγκαταστάσεις υπό το καθεστώς στήριξης με τη μορφή λειτουργικής ενίσχυσης.
Η πρώτη κίνηση του ΥΠΕΝ για το ξεμπλοκάρισμα της συγκεκριμένης κατηγορίας έργων ΑΠΕ έγινε τον περασμένο Μάιο, με τροπολογία που προβλέπει την προώθηση των μικρών ανεμογεννητριών μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών και συστημάτων αυτοπαραγωγής με ενεργειακό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό.
Πριν από λίγες εβδομάδες και πιο συγκεκριμένα στις αρχές Νοεμβρίου, το ΥΠΕΝ προχώρησε ένα ακόμη βήμα, τροποποιώντας την απόφαση με την οποία θεσπίστηκαν οι διαγωνισμοί ΑΠΕ, ώστε να προστεθούν στις κατηγορίες των έργων και αυτή των μικρών ανεμογεννητριών, ισχύος έως 60 KW.

Περί τα 10 MW η δημοπρατούμενη ισχύς

Όπως ισχύει και στους υπόλοιπους διαγωνισμούς ΑΠΕ, έτσι και για τη δημοπρασία για τις μικρές ανεμογεννήτριες θα χρειαστεί πρώτα η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, σχετικά με τη συνολική ισχύ που θα διατεθεί, την τιμή εκκίνησης και την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού, στην οποία θα βασισθεί η σχετική υπουργική απόφαση.
Αν και ακόμη αυτές οι παράμετροι παραμένουν ανοικτές, όσον αφορά την τιμή εκκίνησης πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι η τιμή εκκίνησης να μην ορισθεί σε υψηλά επίπεδα, με δεδομένο ότι οι μεγάλες ανεμογεννήτριες εξασφαλίζουν πλέον ηλεκτρική ενέργεια με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.
Πάντως, από τις επαφές με τους αρμόδιους φορείς, παράγοντες της αγοράς τοποθετούν την εισήγηση της Αρχής περί τον Απρίλιο, και τη δημοπρατούμενη ισχύ γύρω στα 10 MW.
Όπως επισημαίνουν, η τιμή αναφοράς προβλέπεται να κινείται στα 15 - 17 ευρώ ανά KWh. 
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, ο διαγωνισμός θα έρθει έπειτα από σχεδόν εννέα χρόνια επενδυτικής στασιμότητας στη συγκεκριμένη κατηγορία ΑΠΕ, με δεδομένο ότι η πρώτη νομοθετική ρύθμιση για τις μικρές ανεμογεννήτριες έγινε το 2010.
Όπως προσθέτουν, αν και το ρυθμιστικό πλαίσιο ανοίγει επίσης τον δρόμο για την αξιοποίηση των μικρότερων συστημάτων και για ενεργειακό συμψηφισμό ή για virual net metering, στην πράξη το κόστος του εξοπλισμού κινείται σε τέτοια επίπεδα, που μία τέτοια επένδυση συμφέρει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως π.χ. με μεταχειρισμένες ανεμογεννήτριες. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης