Απόψεις

Κοφινάκος (StormHarbour): Είμαστε στην αρχή της επομένης Παγκόσμιας Ύφεσης;

Κοφινάκος (StormHarbour): Είμαστε στην αρχή της επομένης Παγκόσμιας Ύφεσης;

Ότι συμβαίνει στην Τουρκία αυτή την στιγμή δεν άφορα μόνο την Τουρκία

Μετά από μια δεκαετία σχεδόν μηδενικών επιτόκιων από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, η όποια προφανώς βοήθησε την έξοδο από την κρίση του 2008 και ταυτόχρονα έδωσε τα περιθώρια σε χώρες των αναδυόμενων αγορών (Ρωσία,Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική, Αργεντινή, Μέξικο, Χιλή, Τουρκιά, Ινδία κλπ) να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια, προέκυψαν δυο μεγάλες αλλαγές από της αρχές του 2017 που ανατρέπουν το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό.
Πρώτα ήρθε η άνοδος των επιτοκιων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και μετά η πολιτική προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο που εισήγαγε η Κυβέρνησή Τραμπ.
Επικεντρώνοντας στην αύξηση των αμερικάνικων επιτοκιων, ήταν εύλογο τα υψηλότερα αμερικάνικα επιτόκια να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια και να οδηγήσουν σε αποεπένδυση από τις αναδυόμενες αγορές.
Συνέπεια αυτού το γεγονότος ήταν το ξεκίνημα της υποτίμησις των νομισμάτων αυτών των χωρων,κύριός από τις αρχές του 2018 με έντονη επιδείνωση στις τελευταίες δυο εβδομαδες λόγω της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκιας.
Με αποτέλεσμα τα νομίσματα χωρών όπως η Τουρκία και η Αργεντινή να έχουν υποτιμηθεί μεταξύ 40%-50% από τις αρχες του χρονου.
Όταν το συνολικό χρέος δανεισμού σε δολάρια από τρίτες χώρες έχει διογκωθεί στα 11.5 τρισεκατομμύρια, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 χρόνων, κάθε άνοδος του δολαρίου και πτώση των νομισμάτων των αναδυόμενων χωρών κάνει ανεξέλεγκτη την υποχρέωση τους σε δολαριακο χρέος οδηγονταστες αναπόφευκτα σε ένα καθοδικό οικονομικό σπιράλ.
Η βασική ιστορία είναι ότι κάθε μια από αυτές τις χώρες κάθεται σε μια ωρολογιακή βόμβα δανεισμού χρεογράφων σε δολάρια ΗΠΑ.
Ίσως είναι νωρίς να πούμε ότι είμαστε σε ένα ξεκίνημα μια Παγκόσμιας οικονομικής Κρίσης, το σίγουρο όμως είναι ότι συμβαίνει στην Τουρκία αυτή την στιγμή δεν άφορα μόνο την Τουρκία.

Η Ελλάδα εκτός Μνημονίων

Σε ότι άφορα την Ελλάδα, μπορεί γεωπολιτικά να συμφέρει το αδυνάτισμα της Τουρκίας άλλα αυτό θα έχει άμεσες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις και στη ελληνική οικονομία κυρίως σε τομείς Εμπόριου και Τουρισμού.
Το ποιο πιθανό είναι ότι η Τουρκική οικονομία δεν έχει δει ακόμα τα χειρότερα της, αυτό μπορεί να την οδηγήσει σε σπασμωδικές κινήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο, προκειμένου να εξάγει τις εσωτερικές πιέσεις.
Στην τρέχουσα συγκυρία η έξοδος από το τρίτο μνημείο δεν είναι πολύ ευνοικη για την ταυτόχρονη έξοδο της Ελλάδας στις Διεθνείς αγορές.
Τα ελληνικά επιτοκία δανεισμού σε μέσο ορό είναι τουλάχιστον 2.5% υψηλότερα από αυτά που η χωρά δανείζετε στην διάρκεια του μνημονίου.
 Με ετησίες δανειακές ανάγκες στα Εύρω 20-25 δις, η ετήσια επετειακή επιβάρυνση είναι τουλάχιστον Εύρω 500 - 600 εκατ.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ενδιαφέρον σε συγκεκριμένους τομείς, Τουρισμο-Ναυτιλια,  της ελληνικής οικονομίας από ξένους επενδυτές αυτή την περίοδο άλλα ακόμα αυτές οι επενδύσεις δεν έχουν αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα.
Με ένα επιβαρυμένο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και μια εσωτερική περιρρέουσα μακρά προεκλογική περίοδο το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναμένεται να έχει ελεγχόμενες κινήσεις στην περιοχή τω 700-850 μονάδων.

Γιωργος Κοφινακος
Διευθυνων Συμβουλος
StormHarbour London
Επισκεπτης Καθηγητής
Rutgers Graduate School of Management

 
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης