Ενέργεια

Στις 31 Ιανουαρίου η πρώτη από τις 4 + 1 δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας του 2017

Στις 31 Ιανουαρίου η πρώτη από τις 4 + 1 δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας του 2017
H τιμή εκκίνησης θα είναι τα 37,37 ευρώ, όπως και στη δημοπρασία του περσινού Οκτωβρίου
Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί η ελληνική πλευρά στην υπόθεση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, προγραμματίζοντας την πρώτη δημοπρασία του 2017 για τις 31 Ιανουαρίου.
Όπως είναι γνωστό οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατηθούν εντός του 2017, αλλά και τα δυο επόμενα χρόνια προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος κάτω του 50% έως το 2020, αποτέλεσε κύριο σημείο εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Διαπραγματεύσεις, οι οποίες πάγωσαν στις αρχές Δεκεμβρίου του 2016 και η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα ξαναρχίσουν εντός του Ιανουαρίου.
Έτσι η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία καθορίζονται τόσο οι ημερομηνίες διενέργειας των τεσσάρων δημοπρασιών του 2017, όσο και οι ποσότητες που θα διατεθούν προς δημοπράτηση, δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ως μια κίνηση προκειμένου να πειστούν οι δανειστές για την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς και βρεθεί ένα σημείο συνεννόησης ως προς τις ποσότητες.

Τέσσερις συν μία επιπλέον δημοπρασία
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να προχωρήσουν οι τέσσερις δημοπρασίες που σχεδίασε η ΡΑΕ (η τελευταία από αυτές είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο) και να υπάρχει χρόνος να αξιολογηθεί η πορεία της αγοράς και να αποφασιστούν διορθωτικές κινήσεις όπως για παράδειγμα η διενέργεια μιας επιπλέον δημοπρασίας έως το τέλος του έτους.
Με βάση το νόμο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή θα πρέπει έως το τέλος του 2017, η ΔΕΗ να έχει μειώσει το μερίδιο της στη λιανική αγορά στο 75,24% και με βάση αυτό το στόχο η ΡΑΕ αποφάσισε τη διενέργεια τεσσάρων δημοπρασιών μέσω των οποίων θα διατεθούν στους εναλλακτικούς παρόχους 681MWh/h.
Σύμφωνα με την απόφαση οι τρεις πρώτες δημοπρασίες θα πραγματοποιηθούν στις 31 Ιανουαρίου, στις 26 Απριλίου και 12 Ιουλίου και σε κάθε μία από αυτές θα διατεθεί ποσότητα 145MWh/h.
H τέταρτη δημοπρασία θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου και θα διατεθούν 246MWh/h.
Σε ό,τι αφορά την τιμή εκκίνησης, οι δημοπρασίες θα ξεκινήσουν με την ίδια τιμή της πρώτης δημοπρασίας, η οποία έγινε τον Οκτώβριο του 2016 δηλαδή 37,37 ευρώ.  
Επίσης, η ΡΑΕ καθόρισε τη Χρέωση του Ανταποδοτικού Τέλους που αναλογεί στον κάθε επιλέξιμο προμηθευτή για κάθε δημοπρασία στις 356.000 ευρώ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα το ερώτημα που προκύπτει είναι το πως θα αντιδράσουν οι δανειστές στην απόφαση αυτή της ελληνικής πλευράς αφού επί της ουσίας δεν έχουν δώσει πράσινο φως για τις ποσότητες ηλεκτρισμού που θα δημοπρατηθούν.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης