Τελευταία Νέα
Απόψεις

Διεθνής Τύπος: Θέμα διαδοχής της Merkel μετά το νέο πλήγμα για το CDU στις εκλογές της Έσσης

Διεθνής Τύπος: Θέμα διαδοχής της Merkel μετά το νέο πλήγμα για το CDU στις εκλογές της Έσσης

«Μάτωσαν» στις περιφερειακές εκλογές της Έσσης (28/10) οι κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι εταίροι τους, Σοσιαλδημοκράτες (SPD)

Για το τέλος της εποχής Merkel κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος μετά και τις χθεσινές εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης, όπου Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ήταν οι χαμένοι, με τους Πράσινους και το εθνικιστικό – ακροδεξιό AfD να είναι οι μεγάλοι νικητές.
Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι το πλήγμα για το CDU θα θέσει θέμα διαδοχής της Merkel.
Σε δημοσίευμα της η γερμανική Die Welt αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στο CDU επιτρέπεται τώρα να μιλάει κανείς ελεύθερα για το τέλος της εποχής Merkel», αναφέροντας «έπειτα από καμία άλλη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκατριών χρόνων, από τότε που η Merkel είναι Καγκελάριος, δεν υπήρχε τόσο μεγάλη πιθανότητα, η κατάσταση να παραμείνει τόσο λίγο όπως ήταν πριν από την Κυριακή των εκλογών».
Βάσει του δημοσιεύματος, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες πρέπει τώρα να ληφθούν αποφάσεις για την κατεύθυνσή τους.
Για «αναπληρωματικές ομοσπονδιακές εκλογές» κάνει λόγο στην Bild ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Werner Weidenfeld, επισημαίνοντας ότι οι χαμένοι των εκλογών είναι το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ενώ οι δύο νικητές οι Πράσινοι και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες στην Έσση ήταν ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα συγκυβέρνηση CDU - Πρασίνων, αλλά δυσαρεστημένοι με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Άλλοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Φιλελεύθεροι) θα έχουν καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείεται κυβέρνηση με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών, των Πράσινων και των Φιλελεύθερων.
Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι η καγκελάριος «τιμωρήθηκε για άλλη μια φορά».
«Θα ήταν λάθος αν ήταν εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος στο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.
Ακούει όμως η Καγκελάριος τα μηνύματα;» διερωτάται η εφημερίδα, την ώρα που η Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι πικρή για την αρχηγό του SPD, Andrea Nahles και σοβαρή για την καγκελάριο Merkel και το Der Spiegel προειδοποιεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Έσση «αποσταθεροποιεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις αρχηγούς των δύο κομμάτων, Merkel και Nahles».
Το περιοδικό Der Spiegel από την πλευρά του προειδοποιεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Έσση «αποσταθεροποιεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις αρχηγούς των δύο κομμάτων, Merkel και Nahles» και διερωτάται: «Θα θέσει πραγματικά η Καγκελάριος και πάλι υποψηφιότητα για αρχηγός του κόμματος;».
Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, επισημαίνει ότι «το Βερολίνο έχει παραλύσει παρακολουθώντας τα αποτελέσματα στην Έσση» και αναφέρει ότι η κυρία Μέρκελ παίρνει μια -μικρή- ανάσα με το αποτέλεσμα.

Reuters

«Μάτωσαν» στις περιφερειακές εκλογές της Έσσης (28/10) οι κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι εταίροι τους, Σοσιαλδημοκράτες (SPD),που κατέγραψαν απώλειες περί το 10%, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Reuters.
Όπως αναφέρει, πρόκειται για ένα νέο πλήγμα στην εύθραυστη ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Angela Merkel.
Οι Χριστιανοδημοκράτες αναδείχθηκαν πρώτοι αλλά μόλις με το 28% των ψήφων, ποσοστό κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο από το 38% του 2013.
«Είναι οδυνηρές αυτές οι απώλειες αλλά μάθαμε επίσης ότι αξίζει τον κόπο να αγωνιζόμαστε, δήλωσε στους φίλους του ο Volker Bouffier, ο επικεφαλής πρωθυπουργός του CDU στην Έσση και σύμμαχος της Merkel.
«To μήνυμα προς τα εμπλεκόμενα μέρη στο Βερολίνο είναι: Οι άνθρωποι θέλουν λιγότερες διαφωνίες και να επικεντρώνονται περισσότερο στα σημαντικά ζητήματα», πρόσθεσε.
Το φτωχό αποτέλεσμα του CDU στην Έσση και το κακό αποτέλεσμα του CSU στη Βαυαρία ανοίγει τη συζήτηση για το ποιος και πότε θα διαδεχθεί τη Merkel στην εξουσία μετά από 13 στην καγκελαρία.  
Η υστέρηση της Merkel μπορεί να περιορίσει την ικανότητά της να οδηγήσει στην ΕΕ σε μια εποχή που η Ένωση καλείται να διαχειριστεί το Brexit, μια δημοσιονομική κρίση στην Ιταλία και την προοπτική των λαϊκιστικών κομμάτων να κερδίσουν τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο τον Μάιο του 2019.
Το SPD κατέγραψε ακόμη χειρότερο ποσοστό, κερδίζοντας μόλις το 20% των ψήφων στην Έσση, από 30,7% το 2013 και το χειρότερο αποτέλεσμα στο δυτικό κρατίδιο από το 1946. Το κόμμα κατάφερε να νικήσει με μεγάλη δυσκολία τους Πράσινους, οι οποίοι αναδείχθηκαν τρίτοι με 19,5%.
Το εθνικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) εισήλθε για πρώτη φορά στην τοπική Βουλή της Έσσης με το 12% των ψήφων.
Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι το κόμμα αυτό το οποίο εισήχθη για πρώτη φορά στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο το 2017, εκπροσωπείται πλέον και στα 16 τοπικά γερμανικά Κοινοβούλια.
Το αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι το CDU και οι Πράσινοι ενδέχεται να είναι σε θέση να συνεχίσουν έναν κυβερνώντα συνασπισμό σε κρατικό επίπεδο στην Έσση, αλλά το αποτέλεσμα είναι πιθανό να αυξήσει τις εντάσεις στον κυβερνώντα συνασπισμό της Merkel σε εθνικό επίπεδο στο Βερολίνο.
Ο Γενικός Γραμματέας του SPD, Lars Klingbeil, δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα ZDF: «Αυτό είναι ένα κακό αποτέλεσμα για εμάς, δεν μπορώ να το πω διαφορετικά».
Η τέταρτη και πιθανότατα τελευταία κυβέρνηση της Merkel έχει ήδη έρθει κοντά στην κατάρρευση δύο φορές και η αδύναμη απόδοση του SPD στην Έσση σχεδόν σίγουρα θα ξαναρχίσει μια συζήτηση στο κόμμα για το αν πρέπει να αποχωρήσει από τον συνασπισμό.
Ένας αυξανόμενος αριθμός μελών του SPD αισθάνονται ότι το κεντροαριστερό κόμμα πλήττεται από τη συμμαχία με τη Merkel και θα ήταν καλύτερα να περάσουν στην αντιπολίτευση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει των ερευνών στην Έσση, μόλις το 13% των ψηφοφόρων του CDU πιστεύουν ότι η Merkel είχε βοηθήσει το κόμμα στo κρατίδιο, από το 70% στις τελευταίες κρατικές εκλογές το 2013.
Το CDU πραγματοποιεί το ετήσιο συνέδριό του τον Δεκέμβριο του 2018, όπου η Merkel θα επιδιώξει την επανεκλογή της ως πρόεδρος του κόμματος.
Είναι πιθανό να επανεκλεγεί, αλλά θα είναι μια αδύναμη επίδειξη υποστήριξης προς αυτήν, θα υπονομεύσει την εξουσία της και θα επιταχύνει τελικά τη συζήτηση διαδοχής, εκτιμά το Reuters.

 

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης