Τελευταία Νέα
Εξοικονόμηση

Η νέα τεχνολογία δημιουργεί τις ασφαλείς μπαταρίες - Τι αλλάζει σε smartphones και ηλεκτρικά οχήματα

Η νέα τεχνολογία δημιουργεί τις ασφαλείς μπαταρίες - Τι αλλάζει σε smartphones  και ηλεκτρικά οχήματα

Οι νέοι τύποι θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο ενεργοποιήσης των συσκευών

Από τη διατήρηση των smartphones μας ενεργοποιημένα έως την τροφοδοσία ηλεκτρικών οχημάτων, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν γίνει μια σημαντική πηγή ενέργειας στον σύγχρονο κόσμο.
Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, αναφέρει το ελαφρύ βάρος, την υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και την ικανότητά τους να επαναφορτίζουν ως λόγους αύξησης της δημοτικότητάς τους.
Ενώ είναι δημοφιλείς, υπάρχουν κάποιες προκλήσεις όσον αφορά τις μπαταρίες ιόντων λιθίου και η αλλαγή θα μπορούσε να έρθει σύντομα.
"Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου ενός συμβατικού τύπου εξακολουθούν να περιλαμβάνουν υγρά και είναι επιρρεπείς σε αυθόρμητη ανάφλεξη", δήλωσε ο John Miles, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Cambridge στο CNBC.
"Αρχίζουμε να βλέπουμε τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης να μπαίνουν στην αγορά τώρα, με πολυμερή αντί για υγρά", πρόσθεσε ο Miles. "Είναι πολύ λιγότερο επιρρεπείς σε αυτά τα είδη ατυχημάτων, οπότε υπάρχει μια φυσική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση".

Μια εταιρεία της Μασαχουσέτης έχει παρόμοια άποψη και πιστεύει ότι η τεχνολογία των μπαταριών ιόντων λιθίου «φθάνει στα όριά της», με την ασφάλεια, την ενεργειακή πυκνότητα και το κόστος να αντιπροσωπεύουν «σημαντικές προκλήσεις» για τη σημερινή παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου.
"Οι συμβατικές μπαταρίες έχουν τρία συστατικά - μια άνοδο, μια κάθοδο και έναν ηλεκτρολύτη", δήλωσε ο Mike Zimmerman, Διευθύνων Σύμβουλος της Ionic Materials, στο CNBC.
"Ο ηλεκτρολύτης είναι υγρός και εκεί τα ιόντα ρέουν από και προς την κάθοδο για να επιτρέπουν τη φόρτιση και την εκφόρτιση", πρόσθεσε.
"Έχουμε πραγματικά ένα στερεό υλικό που αντικαθιστά το υγρό", πρόσθεσε. "Το πρόβλημα με το υγρό είναι ότι είναι πολύ ασταθές και μπορεί να πιάσει φωτιά και οι άνθρωποι το έχουν δει με ηλεκτρικά οχήματα και smartphones".
Στο πλαίσιο αυτό, η Ionic Materials έχουν αναπτύξει αυτό που περιγράφει ως «νέο στερεό πολυμερές υλικό ηλεκτρολύτη» που μπορεί να μεταφέρει ιόντα σε θερμοκρασία δωματίου.
Ο Zimmerman το περιέγραψε ως το πρώτο πολυμερές στον κόσμο που μπορεί να διεξάγει ιόντα λιθίου. "Είναι μη εύφλεκτο και ασφαλές", συμπλήρωσε.
Η επιχείρηση έχει μεγάλα σχέδια και βλέπει την τεχνολογία της να χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους. "Η τεχνολογία μας θα επιτρέψει την δημιουργία πολύ ασφαλέστερης μπαταρίας, οπότε στα smartphones δεν θα υπάρξουν ενδεχόμενα  για πυρκαγιές, καύση και τραυματισμό στους χρήστες", δήλωσε ο Zimmerman.
"Θα επιτρέψει επίσης μπαταρίες μεγαλύτερης χωρητικότητας που θα διαρκέσουν περισσότερο, οπότε ελπίζουμε ότι μπορείτε να περάσετε δύο ημέρες σε μια φόρτωση, σε αντίθεση με μια μέρα ", πρόσθεσε.
Κοιτάζοντας μπροστά, ο Zimmerman είπε ότι η Ionic Materials «συνεργάζεται με μεγάλους κατασκευαστές μπαταριών» για να ενσωματώσουν το υλικό τους σε προϊόντα όπως φορητές συσκευές και ηλεκτρικά οχήματα. Αυτά αναμένεται να είναι στην αγορά "σε μερικά χρόνια".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης