Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

To Demand Response θα βελτιστοποιεί με ευέλικτο pool το κόστος της βιομηχανίας - Η επανάσταση με στόχο 160 GW μέχρι το 2030

To Demand Response θα βελτιστοποιεί με ευέλικτο pool το κόστος της βιομηχανίας - Η επανάσταση με στόχο 160 GW μέχρι το 2030

Ο βασικός μοχλός ανάπτυξης είναι η αλλαγή του ιδίου του ενεργειακού μείγματος με την είσοδο όλο και περισσότερο ΑΠΕ στο σύστημα

Ραγδαία άνοδο της αγοράς του demand response στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030 προβλέπουν οι ειδικοί, εκτιμώντας ότι από 20 GW που είναι σήμερα, μέσα σε μια δεκαετία θα φθάσει στα 160 GW, μέγεθος που αντιστοιχεί στο διπλάσιο της παραγωγής ηλεκτρισμού από άνθρακα και φυσικό αέριο στη Γερμανία.

Κινητήρια δύναμη για τη νέα αυτή αγορά αποτελεί το Clean Energy Pacκage που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο αναμένεται να φέρει μια νέα επανάσταση στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς έννοιες όπως η απόκριση στη ζήτηση αποκτούν επιχειρηματική διάσταση.

Η κύρια δραστηριότητα των ελάχιστων εταιριών που σήμερα δραστηριοποιούνται στην απόκριση της ζήτησης είναι να βοηθούν τις βιομηχανικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν την ευελιξία κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας για να μειώνουν το ενεργειακό τους κόστος, πράγμα που ταυτόχρονα βοηθά το δίκτυο ηλεκτρισμού να ανταπεξέρχεται στις αυξομειώσεις της παραγωγής των ΑΠΕ.

Με άλλα λόγια οι συγκεκριμένες εταιρίες πωλούν υπηρεσίες ευελιξίας, στο σύστημα και έχουν ως πελάτες τους βιομηχανικές μονάδες. Από τους πελάτες τους δημιουργούν ένα  pool” διαθέσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, και το πωλούν στους Διαχειριστές Δικτύου. Το μεγαλύτερο μέρος του εσόδου που αποκομίζουν από αυτή την υπηρεσία το μετακυλύουν στους πελάτες τους. Πρόκειται για παροχή υπηρεσίας, χωρίς εξοπλισμό παραγωγής ενέργειας, ενώ ο μόνος εξοπλισμός είναι ένας ηλεκτρονικός μετρητής ο οποίος συνδέει τους πελάτες με την πλατφόρμα του aggregator. Η πλατφόρμα, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα λογισμικό, συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες για τις βιομηχανικές μονάδες που βρίσκονται στο pool, το οποίο από πλευράς μεγέθους μπορεί να συγκριθεί με μία μονάδα παραγωγής.

Με τους νέους μηχανισμούς που εισάγονται στην αγορά, τα προϊόντα  επάρκειας ενέργειας (Capacity products), οι αγορές εξισορρόπησης και γενικότερα οι αγορές χονδρικής, η αγορά για το demand response θα αυξάνεται συνεχώς. Ο βασικός μοχλός ανάπτυξης είναι η αλλαγή του ιδίου του ενεργειακού μείγματος με την είσοδο όλο και περισσότερο ΑΠΕ στο σύστημα, καθώς αυξάνεται η ανάγκη για ευέλικτα προϊόντα.

Πολλά αναμένεται να αλλάξουν με τους νέους κανονισμούς που επεξεργάζεται η ΕΕ την περίοδο αυτή, στο πλαίσιο της νέας μεταρρύθμισης που αναμένεται να οριστικοποιηθεί ως το τέλος του χρόνου.

Αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει να δρομολογούνται: Μέχρι σήμερα για παράδειγμα οι ανεξάρτητοι aggregators μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά μόνον μετά από προηγούμενη συμφωνία με τον προμηθευτή του πελάτη, ο οποίος μπορεί να είναι ένας ανταγωνιστής που προσφέρει παραγωγή ρεύματος.

Με την αλλαγή που προωθείται, οι aggregators θα μπορούν να δραστηριοποιούνται χωρίς τη προηγούμενη συναίνεση του προμηθευτή, κάτι που αναμένεται να αλλάξει άρδην την αγορά.

 

 

Η Γαλλία έχει την μεγαλύτερη πρόοδο μέχρι στιγμής

 

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν εταιρίες παραγωγής ηλεκτρισμού που δραστηριοποιούνται και στην απόκριση της ζήτησης, όπως η γαλλική Engie.

Σήμερα, η χώρα όπου εφαρμόζεται περισσότερο το demand response είναι η Γαλλία, που ίσως να είναι η χώρα της Ευρώπης με τους περισσότερους aggregators. Σημαντική πρόοδο παρουσιάζουν επίσης η Βρετανία και η Ελβετία, ενώ από την άλλη πλευρά στη Γερμανία έχουν γίνει ελάχιστα βήματα.

Εκτός Ευρώπης,  αγορά όπου το demand response έχει τη μεγαλύτερη διείσδυση είναι οι ΗΠΑ, απ’ όπου επί της ουσίας ξεκίνησε ο θεσμός αυτός. Το demand response στις ΗΠΑ γνώρισε επιτυχία επειδή η αγορά ήταν ανοικτή εξ αρχής δίνοντας  την ευκαιρία στους ανεξάρτητους aggregators να ανταγωνιστούν ευθέως με τους παραγωγούς ενέργειας. Στην επιτυχία αυτή συνέβαλε και ο γεγονός ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν και πολλές αγορές επάρκειας ισχύος.

Στην Ευρώπη, οι χώρες όπου έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη πρόοδος είναι η Γαλλία και η Ελβετία.

Αντίθετα σε άλλες χώρες κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη αλλά και στη Νότιο Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία και την Ισπανία, το demand response πρακτικά δεν λειτουργεί γιατί οι κανονισμοί τους δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή την αγορά εξισορρόπησης παρά των μεγάλων μονάδων.

Τo νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που επεξεργάζεται η ΕΕ την περίοδο αυτή μπορεί να δώσει λύσεις και να ανοίξει τις κλειστές αγορές. Στην πράξη όμως, όπως έχει δείξει η ιστορία των διαφόρων ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων στις αγορές ηλεκτρισμού, θα πρέπει να υπάρξει στενή παρακολούθηση της κάθε αγοράς, ειδικά στις λεπτομέρειες των εθνικών κανονισμών για να διασφαλιστεί ότι οι αγορές εξισορρόπησης και ισχύος θα είναι ανοικτές στη νέα γενιά παικτών, τους aggregators.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, για να ενισχυθεί ο νέος θεσμός θα πρέπει :

1)    να ανοίξουν όλες οι αγορές στην απόκριση της ζήτησης και στις αποκεντρωμένες πηγές ηλεκτρισμού

2)    να προσδιοριστεί ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει την πρόσβαση στην αγορά όλων των παικτών, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων aggregators

3)      να αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τους Διαχειριστές των Δικτύων Διανομής, ώστε να μπορούν και αυτοί να αγοράζουν ευελιξία από την αγορά, όταν η διαδικασία αυτή είναι πιο αποτελεσματική από πλευράς κόστους σε σχέση με την επένδυση στα δίκτυα. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης