Εντός του 2019 η προκήρυξη για προσλήψεις 10.0000 δημοσίων υπαλλήλων - Θα υπερψηφιστεί η συμφωνία με FYROM δήλωσε ο πρωθυπουργός
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ασχοληθεί και να δώσει λύσεις σε θέματα που λιμνάζουν εδώ και αρκετές δεκαετίες, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Η χώρα βρίσκεται σε μια περίοδο που στην περιοχή υπάρχουν εντάσεις. Πρέπει να επιδείξουμε νηφαλιότητα δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στα ενεργειακά θέματα τόνισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου να προχωρήσει σε γεωτρήσεις.
Στην περιοχή δημιουργείται ένας νέος ενεργειακό χάρτης με Ελλάδα - Κύπρο - Ισραήλ - Αίγυπτο. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ένα διμερές ζήτημα. Πρέπει να αποφασίσει τι θέλει επεσήμανε τονίζοντας ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν απειλείται από κανέναν είπε χαρακτηριστικά.
Με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι μέσω αυτής «αλλάζουν πολλά.
Ίσως όχι όλα όσα έπρεπε αλλά πολλά.
Αποτελεί ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός.
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να επιλύουμε εκκρεμότητες που έχουν λιμνάσει εδώ και πολλά χρόνια.
Με τη συμφωνία μειώνεται κατά 10.000 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα σταδιακά στο μέλλον να προχωρήσουμε σε κάποιες προσλήψεις σε τομείς που αποδεδειγμένα υπάρχουν μεγάλες ανάγκες».
Αναφορικά με τα κέρδη της Πολιτείας από τη συμφωνία υποστήριξε ότι θα υπάρξει προκήρυξη για προσλήψεις 10.000 υπαλλήλων εντός του 2019, οι οποίες, όμως, δεν θα πραγματοποιηθούν αυτή τη στιγμή αλλά οι θέσεις θα αρχίσουν να καλύπτονται από το 2020 και μετά και θα αφορούν τομείς που έχει ανάγκη η δημόσια διοίκηση, όπως γιατρούς, πανεπιστημιακούς, καθηγητές και δασκάλους, μεταξύ άλλων.
Συνεχίζοντας για το θέμα της συμφωνίας με την Εκκλησία, εκτίμησε ακόμη ότι «μέχρι το 2030 η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα καλύπτει μέρος ή το όλον της μισθοδοσίας των κληρικών».
Προσέθεσε ακόμη ότι «η συμφωνία με την Εκκλησία είναι αμοιβαία επωφελής.
Το 2019 αναμένεται να έχουμε 8-8500 αποχωρήσεις από το δημόσιο και θα έχουμε αντίστοιχες προσλήψεις από τον ΑΣΕΠ.
Το 2020 θα έχουμε συν 10.000 θέσεις».
Υποστήριξε ακόμη ότι «παρά την καταστροφολογία που μας καταλογίζανε, εμείς φέραμε αντίμετρα χωρίς μέτρα.
Δίνουμε όχι όσα είπα στη ΔΕΘ, αλλά παραπάνω».
Η Συνταγματική Αναθεώρηση – Οι στόχοι της κυβέρνησης
Σε ερώτηση αναφορικά με την πρόταση της κυβέρνησης για τελική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, υποστήριξε ότι ο στόχος είναι να ασκηθεί πίεση ώστε να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και να μην «πέφτουν» κυβερνήσεις πριν από την ολοκλήρωση της θητείας τους, λόγω της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την κοινοβουλευτική περίοδο.
Δηλαδή να μην πέφτουν οι κυβερνήσεις όταν δεν μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Αναφορικά με το εκλογικό σύστημα το οποίο προτείνει η κυβέρνηση, εκτίμησε ότι «προσανατολιζόμαστε σε ένα εκλογικό σύστημα που ξεχνάει, μάλλον, την λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και μπαίνουμε στην λογική των συνεργασιών».
Αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση – Το θέμα των σκανδάλων
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την άποψη ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν αυτές που χρεοκόπησαν τη χώρα και οδήγησαν στα μνημόνια, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για συγκεκριμένα σκάνδαλα σε τομείς όπως τα εξοπλιστικά ή ο χώρος του φαρμάκου.
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων στο σημερινό πολιτικό σύστημα, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι απαιτούνται συγκλίσεις, ποτέ δεν μπορούν να γίνουν μεταξύ όλων.
«Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά-Δεξιά.
Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση.
Αυτό έγινε μία φορά, στην περίοδο των μνημονίων, για να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα τους».
Τόνισε ότι αποτελεί «λαϊκή απαίτηση η Νέμεσις για τα σκάνδαλα», ενώ υπερασπίστηκε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, υποστηρίζοντας ότι απομονώθηκε μία φράση που είπε και αυτή αναπαράγεται λανθασμένα.
«Δηλαδή ο κ. Παπαντωνίου προφυλακίστηκε εξαιτίας της πρόθεσης του ΣΥΡΙΖΑ;
Η χρεοκοπία κατά το 1/3 οφείλεται στα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας.
Δεν πρέπει αυτά τα θέματα να ελεγχθούν, όχι για να τιμωρήσουμε κάποιους.
Τους έχει, ήδη, τιμωρήσει ο ελληνικός λαός και τους έχει στείλει στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Εάν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Επίθεση στην αντιπολίτευση - Τα αναδρομικά και οι εκλογές
Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, αναφορικά με την κατηγορία ότι η κυβέρνηση άργησε να διορθώσει ορισμένες πολύ σημαντικές αδικίες εις βάρος των εργαζομένων, με αφορμή την επιστροφή αναδρομικών 820 εκατ. σε μερίδα των δημοσίων υπαλλήλων.
«Δεν φθάνει που μειώσανε τους μισθούς και τις συντάξεις, εμείς ερχόμαστε και αποκαθιστούμε την αδικία και μας κουνάν και το δάχτυλο;
Γιατί επειδή αργήσαμε;
Αργήσαμε γιατί είχαμε να βγάλουμε μια χώρα από το μνημόνιο
Δίνουμε μάχη στο εξωτερικό ώστε να κρατήσουμε τις συντάξεις ανέπαφες.
Οσο η οικονομία επεκτείνεται θα υπάρχει χώρος δημοσιονομικός ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες».
Σε ό,τι αφορά τις εκλογές και για το πότε θα γίνουν ο κ. Τσίπρας δήλωσε, για μία ακόμη φορά, ότι θα γίνουν στην ώρα τους και η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της.
Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «εδώ και 3 χρόνια έχουμε εκλογές για την αντιπολίτευση.
Θα πάρω και είκοσι μέρες ακόμα αφού μου το επιτρέπει ο νόμος.
Τον Οκτώβρη του 2019 θα γίνουνε οι εκλογές.
Επίσης θα δείτε ότι στις Ευρωεκλογές, ανεξάρτητα από το τι λένε οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα».
Η Συμφωνία με την ΠΓΔΜ
Παραδέχθηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι η βέλτιστη, καθώς η ονομασία της FYROM θα συνεχίσει να έχει τον όρο «Μακεδονία», αλλά το ζήτημα είναι, κατά τον πρωθυπουργό, ότι λύθηκε ένα πρόβλημα που εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια, ενώ από τώρα και στο εξής όταν κάποιος... ψάχνει στο Google όταν δακτυλογραφεί τον όρο «Μακεδονία» δεν θα... βγαίνουν τα Σκόπια, αλλά η ελληνική Μακεδονία.
Εμφανίστηκε, ακόμη, απόλυτα σίγουρος ότι η Συμφωνία θα περάσει από το Κοινοβούλιο, ακόμη και με δεδομένο ότι δεν θα τη στηρίξει ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος.
«Εάν ο Μητσοτάκης άφηνε τους βουλευτές του να ψηφίσουν, τότε η Συμφωνία των Πρεσπών θα είχε πολύ μεγάλη πλειοψηφία», έσπευσε να εκτιμήσει ο κ. Τσίπρας.
Επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να χάσει τη δεδηλωμένη, καθώς «πιστεύω ότι η κυβέρνηση την επόμενη μέρα θα έχει την δεδηλωμένη.
Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα συνταχθεί με τη ΝΔ, δεν θα σταθεί εμπόδιο στην πορεία της χώρας προς την ομαλότητα και την σταθερότητα».
www.worldenergynews.gr