Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας στις δυο επόμενες δημοπρασίες – Επιπλέον 172 MW τον Οκτώβριο και 171 MW το Φεβρουάριο

ΡΑΕ: Αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας στις δυο επόμενες δημοπρασίες – Επιπλέον 172 MW τον Οκτώβριο και 171 MW το Φεβρουάριο

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά τις διαπιστώσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τις αποκλίσεις του μεριδίου της ΔΕΗ από το δεσμευτικό στόχο για το πρώτο εξάμηνο του 2018

Αυξημένες ποσότητες ισχύος θα υποχρεωθεί να διαθέσει σε τρίτους η ΔΕΗ στη δημοπρασία του Οκτωβρίου - που είναι η τελευταία του τρέχοντος έτους - αλλά και στην πρώτη δημοπρασία του 2019, καθώς δεν έχουν επιτευχθεί οι ενδιάμεσοι δεσμευτικοί στόχοι του μνημονίου για την μείωση των μεριδίων της στη λιανική αγορά.
Η σχετική απόφαση της ΡΑΕ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ενεργειακού Χρηματιστηρίου και προβλέπει αύξηση της δημοπρατούμενης ποσότητας για την δημοπρασία του Οκτωβρίου από τις προβλεπόμενες 511 MWh/h στις 683 MWh/h (επιπλέον 172 MWh) και στην πρώτη δημοπρασία του 2019 αύξηση της δημοπρατούμενης ποσότητας κατά 171 Mwh/h.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι προσαυξημένες ποσότητες θα ήταν διπλάσιες εάν στην τελευταία διαπραγμάτευση οι θεσμοί δεν έκαναν αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για τον περιορισμό των ποσοτήτων που προκύπτουν από αποκλίσεις στο 50%.
Η απόφαση της ΡΑΕ ήρθε μετά τις διαπιστώσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τις αποκλίσεις του μεριδίου της ΔΕΗ από το δεσμευτικό στόχο για το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Η απόκλιση ανέρχεται στο 11,68%, καθώς ο δεσμευτικός στόχος για το μερίδιο της ΔΕΗ που συμφωνήθηκε με τους δανειστές ήταν 68,74% στο πρώτο εξάμηνο του έτους και τελικά διαμορφώθηκε στο 80,42%.
Οι χαμηλοί ρυθμοί αποκλιμάκωσης των μεριδίων της ΔΕΗ αποτυπώνουν και την αναποτελεσματικότητα του μέτρου των ΝΟΜΕ ως το εργαλείο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, η εφαρμογή του οποίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ επιβάρυνε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017 με το ποσό των 92 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης