Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Στη Νέα Υόρκη ο Τσίπρας - Πρώτος σταθμός η εκδήλωση για τον Νέλσον Μαντέλα

Στη Νέα Υόρκη ο Τσίπρας - Πρώτος σταθμός η εκδήλωση για τον Νέλσον Μαντέλα

Στόχος της κυβέρνησης η προστασία των λιγότερο προνομιούχων, τόνισε ο πρωθυπουργός

Η πορεία της Ελλάδας τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά δεν θα μπορούσε να λείψει από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στον ΟΗΕ στα πλαίσια εκδήλωσης του διεθνούς οργανισμού για τον Nelson Mandela.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «η κοινωνική πρόοδος και η ειρήνη δεν είναι δεδομένες, αλλά κερδίζονται μέσα από αγώνα και συμβιβασμό.
Η χώρα μου πέρασε και από τα δύο. Από εδώ και στο εξής η Ελλάδα βγαίνει από τη λιτότητα, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους.
Ταυτόχρονα εδραιώνει τα δικαιώματα της ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, ενδυναμώνει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας, προστατεύει τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό πρόβλημα υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα διαχειρίζεται πρωτοφανείς προσφυγικές ροές, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ταυτόχρονα, όμως, επιλύει διεθνείς διαφορές, όπως είναι το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ».
Επιπρόσθετα ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ακράδαντη πεποίθηση του, ότι είτε μέσω της επίλυσης συγκρούσεων, όπως το συριακό ή το Παλαιστινιακό ζήτημα ή την επίτευξη των στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ ή την υποστήριξη της ανάπτυξης της Αφρικής, το παράδειγμα του Nelson Mandela πρέπει να μας εμπνέει σήμερα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, να τα πάμε πολύ καλύτερα.

Το παράδειγμα του Nelson Mandela

Σε ό,τι αφορά τον Nelson Mandela υποστήριξε ότι μας διδάσκει ότι η επίτευξη της κοινωνικής προόδου είναι μια διαρκής διαδικασία συγκρούσεων, αλλά και συμβιβασμών. «Προέρχομαι από μια χώρα μακριά από εκείνη του Nelson Mandela.
Από έναν πολιτισμό, ωστόσο, που ενέπνευσε τα δημοκρατικά ιδεώδη για τα οποία πάλεψε και για τα οποία ήταν έτοιμος να διακινδυνεύσει τη ζωή του».
Πρόσθεσε ότι όμως «στον αιώνα που πέρασε, ήταν ο Mandela που ενέπνευσε αυτά τα δημοκρατικά ιδεώδη και τα κράτησε ζωντανά κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες», για να σημειώσει ότι «σήμερα, το όραμα και οι πράξεις του είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, καθώς ο κόσμος μας βιώνει υπαρξιακές προκλήσεις: αύξηση των πολέμων και των συγκρούσεων, διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, ενδυνάμωση του ρατσισμού, και την ανάδυση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η σημερινή διεθνής πραγματικότητα απαιτεί μια ηγεσία στο πρότυπο του Mandela, ενός άοκνου αγωνιστή για την ανεξαρτησία, την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και -την ίδια στιγμή- ενός υπεύθυνου ηγέτη και αξιοθαύμαστου διπλωμάτη, που ήταν έτοιμος να κάνει τους συμβιβασμούς που απαιτούνταν για να διασφαλίσει αυτούς τους στόχους».
«Πιστεύω ότι αυτή ήταν η δύναμη του», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για έναν «αγωνιστή που είχε αποδείξει την προσήλωση του στα δικαιώματα του λαού του, καθώς αναδύθηκε από την ριζοσπαστική αριστερά, τον αντιαποικιακό αγώνα και 27 χρόνια φυλάκισης».
«Και παρόλα αυτά έγινε ένας ηγέτης που μετέτρεψε αυτή την οργή και τις ισχυρές πεποιθήσεις του σε μια απαράμιλλη ενέργεια στοχευμένη στη συμφιλίωση, την ενότητα και την ειρήνη», συνέχισε, παραπέμποντας στη ρήση του Nelson Mandela: «Αν μπορούμε να μάθουμε πώς να μισούμε, μπορούμε να μάθουμε και πως να αγαπάμε».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σε μια περίοδο όπου το πολιτικό μομέντουμ μας οδηγεί με γρήγορο ρυθμό προς τα πίσω, «πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε τη φορά των πραγμάτων».

Που θα εστιάσει ο πρωθυπουργός στην κεντρική του ομιλία

Τη θέση ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και ότι γίνεται μια δύναμη που πρωταγωνιστεί στην εξεύρεση λύσεων της οικονομίας, της μετανάστευσης και της περιφερειακής σταθερότητας αναμένεται να διατυπώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός θα παραμείνει πέντε ημέρες στη Ν. Υόρκη.

Μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου θα αναφερθεί:

- Στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την προστασία των πιο ευάλωτων.

- Στις νομοθετικές παρεμβάσεις για διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα σε μια περίοδο που περιστέλλονται διεθνώς.

- Στην προσπάθεια της Ελλάδας να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με όρους ανθρωπισμού ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί όσον αφορά στις προσφυγικές ροές.

- Στις ελληνικές πρωτοβουλίες για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας και συνανάπτυξης με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορική συμφωνία των Πρεσπών και τις σχέσεις με την Τουρκία.

- Στις προτάσεις της χώρας μας για αντιμετώπιση των σύγχρονων διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan η οποία κλείδωσε για την Τρίτη στο περιθώριο της γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα -  Erdogan περιλαμβάνονται οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και οι ευρωπαϊκές σχέσεις καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Εν τω μεταξύ, στο δείπνο που θα παραθέσει σήμερα το βράδυ προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών που λαμβάνουν μέρος στη ΓΣ του ΟΗΕ ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα σύντομο τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό και να δοθεί η ευκαιρία για μια αναφορά στα εθνικά θέματα και την οικονομία.

www.worldenergynews

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης