Αναλύσεις

Fitch: Τον Φεβρουάριο του 2019 η επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας

Fitch: Τον Φεβρουάριο του 2019 η επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας

Ανάπτυξη, εμπιστοσύνη και τράπεζες θα κρίνουν την αναβάθμιση - Μια αρνητική αξιολόγηση θα έλθει από τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής

Τον Φεβρουάριο του 2019 έχει προγραμματίσει την επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Fitch, ο οποίος στην ανασκόπησή του για την πορεία των αξιολογήσεων στην Ευρώπη, επισημαίνει για την Ελλάδα ότι είναι σε καλό δρόμο να πετύχει περαιτέρω πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ υπάρχει εμπιστοσύνη για το ότι η οικονομική ανάκαμψη θα διατηρηθεί σε βάθος χρόνου.
Σύμφωνα με τον οίκο, εκτός των παραπάνω, πιθανή αναβάθμιση θα έλθει και από τη συνέχεια της πολιτικής μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και τη βελτίωση των κρατικών κινδύνων στα μεγέθη του τραπεζικού τομέα, ενώ αντιθέτως, μια αρνητική αξιολόγηση θα έλθει από τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ή / και την ανατροπή των πολιτικών που νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, αλλά και από ανεπιθύμητες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα ή την εκ νέου ανάδυση των συνεχών ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 10 Αυγούστου, η Fitch αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες, σε «BB-» από «Β».
Το Outlook είναι σταθερό.
Η αναβάθμιση αντανακλά τη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, η οποία υποστηρίζεται από τα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν από τους ευρωπαίους πιστωτές.
Η Fitch πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του χρέους υποστηρίζεται επίσης από ιστορικό πρωτογενών πλεονασμάτων της γενικής κυβέρνησης, την προσδοκία της για σταθερή αύξηση του ΑΕΠ καθώς, τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν για να τεθούν σε ισχύ έως το 2020 και την μείωση του πολιτικού ρίσκου.
Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στην Eurogroup της 21ης Ιουνίου είναι σημαντικά.
Η συμφωνία προβλέπει την εκ των προτέρων καταβολή των πληρωμών από τόκους και λήξης με δάνεια του EFSF ύψους 96,4 δισ. ευρώ (που δεν υπόκεινται σε πολιτικές προϋποθέσεις).
Το χρέος και οι τόκοι για τα δάνεια του EFSF θα αναβληθούν έως το 2033 (από το 2023 προηγουμένως).
Η μέση ωρίμανση του ελληνικού χρέους (19 έτη, εξαιρουμένων των εντόκων γραμματίων και των repos).
Η επέκταση προβλέπεται να επιμηκύνει περαιτέρω τη μέση διάρκεια ωρίμανσης του ελληνικοιύ χρέους.
Στις 6 Αυγούστου 2017 ο ESM κατέβαλε την τελική δόση ύψους 15 δισ. ευρώ, οι ανάγκες χρηματοδότησης είναι μέτριες και η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα με ένα σημαντικό αποθεματικό ταμειακών διαθεσίμων.
Από την τελική εκταμίευση, 5,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και 9,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν ως cash buffer.
Επίσης, τα δημοσιονομικά συνεχίζουν να βελτιώνονται.
Το 2017 η Ελλάδα σημείωσε συνολικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού 0,8% του ΑΕΠ, από 0,6% το προηγούμενο έτος και το πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ. Αυτό ήταν μια σημαντική δημοσιονομική υπεραπόδοση.
Υπολογίσαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ του 2017, το ίδιο υψηλότερο από το στόχο του προγράμματος του ESM για 1,75% του ΑΕΠ, λόγω υψηλότερων από τις προβλεπόμενες στον προϋπολογισμό εσόδων και περιορισμού των δαπανών.
 

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης