Διεθνή

Capital Economics: Μικρές οι επιπτώσεις της τουρκικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

Capital Economics: Μικρές οι επιπτώσεις της τουρκικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

Το ΑΕΠ της Τουρκίας αντιστοιχεί μόλις στο 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ και είναι ελαφρώς μικρότερο ακόμη και από αυτό της Ολλανδίας

Περιορισμένες θα είναι οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία από την τουρκική κρίση, σύμφωνα με την Capital Economics, παρά τη μεγάλη αναστάτωση που έχει προκληθεί στις αγορές, κυρίως τις αναδυόμενες.
«Η πτώση στη λίρα, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο, θα οδηγήσει την Τουρκία στην ύφεση και είναι πιθανόν να προκαλέσει τραπεζική κρίση», εκτιμά ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics.
«Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει πλήγμα στις αναδυόμενες αγορές, ωστόσο οι ευρύτερες συνέπειες θα είναι περιορισμένες, ακόμη και για την Ευρωζώνη», προσθέτει.
Όπως εξηγεί, το ΑΕΠ της Τουρκίας αντιστοιχεί μόλις στο 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ και είναι ελαφρώς μικρότερο ακόμη και από αυτό της Ολλανδίας.
Το μέγεθος της τουρκικής αγοράς μετοχών είναι κάτω από το 2% του μεγέθους της βρετανικής κεφαλαιαγοράς και η συμμετοχή των ξένων ανέρχεται μόλις στο 20%.
«Παρόλα αυτά τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας αποτελούν άλλο ένα εμπόδιο για το ευρώ και δεν αποτελούν καλές ειδήσεις για τα assets των αναδυόμενων αγορών», σημειώνει ο οικονομολόγος.
 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης