Το Εφετείο αθώωσε παμψηφεί τον πρόεδρο της ΔΕΗ
Αθώος παμψηφεί στο Εφετείο ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης κατόπιν της σημερινής (28/9) εκδίκασης της υπόθεσης για την οποία είχαν καταθέσει ερώτηση 23 βουλευτές της ΝΔ.
«Ας αφήσουν επί τέλους τη ΔΕΗ έξω από τις όποιες σκοπιμότητες, ώστε η εταιρεία-εθνικό κεφάλαιο να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή της» τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης σε δήλωσή του με αφορμή την σημερινή απόφαση του Εφετείου με την οποία κρίθηκε ομόφωνα αθώος για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.
Αναλυτικά ο επικεφαλής της ΔΕΗ επισημαίνει τα εξής:
«Σήμερα το Εφετείο Αθηνών, με ομόφωνη απόφασή του, ευθυγραμμιζόμενο με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας με αθώωσε για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, καθώς και τους τρεις άλλους συναδέλφους μου στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ.
Από την πλευρά μας, όλοι είχαμε απολύτως ήσυχη τη συνείδησή μας. Ήταν ωστόσο απαραίτητο να γίνει το αυτονόητο, μέσω της Δικαιοσύνης να λάμψει η αλήθεια. Η πρωτόδικη απόφαση, καταδικαστική παρά και την τότε απαλλακτική πρόταση του Εισαγγελέα, εξαφανίστηκε!
Υπογραμμίζω δύο κρίσιμα στοιχεία.
α. Το Εφετείο αποφάνθηκε ότι οι μισθωτοί και τα στελέχη της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και κατά συνέπεια οι εσωτερικοί κανονισμοί των εταιρειών, τους οποίους ακολουθήσαμε πιστά, συνιστούν το πλαίσιο που καθορίζει την υπηρεσιακή μας λειτουργία. Πρόκειται για νομολογία καθοριστικής σημασίας για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των δύο εταιρειών στις σημερινές συνθήκες.
β. Οι διάφοροι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, ΜΜΕ και πολιτικοί, οι οποίοι για δικούς τους λόγους, πρόβαλαν διαστρεβλωμένα και με αναλήθειες την υπόθεση και βέβαια προσβάλλοντας βάναυσα το τεκμήριο της αθωότητας, καλούνται να επανεξετάσουν τη στάση και πρακτική τους. Η δημιουργία τοξικού κλίματος και η σπίλωση ανθρώπων κάθε άλλο, παρά το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετεί.
Από μεν τα ΜΜΕ αναμένω την αποκατάσταση της αλήθειας σε ό,τι με αφορά, δικαίωμα, από το οποίο δεν πρόκειται να παραιτηθώ!
Για δε τους πολιτικούς τονίζω το αυτονόητο: το πολιτικό ήθος, η αξιοπιστία και η υπευθυνότητα κρίνονται στην πράξη, από τα έργα και τις συμπεριφορές».
Η ερώτηση
Όπως είναι γνωστό, ερώτηση στον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη είχαν καταθέσει 23 βουλευτές της ΝΔ για το θέμα της παραμονής του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη.
«Με ερώτηση που καταθέτουν 23 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης καλείται να δώσει εξηγήσεις για τη διατήρηση στη θέση του, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ παρά το γεγονός ότι έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση», αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.
Συγκεκριμένα η ερώτηση έχει ως εξής:
«Καταδίκη του προέδρου της ΔΕΗ για συγκάλυψη εκβιασμών και δωροδοκίας υπαλλήλου
Σοβαρό ζήτημα προκύπτει για την Κυβέρνηση από την πρωτόδικη καταδίκη του διορισμένου απ’ αυτή Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ. Σύμφωνα με δημοσίευμα μεγάλης κυριακάτικης εφημερίδας, το εν λόγω ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ, τον Μάρτιο του 2017, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών με τριετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 1 έτος για «παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση».
Οι κατηγορίες βάρυναν τον σημερινό Πρόεδρο της ΔΕΗ από την εποχή που ήταν προϊστάμενος της διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων του ΔΕΔΔΗΕ, και αφορούσαν τη συγκάλυψη αξιόποινων πράξεων υπαλλήλου του. Οι καταγγελίες αφορούσαν εκβιασμούς με ανταλλάγματα μεγάλων χρηματικών ποσών για την έγκριση ηλεκτροδότησης αγροτικών εγκαταστάσεων. Η συγκεκριμένη υπάλληλος τελικά καταδικάστηκε για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τότε ο σημερινός Πρόεδρος της ΔΕΗ έκανε προσπάθεια να αποσιωπήσει τις καταγγελίες και επιχείρησε να κλείσει η υπόθεση με μια πειθαρχική έρευνα. Τελικά η έρευνα έγινε από τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και έτσι παραπέμφθηκαν σε δίκη.
Παρά το γεγονός ότι η προσφυγή του εν λόγω στελέχους της ΔΕΗ εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό με άγνωστο αποτέλεσμα, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επέλεξε να τον εμπιστευτεί για δεύτερη θητεία αδιαφορώντας για τις σοβαρότατες κατηγορίες που εκκρεμούν. Συγκεκριμένα στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ τον Ιούνιο του 2018, ανανεώθηκε η τριετής θητεία του ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι η πρόταση έγινε από το Δημόσιο που ελέγχει το 51% της επιχείρησης. Η πρόταση είχε επίσης και την έγκριση του Υπερταμείου όπως προβλέπεται, με δεδομένο ότι εποπτεύει πλέον τη λειτουργία της ΔΕΚΟ.
Το ζήτημα που τίθεται είναι ηθικό για τον άνθρωπο που διαχειρίζεται την τύχη της εταιρείας η οποία έχει την ευθύνη της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, αλλά και ουσιαστικό αφού σε μια πιθανή καταδίκη του σε ανώτερο δικαστικό βαθμό θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας στη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται σε τεράστια οικονομική δυσχέρεια αλλά και σε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο εξαιτίας της πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της».
www.worldenergynews.gr