Η επόμενη μεγάλη αλλαγή θα είναι ο καφέ κάδος και η χωριστή διαλογή του οργανικού, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος
Απέκλεισε κάθε πιθανότητα να αναβληθεί η υπογραφή του ΠΔ Αξιού ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΤLAS TV.
"Περιμένουμε 16 χρόνια και έχουμε ένα Εθνικό Πάρκο χωρίς ρύθμιση και αυτό δείχνει την ατολμία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η πλειοψηφία των θεμάτων που μπήκαν από την τοπική κοινωνία και τους φορείς έχουν γίνει αποδεκτά από την πλευρά μας" είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: "Κάποιοι είχαν κινδυνολογήσει πολιτικά, λέγοντας ότι θα καταστραφούν οι αγρότες και οι παραγωγοί και ήταν ψευδές. Στον χώρο του Εθνικού Πάρκου θα επιτρέπεται πλήρως η καθετοποιημένη γεωργική, κτηνοτροφική και αλιευτική δραστηριότητα. Αυτό, όμως, που δεν μπορούμε είναι να επιτρέψουμε την παρουσία βιομηχανιών στο Εθνικό Πάρκο ή για παράδειγμα δραστηριότητες διαχείρισης αποβλήτων. Γι' αυτό το θέμα, λοιπόν, θα υπάρχει λύση και μέσα στο 2018 θα πάει το σχέδιο ΠΔ στο ΣτΕ, προκειμένου να λυθεί ένα μεγάλο θέμα. Αυτό κάνουμε, εξάλλου, τα τελευταία τρία χρόνια, λύνουμε προβλήματα, τα οποία είχαν μαζευτεί στη χώρα μας".
Αναφερόμενος στο μέτρο για τον περιορισμό χρήσης πλαστικής σακούλας, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι απέδωσε, καθώς σήμερα παρατηρείται μείωση της χρήσης της κατά 75% στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής και στα super market, αλλά συμπλήρωσε πως υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. "Αυτό που είναι σημαντικό, όμως, είναι ότι στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) έχουμε 10,8 εκατ. ευρώ από το τέλος πλαστικής σακούλας που θα επιστραφούν στο σύνολό τους στους πολίτες με τσάντες πολλαπλής χρήσης, που θα μοιραστούν δωρεάν από τον ΕΟΑΝ στην αυτοδιοίκηση. Πλέον, κάθε πολίτης θα έχει δωρεάν τσάντες, αλλά όχι μιας χρήσης, για να ψωνίζει και πιστεύω ότι το 2019 θα έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τον περιορισμό χρήσης πλαστικού. Κανείς δεν θέλει στις παραλίες μας, στην εξοχή, στα ρέματα, αλλά και στον βυθό των θαλασσών μας να βρίσκει πλαστικές σακούλες" τόνισε.
Επίσης, υποστήριξε πως η επόμενη μεγάλη αλλαγή θα είναι ο καφέ κάδος και η χωριστή διαλογή του οργανικού. "Προωθούμε ένα μέτρο, ώστε στο τέλος του 2018 η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει και ο ΦΟΔΣΑ να κατασκευάσει μονάδες κομποστοποίησης και έτσι να μπει καφέ κάδος, ώστε όλοι να χωρίζουμε τα οργανικά απόβλητα. Προφανώς θα ξεκινήσουμε από τις μεγάλες αγορές, από τα ξενοδοχεία και από τις εγκαταστάσεις εστίασης. Θα χωριστούν, λοιπόν, τα οργανικά, τα τρόφιμα, τα οποία θα γίνονται λίπασμα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο ένα γεωργικό εφόδιο και πολύ μεγάλη μείωση της ρύπανσης στους χώρους ταφής. Το 2019 θα χαρακτηριστεί από αυτήν την αλλαγή" εξήγησε.
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση. "Ο κ. Μητσοτάκης είναι πιστός στην ατζέντα τού ΔΝΤ. Ζήτησε να εφαρμοστούν συνταγές που τις είχε ζητήσει και το ΔΝΤ" επισήμανε για να προσθέσει: "Η κυβέρνηση, αντίθετα, είχε απορρίψει προτάσεις του ΔΝΤ που αφορούσαν αύξηση των απολύσεων και σύνδεση των αμοιβών των εργαζομένων με την απόδοση των επιχειρήσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και εκχώρηση τομέων της ασφάλισης, της παιδείας και της υγείας σε ιδιώτες".
www.worldenergynews.gr