Ένα πρόγραμμα μαζικών παρεμβάσεων στο κτιριακό απόθεμα της Ευρώπης θα οδηγούσε σε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 40%
Ευκαιρίες σημαντικού περιορισμού των καταναλισκόμενων πόρων, αλλά και μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας δίνουν οι δραστικές παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στον κτιριακό τομέα, όπως σημειώνουν πηγές της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κτιριακός τομέας αντιστοιχεί στα ¾ της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης - και επομένως των ενεργειακών δαπανών - στην Ευρώπη.
«Αν υλοποιηθεί μία μαζική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της Ευρώπης θα μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση κατά 40%» επισημαίνουν. Ωστόσο, για να επιτευχθεί ο πανευρωπαϊκό στόχος ενεργειακής εξοικονόμησης κατά 32,5% έως το 2030, θα πρέπει να δαπανώνται ετησίως περί τα 170 δις. ευρώ για τις παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα», αναφέρουν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο στόχος αυτός μένει να εξειδικευτεί από κάθε χώρα - μέλος, με την κατάθεση έως το τέλος της χρονιάς του περιβαλλοντικού και ενεργειακού της «οδικού χάρτη» (του Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού).
Πάντως, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η επίτευξή τους δεν θα είναι απλή, αλλά μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την ίδια την εξοικονόμηση ενέργειας και όχι από κρατικά κονδύλια.
«Αν ακολουθηθεί η επιδότηση ή η χρηματοδότηση από το κράτος, δεν θα λειτουργήσει πουθενά», λένε χαρακτηριστικά.
Συνεργασία με ιδιώτες
Όπως συμπληρώνουν, η Κομισιόν έχει στα σκαριά ένα πλαίσιο συγχρηματοδότησης με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε οι αλλαγές αυτές να μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν μέσω της μείωσης του κόστους κατανάλωσης.
Ένα τέτοιο παράδειγμα μέτρων εντός αυτού του πλαισίου είναι η πρωτοβουλία της Κομισιόν με το European Mortgage Foundation, δηλαδή για προϊόντα στεγαστικών δανείων που θα δίνουν έμφαση στο προφίλ κατανάλωσης του ακινήτου.
Έτσι, το ρίσκο της τράπεζας θα είναι μικρότερο, αφού οι μικρότεροι λογαριασμοί ενέργειας θα διασφαλίζουν μεγαλύτερο εισόδημα στον δανειζόμενο για την αποπληρωμή των δόσεων.
Επίσης, το ανακαινισμένο σπίτι θα έχει μεγαλύτερη αξία μεταπώλησης.
Οι εμπλεκόμενες τράπεζες, στις οποίες δεν υπάρχουν ελληνικές, συλλέγουν στοιχεία και ετοιμάζουν τώρα ένα ανάλογο προϊόν.
Μία δεύτερη πρωτοβουλία είναι συμφωνία με την οποία ήρθε η Κομισιόν σε συμφωνία με την Eurostat, ώστε υπό ορισμένες συνθήκες όταν γίνεται εκμοντέρνιση των δημοτικών κτιρίων από τον ιδιωτικό τομέα, τότε η σχετική δαπάνη να μην εγγράφεται στο έλλειμμα.
Ήδη έχει φτιαχτεί το ρυθμιστικό πλαίσιο με την Eurostat.
Επίσης, το μέτρο έχει εφαρμοσθεί σε Δήμο στη Γαλλία, όπου ιδιώτες ανέλαβαν την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, με την αποπληρωμή του ποσού να γίνεται από την οικονομία στους λογαριασμούς ενέργειας.
Η πρωτοβουλία έχει ορισμένα εμπόδια, όπως το να ξεπερασθούν οι νοοτροπίες ορισμένων δημάρχων, οι οποίοι περιμένουν να αντλήσουν τη χρηματοδότηση από την πολιτεία, ώστε να «περάσουν» τις μειώσεις των λογαριασμών στα δημοτικά έσοδα.
Επίσης, θα πρέπει να αναπτυχθούν οι κατάλληλες υποδομές του ιδιωτικού τομέα που θα αναλάβουν αυτές τις αυτοχρηματοδοτούμενες αναβαθμίσεις.
Κάτι που, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να κάνουν οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Πάντως, η ενεργειακή αναβάθμιση δίνει την ευκαιρία για περιφερειακή ανάπτυξη, με την εμπλοκή πολλών τοπικών επιχειρήσεων.
Επίσης, έχει έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία αρκετών νέων θέσεων εργασίας.
www.worldenergynews.gr