Τελευταία Νέα

Την ηλεκτρική διασύνδεση της Ικαρίας με τη Σάμο εξετάζουν ΡΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Την ηλεκτρική διασύνδεση της Ικαρίας με τη Σάμο εξετάζουν ΡΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Η πόντιση καλωδίου θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 50% της παραγωγής των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών του έργου στην Ικαρία ώστε να καλυφθούν και οι ανάγκες του γειτονικού νησιού

Την προοπτική πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου για τη διασύνδεση της Ικαρίας με τη Σάμο, μελετά η ΡΑΕ σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, η διασύνδεση εξετάζεται στο πλαίσιο καλύτερης αξιοποίησης του υβριδικού έργου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ικαρία, αφού με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η απόδοσή του, ενώ επίσης θα επιτευχθεί μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ και στη Σάμο.
Η απόφαση των δύο φορέων αναμένεται μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Σε περίπτωση που ποντισθεί το καλώδιο, τότε αναμένεται να αυξήσει κατά 50% την παραγωγή των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών του έργου στην Ικαρία, για να καλυφθούν φορτία και από το γειτονικό νησί.
Την ίδια στιγμή, η υβριδική μονάδα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου τέθηκε σε μερική πιλοτική λειτουργία, καθώς ξεκίνησε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το αιολικό πάρκο που αυτή περιλαμβάνει.
Έτσι, έγινε ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωσή της, η οποία έχει προγραμματισθεί για το τέλος του πρώτου τριμήνου της επόμενης χρονιάς.
Η μονάδα της θυγατρικής της ΔΕΗ είναι πρωτοποριακή για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα, αφού θα αξιοποιεί ως «φυσική μπαταρία» την ανύψωση νερού ανάμεσα σε δύο ταμιευτήρες, για να αποθηκεύει έμμεσα ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και έτσι να αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο δίκτυο της Ικαρίας.
Έτσι, αναμένεται να αυξήσει τη συμμετοχή των ΑΠΕ περίπου στο 50%  στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού.
Για τη λειτουργία του, πέρα από το αιολικό πάρκο (ισχύος 2,7 ΜW), περιλαμβάνει επίσης δύο δεξαμενές νερού που «επικοινωνούν» μέσω ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού 3,1 MW.
Η δυνατότητα αποθήκευσης οφείλεται στο γεγονός ότι το ρεύμα από την αιολική ενέργεια στη συντριπτική του πλειονότητα θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά νερού από τη χαμηλότερη δεξαμενή στην υψηλότερη.
Έτσι, σε περιπτώσεις αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, το νερό θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως «φυσική μπαταρία» για την παραγωγή ρεύματος, με ελεγχόμενες υδατοπτώσεις από την πάνω στην κάτω δεξαμενή, που θα θέτουν σε λειτουργία τον υδροηλεκτρικό σταθμό.
Το νερό που θα ανακυκλώνεται ανάμεσα στους ταμιευτήρες θα προέλθει από τις υπερχειλίσεις ενός παρακείμενου φράγματος, που βρίσκεται ψηλότερα.
Μάλιστα, επειδή οι υπερχειλίσεις είναι συχνό φαινόμενο τον χειμώνα, ανάμεσα στο φράγμα και τους ταμιευτήρες υπάρχει ένας δεύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός 1,05 MW, για την επιπλέον παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης