Αναλύσεις

Σε εκκρεμότητα η αξιολόγηση 3.800 αιτήσεων για ένταξη στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Σε εκκρεμότητα η αξιολόγηση 3.800 αιτήσεων για ένταξη στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Οι µέχρι σήµερα υπαγωγές ανέρχονται σε 37.666, καλύπτοντας περίπου το 66% του προϋπολογισµού της άµεσης οικονομικής ενίσχυσης

Σε 6.963 ανέρχονται οι αιτήσεις που χαρακτηρίστηκαν ως ειδικές περιπτώσεις, από τις 46.800 που υποβλήθηκαν συνολικά στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε απάντησή του στον Κώστα Κατσαφάδο, βουλευτή της ΝΔ Α' Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτή Τομεάρχης Περιβάλλοντος - Ενέργειας.
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ, από τις 6.963 αιτήσεις εκκρεμεί η αξιολόγηση των 3.800 αιτήσεων, η οποία αναμένεται να γίνει εντός του Νοεμβρίου.
Οι περισσότερες εκκρεμούσες αιτήσεις προέρχονται ως επί το πλείστον από την Αττική (2106), ενώ ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία (496), η Θεσσαλία (236), η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη (188) και η ∆υτική Ελλάδα (175).
Οι υπόλοιπες εντοπίζονται στο Βόρειο Αιγαίο (80), τη ∆υτική Μακεδονία (32), την Ήπειρο (133), τα Ιόνια νησιά (52) το Νότιο Αιγαίο (118), την Πελοπόννησο (34) και τη Στερεά Ελλάδα (32).
«Στην παρούσα φάση, η αξιολόγηση των ειδικών περιπτώσεων αποτελεί προτεραιότητα του Προγράμματος και διενεργείται έτσι ώστε να µην υπάρχουν καθυστερήσεις έχοντας όµως πάντα ως γνώµονα την ίση µεταχείριση όλων των αιτούντων. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της πλειοψηφίας των αιτήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως ειδικές περιπτώσεις εντός του επομένου µήνα, λαµβάνοντας υπόψη το είδος των προς έλεγχο στοιχείων για κάθε κατηγορία ειδικής περίπτωσης, καθώς και το γεγονός ότι κάποιες από τις αιτήσεις εµπίπτουν σε περισσότερες της µίας κατηγορίας ειδικής περίπτωσης. Σε όλες τις ειδικές περιπτώσεις γίνεται ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων όπου είναι δυνατόν, ενώ δεν πραγµατοποιείται µόνο όπου δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων επιλεξιµότητας που χρίζουν ελέγχου (πχ. στις περιπτώσεις µη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης, σε κατοίκους εξωτερικού κ.λπ.)», αναφέρει ο υπουργός Ενέργειας στην απάντησή του.

Έργα ενεργειακής αναβάθμισης 582,4 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, οι µέχρι σήµερα υπαγωγές ανέρχονται σε 37.666, καλύπτοντας περίπου το 66% του προϋπολογισµού της άµεσης ενίσχυσης του προγράµµατος.
Συγκεκριµένα, ο επιλέξιµος προϋπολογισµός παρεµβάσεων για το σύνολο των ανωτέρω αιτήσεων είναι 582,42 εκατ. ευρώ (δηµόσια δαπάνη 406,6 εκατ. ευρώ).
Στην απάντησή του, ο υπουργός επισημαίνει πως τα στατιστικά στοιχεία δικαιώνουν τον σχεδιασµό του προγράμματος από το ΥΠΕΝ, καθώς το 61,1% των αιτήσεων που εγκρίθηκαν προς υπαγωγή αφορούν δικαιούχους που ανήκουν στην πρώτη εισοδηµατική κατηγορία, δηλαδή έχουν ατοµικό εισόδηµα µέχρι 10.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδηµα µέχρι 20.000 ευρώ.
Επιπλέον το 21,2% αφορά δικαιούχους της δεύτερης κατηγορίας.
Κατά συνέπεια σχεδόν οι 8 στους 10 ωφελούµενους έχουν ατοµικό εισόδηµα µέχρι 15.000 ευρώ ή οικογενειακό µέχρι 25.000 ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ακόµη, ότι περισσότερες από τις µισές αιτήσεις που εγκρίθηκε ήδη η υπαγωγή τους ανήκουν στη χαµηλότερη ενεργειακή κατηγορία (G) και άρα η αναβάθµιση θα έχει σηµαντικά αποτελέσµατα.
Μόλις 1 στις 7 ανήκει στην ανώτερη ενεργειακή κατηγορία για την οποία είναι εφικτή η υπαγωγή (D).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης