Κανείς ηγέτης δεν έχει κυριαρχήσει στα ευρωπαϊκά δρώμενα όσο η Merkel αναφέρει το Politico
Την θέση ότι η απόφαση της Angela Merkel να μην θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του CDU στο συνέδριο του Δεκεμβρίου θα έχει ευρύτερες πολιτικές επιπτώσεις όχι μόνο στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα του το περιοδικό Politico, το οποίο σκιαγραφεί γιατί η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ανάγκη την καγκελάριο Merkel.
«Η βασίλισσα της Ευρώπης είναι νεκρή;
Είναι πραγματικά;
Και αν ναι, θα υπάρξει μια νέα βασίλισσα;
Ή ίσως ένας βασιλιάς;» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, το οποίο αναφερόμενο στην απόφαση της Merkel να μην διεκδικήσει την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, επισημαίνει ότι αυτή η κίνηση της ενδεχομένως να πυροδοτήσει μια σειρά από σενάρια: το τέλος της καγκελαρίας της, την κατάρρευση της κυβέρνησης της, ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό, μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή νέες εκλογές.
«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, τα κύματα θα γίνουν αισθητά πολύ πέρα από τα σύνορα της Γερμανίας» επισημαίνει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι κάποιοι στις Βρυξέλλες έχουν την αίσθηση ότι η ΕΕ πορεύεται ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στο Βερολίνο.
Ωστόσο, το Politico αναφέρει πως η αποχώρηση της Merkel θα σηματοδοτήσει μια νέα πορεία για την ΕΕ.
«Κανείς ηγέτης δεν έχει κυριαρχήσει στα ευρωπαϊκά δρώμενα σε τέτοιο βαθμό όσο η Merkel τα τελευταία 13 χρόνια.
Μπορεί άλλοι να οικοδόμησαν την Ευρώπη, αλλά ήταν η Merkel που είχε ομολογουμένως την πιο δύσκολη αποστολή να την κρατήσει ενωμένη.
Ότι λάθη και αν έκανε στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης ή στο μεταναστευτικό, ο τίτλος «βασίλισσα της Ευρώπης» είναι δίκαιος.
Είναι αναπόφευκτο ότι η αποχώρηση της θα δημιουργήσει ένα κενό, ανεξάρτητα από το ποιος θα την διαδεχθεί στη γερμανική πολιτική σκηνή» υποστηρίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι εδώ και πολλά χρόνια, όταν γίνονται οι Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Merkel.
«Τίποτα δεν αποφασίζεται εάν δεν το ζυγίσει η Merkel.
Και είναι δελεαστικό να αποδίδεται αυτή η επιρροή στο μέγεθος και στην ισχύ της Γερμανίας.
Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια» αναφέρει το Politico, το οποίο επικαλείται έναν βετεράνο κεντροδεξιό πρωθυπουργό.
«Κερδίζει το σεβασμό ακόμα και αυτών που διαφωνούν με εκείνη.
Υπάρχει μια διαφορετική ατμόσφαιρα στον χώρο όταν δεν είναι εκεί.
Από τη στιγμή που λείπει, αναλαμβάνει ο Orban» υποστηρίζει ο βετεράνος πολιτικός.
Αυτό ίσως να εξηγεί γιατί ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές της Merkel ανησυχούν με την πιθανή αποχώρηση της εντός των επόμενων μηνών.
«Το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι η κα.Merkel ανακοίνωσε πως θα παραμείνει καγκελάριος έως το τέλος της θητείας» της υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Jacek Czaputowicz, το κόμμα του οποίου υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικό κατά της Merkel για την πολιτική της στο μεταναστευτικό ενώ αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση και του Andrei Babis, του πρωθυπουργού της Τσεχίας και επικριτή της Merkel για το μεταναστευτικό, ο οποίος και αυτός τόνισε ότι «είναι σημαντικό που θα παραμείνει καγκελάριος για τα επόμενα τρία χρόνια».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Politico, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πόση εξουσία θα διατηρήσει η Merkel μετά από αυτές τις εξελίξεις.
«Ακόμα και στο αποκορύφωμα της εξουσίας και της επιρροής της η Merkel είχε δυσκολίες στο να προωθήσει την ατζέντα της σε ένα κατακερματισμένο block, όπως για παράδειγμα η αποτυχία της στο να καταλήξει σε μια συμφωνία με το πόσους πρόσφυγες/μετανάστες θα επωμιστεί η κάθε ευρωπαϊκή χώρα.
Σε θέματα ευρείας συναίνεσης, όπως είναι το Brexit, το μειωμένο status της Merkel δεν θα είναι πρόβλημα, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για αποφάσεις για την πλήρωση κύριων Ευρωπαϊκών θέσεων, στην ΕΚΤ ή στην Κομισιόν.
Η Γερμανία παραμένει Γερμανία και μπορεί να χρησιμοποιήσει το εκτόπισμα της όποτε θέλει.
Όταν όμως η συζήτηση έρχεται σε πιο θεμελιώδη και μακροπρόθεσμα ζητήματα, όπως πώς να χειριστεί τις αυξανόμενες ανελεύθερες κυβερνήσεις της Κεντρικής Ευρώπης ή τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, το τοπίο είναι λιγότερο ξεκάθαρο» επισημαίνει το Politico.
«Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Merkel, από τη στιγμή που δεν θα έχει τις υποχρεώσεις του κόμματος της, θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων προκειμένου να φτάσει σε μια συμφωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron για την τραπεζική ένωση, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της εγγύησης των καταθέσεων.
Οι δύο τους έχουν συμφωνήσει σε έναν οδικό χάρτη από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά λίγα έχουν γίνει έκτοτε.
Ακόμα και αν η Merkel – η ο διάδοχος της στην καγκελαρία – δυσκολευτεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στο Γερμανικό κοινοβούλιο, θα μπορούσε να κάνει μια ισχυρή δήλωση πηγαίνοντας μπροστά, ποντάροντας ότι μέχρι να έρθουν προς ψήφιση αυτά τα μέτρα θα έχουν αλλάξει οι πολιτικές ισορροπίες.
Κρίνοντας από το ότι κύρια ενασχόληση για την καγκελάριο Merkel ήταν η Ευρώπη, η ιδέα μπορεί να μην είναι και τόσο τρελή όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως» επισημαίνει το Politico, υπογραμμίζοντας πως το Παρίσι έχει ανάγκη από μια Γερμανία που προχωρά μπροστά.
«Ρυθμίζοντας ορισμένα από τα βασικά προβλήματα που πυροδότησαν την κρίση στην Ευρώπη και την έφεραν στο χείλος του γκρεμού και της κατάρρευσης, είναι πιθανό να της προσφέρουν ότι επιθυμεί κάθε βασίλισσα – μια κληρονομιά που θα εξασφαλίζει ότι η βασιλεία της θα συνεχιστεί και αφού αυτή θα έχει φύγει» καταλήγει το Politico.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr