Μια σύγκρουση με την Ευρώπη δεν θα βοηθούσε καθόλου την αίσθηση της αγοράς προς την Ιταλία
Η αντίδραση της αγοράς και η πίεση από τους Ευρωπαίους πιθανότατα σταδιακά θα αναγκάσει την ιταλική κυβέρνηση σε μια πιο συνετή δημοσιονομική πορεία, εκτιμά η Bank of America Merrill Lynch, η οποία θέτει το ερώτημα για το μέχρι σε ποιο σημείο η χώρα θα αντέξει την επιδείνωση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.
Οι πρόσφατες εξελίξεις μας δείχνουν ότι δεν είμαστε ακόμα εκεί.
Ωστόσο, εάν δεν γίνει μια κίνηση καλής θέλησης από την ιταλική κυβέρνηση πάνω σε ρεαλιστικές βάσεις, πιθανό να οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης στην υποβάθμιση της ιταλικής κυβέρνησης σε μη επενδυτικό βαθμό, εκτιμά η Bank of America.
H ιταλική κυβέρνηση συμφώνησε να διατηρήσει τον στόχο για το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 και να το μειώσει στο 2,2% για το 2020 και στο 2% για το 2021.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η Ιταλία πρέπει να βελτιώσει τη δημοσιονομική της θέση κατά 0,5% του ΑΕΠ ετησίως, προκειμένου να επιτύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο για μηδενικό διαρθρωτικό έλλειμμα, σχολιάζουν οι αναλυτές.
H Ιταλία απέτυχε να βελτιώσει τη δημοσιονομική της θέση τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ήδη ο προϋπολογισμός του 2018 βρέθηκε σε κίνδυνο σημαντικής απόκλισης από την απαιτούμενη προσαρμογή, με την ΕΕ να ζητά από τη Ρώμη, «διόρθωση» της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ, η οποία βέβαια δεν εφαρμόστηκε.
Σύμφωνα λοιπόν με τους αναλυτές της Bank of America τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης παραβιάζουν ξεκάθαρα τους κανόνες της ΕΕ και μια μικρή μείωση στον στόχο για το 2020-2021 δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Αυτό αποτελεί επομένως μια πηγή σοβαρής ανησυχίας.
Βέβαια, η Bank of America θέτει και μία ακόμη παράμετρο στην εν λόγω διαμάχη.
Οποιαδήποτε πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα κριτική για την ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα που θα είναι πολιτικά επικίνδυνα στο πλαίσιο των ευρωεκλογών του επόμενου έτους.
Και μια σύγκρουση με την Ευρώπη δεν θα βοηθούσε καθόλου την αίσθηση της αγοράς προς την Ιταλία, συνεχίζοντας να ασκεί πιέσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Οι υποβαθμίσεις πιθανόν να έρθουν...
JP Morgan: Καθοριστικό σημείο για την επιβίωση της ιταλικής κυβέρνησης, το spread στις 400 μονάδες βάσης
Καθοριστικό ρόλο για την επιβίωση της ιταλικής κυβέρνησης, θα παίξουν οι 400 μονάδες βάσης για το spread των ιταλικών ομολόγων, προειδοποιεί η JP Morgan.
«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η κυβέρνηση θα αντέξει τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές.
Ωστόσο, μια πιο αρνητική αντίδραση σε συνδυασμό με πιο αδύναμη ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης θα μπορούσε να προκαλέσει κυβερνητική κρίση από τις αρχές του 2019» επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση της JP Morgan.
Από την πλευρά του, πάντως, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα αλλάξει πολιτική σε περίπτωση που το spread φτάσει στις 400 μονάδες βάσης.
H Norges Bank το μεγαλύτερο κρατικό fund στον κόσμο στηρίζει την Ιταλία αρκεί να μην χάσει το investment grade - Γιατί δεν αγοράζει Ελλάδα;
Η Norges Bank Investment Management από την Νορβηγία το μεγαλύτερο κρατικό fund στον κόσμο αναφέρει ότι στηρίζει την Ιταλία.
«Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές στην Ιταλία δεκαετίες και πιθανόν να είμαστε και για τις επόμενες γενιές.
Δεν κάνουμε βραχυπρόθεσμες κινήσεις και οι πολιτικές κρίσεις δεν επηρεάζουν το χαρτοφυλάκιό μας
Τα υπό διαχείριση assets της Norges Bank Investment Management ξεπερνούν το 1 τρισεκ. ευρώ.
Στα τέλη του 2017, η Norges Bank Investment Management , που ιδρύθηκε το 1990, είχε επενδυτικές θέσεις 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές 127 ιταλικών εταιρειών και 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια κρατικών ομολόγων και 17 εταιρικών ομολόγων.
Η εμπιστοσύνη στην Ιταλία, θα διατηρηθεί εφόσον παραμένει «σε επενδυτικό βαθμό» ή investment grade ή βαθμολογία από ΒΒΒ- και υψηλότερα.
Το νορβηγικό Ταμείο το οποίο ουσιαστικά διοικείται από την Νορβηγική Κεντρική Τράπεζα δεν σχεδιάζει να ρευστοποιήσει ιταλικά ομόλογα.
Ο μόνος κίνδυνος είναι εάν η Ιταλία υποχωρήσει κάτω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα επειδή βαθμολογείται ως junk bond - ομόλογα σκοπίδια - δεν μπορεί να επενδύσει η Norges Bank ούτε σε κρατικό, αλλά ούτε και σε εταιρικό ελληνικό χρέος.
Οι επενδυτικοί κανόνες για τις χώρες και τις εταιρείες που χαρακτηρίζονται junk bond είναι προφανώς διαφορετικοί όχι μόνο για την "Norges" αλλά και για όλους τους διεθνείς επενδυτές.
Η Ιταλία είναι, επικίνδυνα κοντά στην βαθμολογία junk bond απέχει δύο κλίμακες και μια κλίμακα με βάση τον κινεζικό οίκο Dagong.
Η Norges το 2008 είχαμε μερίδιο 30-40% σε μετοχές και 60-70% σε ομόλογα, σήμερα τα ποσοστά αντιστράφηκαν με τα δύο τρίτα του χαρτοφυλακίου σε μετοχές και το υπόλοιπο μεταξύ ομολόγων και ακίνητης περιουσίας».
Για ποιο λόγο;
Επειδή γενικά πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο να κατέχει ένας επενδυτής μετοχές) παρά ομόλογα.
Οι επενδύσεις σε ιταλικές μετοχές συνέχισαν να αυξάνονται σταθερά, από 8 σε πάνω από 11 δισεκ. δολάρια μέσα σε ένα χρόνο.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται η Norges Bank Investment Management έχουν τετραπλασιαστεί, με ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται πλέον από 9 χιλιάδες εταιρείες σε εβδομήντα χώρες.
Από την ημέρα της ίδρυσής της, η Norges Bank Investment Management έδωσε στη Νορβηγία μέσες ετήσιες αποδόσεις σχεδόν 6% σε ονομαστικές τιμές, περίπου 4% σε πραγματικούς όρους (χωρίς τον πληθωρισμό και το κόστος διαχείρισης).
Η Norges Bank Investment Management έχει επενδύσει σε 127 ιταλικές εταιρίες στο χαρτοφυλάκιο στα τέλη του 2017, στην Enel (1,1 δισ. ευρώ), στην Unicredit (985 εκατ. ευρώ), στην Eni (858 εκατ. ευρώ), στην Intesa Sanpaolo (742 εκατ.), σρην Generali 650 εκατ. και στην Juventus στην Ferrari στον όμιλο Luxottica κ.α.
Η Norges Bank Investment Management δεν διαθέτει κρατικά ομόλογα σκουπίδια.
Για τα εταιρικά και κρατικά ομόλογα, ωστόσο, η "Norges" διαθέτει μια ομάδα περίπου εξήντα διαχειριστών χαρτοφυλακίων που μοιράζονται τους δέκα κύριους επενδυτικούς τομείς.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr