Φόρος άνθρακα και αύξηση της ηλιακής ενέργειας στο μέλλον
Καθώς ο κόσμος προσπαθεί να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η Σιγκαπούρη μπορεί να αποτελέσει πεδίο δοκιμών για νέες ιδέες σχετικά με τον τρόπο μείωσης της χρήσης ενέργειας μέσω δεδομένων και αστικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον Chan Chun Sing, υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Η Σιγκαπούρη χρησιμοποιεί δεδομένα σχετικά με το πώς οι διάφορες βιομηχανίες και τμήματα του πληθυσμού χρησιμοποιούν ενέργεια για τη βελτιστοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος, δήλωσε ο Chan σε συνέντευξη στο Bloomberg. Επίσης πειραματίζεται με το πώς τα σχέδια και η επιλογή υλικών στα κτίρια μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, όπως για τον κλιματισμό.
Η πόλης των περίπου 5 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι αρκετά μικρή ώστε να μπορεί να κάνει αλλαγές στο ηλεκτρικό δίκτυο σε επίπεδο συστήματος, αλλά αρκετά μεγάλή ώστε τα μαθήματα από αυτά τα πειράματα να μπορούν να εφαρμοστούν στις μεγαλύτερες αγορές, δήλωσε ο Chan. Αυτό θα επιτρέψει στη Σιγκαπούρη να μοιραστεί την εμπειρία της με τον υπόλοιπο κόσμο.
"Δεν είμαστε πολύ μεγάλοι και δεν είναι πολύ μικροί", δήλωσε ο Chan σε. "Είμαστε σε αυτό που αποκαλούμε" θέση Goldilocks "με μια πόλη των 5 εκατομμυρίων, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές από αυτές τις νέες και καινοτόμες λύσεις."
Η Σιγκαπούρη έχει μετατοπίσει το μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας τον τελευταίο αιώνα από άνθρακα σε πετρέλαιο κια φυσικό αέριο, το οποίο τώρα παράγει περίπου το 95% της ενέργειας της χώρας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πέρυσι φιλόδοξα σχέδια για την αύξηση της αιχμής της ηλιακής γενιάς σε 2 gigawatts έως το 2025 από περίπου 140 megawatts το 2017.
Φόρος άνθρακα
Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να επιβάλει φόρο άνθρακα ύψους 5 δολ. ανά τόνο από το 2020.
Το τέλος θα επηρεάσει τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που παράγουν 25.000 τόνους ή και περισσότερο αέριο θερμοκηπίου το χρόνο, όπως τα διυλιστήρια πετρελαίου και οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα έσοδα από τον φόρο θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση αποτελεσματικότερης παραγωγής ενέργειας και για να βοηθήσουν τις εταιρείες να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση.
Η Σιγκαπούρη είναι από καιρό ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους κόμβους διύλισης και εμπορίας πετρελαίου και ο φόρος άνθρακα θα μπορούσε να μειώσει τα περιθώρια κέρδους σε αυτά τα εργοστάσια κατά περίπου 3% το 2020, σύμφωνα με την Wood Mackenzie Ltd.
Ο Chan είπε ότι αυτές οι μονάδες λειτουργούν με σχετικά φιλικότερο προς το περιβάλλον τρόπο από ό, τι σε άλλα μέρη του κόσμου.
«Παράγουμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο τον υπόλοιπο κόσμο», είπε. "Εάν τα προϊόντα αυτά δεν παράγονται στη Σιγκαπούρη, θα παραχθούν κάπου αλλού, πιθανώς με λιγότερο αποδοτικές, λιγότερο πράσινες και λιγότερο καθαρές μεθόδους".
www.worldenerynews.gr