Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Επιστολή προς Σταθάκη και επαφή με Τσίπρα ετοιμάζει ο Κανιέτε για επίλυση στο ζήτημα Αττικής - Κρήτης

Επιστολή προς Σταθάκη και επαφή με Τσίπρα ετοιμάζει ο Κανιέτε για επίλυση στο ζήτημα Αττικής - Κρήτης

Παράλληλα ο Επίτροπος θα αποστείλει, πιθανότατα εντός της τρέχουσας εβδομάδας, επιστολή στην ηγεσία του ΥΠΕΝ 

Σε κίνηση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη - Αττική είναι πιθανό να προχωρήσει άμεσα ο Επίτροπος Ενέργειας Μιγκέλ Κανιέτε, καθώς προτίθεται να αποστείλει επιστολή για το θέμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, η επιστολή ενδεχομένως να σταλεί ακόμη και εντός της εβδομάδας.
Επιδίωξη της Κομισιόν είναι να προχωρήσει η διασύνδεση υπό το καθεστώς PCI (Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος), υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η ελληνική πλευρά θα συναινέσει στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει, με κυριότερη την αναίρεση της απόφασης της ΡΑΕ για ανάθεση του Κρήτη - Αττική στην εταιρία Ariadne Interconnection, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.
Η Κομισιόν έχει χαρακτηρίσει μονομερή ενέργεια την απόφαση, ζητώντας τη συμμόρφωση της Ρυθμιστικής Αρχής με τις υποδείξεις της.
Στο πλαίσιο της εξεύρεσης λύσης, πάντως, ενδέχεται οι διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο.
Κι αυτό γιατί είναι πιθανό να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα του Επιτρόπου Κανιέτε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αισιοδοξία Βρυξελλών

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου πηγές των Βρυξελλών εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για την άρση του αδιεξόδου, υποστηρίζοντας πως είναι εφικτή η εξεύρεση πολιτικής λύσης.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως το καθεστώς PCI μπορεί να εξασφαλίσει έως και το 40 - 50% της χρηματοδότησης του έργου, προσθέτοντας πως δεν θα είναι δύσκολο να ξεπερασθούν οι διαφωνίες.
Ωστόσο, επισήμαιναν με νόημα ότι δεν χρειάζονταν οι μονομερείς ενέργειες έναντι της κυπριακής πλευράς. 
Την ίδια στιγμή, πάντως, η ΡΑΕ φαίνεται πως σκοπεύει να αξιοποιήσει τον ορισμό της Επιτροπής Διαλειτουργικότητας ως μία ευκαιρία για να επαναλάβει τις θέσεις στις οποίες κατέληξε η συνάντηση του Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ ετοιμάζει επιστολές προς τον ΑΔΜΗΕ, την Ariadne Interconnection, τον EuroAsia και τον κύπριο Διαχειριστή, στις οποίες θα δηλώνει πως προτίθεται να γνωστοποιήσει τα μέλη της Επιτροπής από ελληνικής πλευράς.
Στις επιστολές, θα υπενθυμίζει τα βασικά σημεία της συμφωνίας του Οκτωβρίου, όπως την παράταση έως του τέλους της χρονιάς της διορίας στον EuroAsia, για την «είσοδό» του με 39% στην Ariadne Interconnection.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΡΑΕ έχουν ήδη φτάσει οι επιστολές του EuroAsia Interconnector και του Κύπριου Διαχειριστή, με τα μέλη που θα τους εκπροσωπούν στην Επιτροπή Διαλειτουργικότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης