Περιβάλλον

Φάμελλος: Η πολεοδόμηση να μην αμφισβητεί το δικαίωμα στη ζωή

Φάμελλος: Η πολεοδόμηση να μην αμφισβητεί το δικαίωμα στη ζωή

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλαβε μία πρωτοβουλία για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της πληγείσας περιοχής, έτσι ώστε η επιστροφή της καθημερινότητας να γίνει με όρους που δεν θα αμφισβητούν το δικαίωμα της ζωής» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Documento και δημοσιεύεται σήμερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "η κυβέρνηση δεν φοβήθηκε  την ανάληψη της  πολιτικής ευθύνης για το καταστροφικό φαινόμενο της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική", ωστόσο επισημαίνει ότι  «η έμπρακτη συγγνώμη μας στα θύματα, αλλά και συνολικά στην ελληνική κοινωνία πρέπει να είναι η αναστολή των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία. Να μην εγκλωβιστεί ξανά κανένας συμπολίτης μας σε μία περίφραξη που του στερεί τη διέξοδο προς τη σωτηρία, να μην εγκλωβιστεί ποτέ ξανά κανείς σε ένα πλημμυρισμένο ρέμα. Διότι μία συγγνώμη που δεν εμπεριέχει έμπρακτες αλλαγές στην καθημερινότητα και στη ζωή του τόπου μας θα ήταν απλώς για δημόσια κατανάλωση». 

Όπως σημειώνει, αυτές τις στιγμές χρειάζεται μεγάλη προσοχή, σεβασμός και ευαισθησία στη διαχείριση μιας φυσικής καταστροφής, που εξελίχθηκε σε τραγωδία με συγκλονιστικό ανθρώπινο κόστος. Συνεπώς, πρέπει να αποκλειστεί η πολιτική εκμετάλλευση και η τυμβωρυχία κάποιων Μέσων Ενημέρωσης και πολιτικών, που θέλουν να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο. Εξάλλου, διεξάγεται από τις αρμόδιες Αρχές έρευνα η οποία η οποία θα αναδείξει γρήγορα και με διαφάνεια τις ευθύνες. «Εμείς πρώτοι έχουμε ζητήσει να διερευνηθεί αν εξαντλήθηκε η αξιοποίηση όλων των μέσων, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τονίζει ο Αν. ΥΠΕΝ. 

Ως προς τα σχέδια πολιτικής προστασίας υπογραμμίζει ότι χρειάζονται  εκσυγχρονισμό, με βάση τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας εντοπισμού του κινδύνου και ενημέρωσης των πολιτών. «Αυτό που μας λείπει (ως πολίτες, με ως κοινωνία) είναι η ενσωμάτωση στην καθημερινότητά μας βασικών πρακτικών της πολιτικής προστασίας. Πρέπει όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν τις διαδικασίες αυτές. Γι’ αυτό χρειάζεται τόσο η αυτοδιοίκηση όσο και εμείς να επενδύσουμε σε πιλοτικές διαδικασίες συναγερμού και εκκένωσης, για να είμαστε προετοιμασμένοι σε δύσκολες συνθήκες, ιδιαίτερα στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής».

Ο Σ. Φάμελλος σημειώνει ότι ήδη, από την αρχή της θητείας της, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που καθυστερούσαν για χρόνια στην Ελλάδα, ώστε να υπάρχει πρόληψη και αντιμετώπιση των λαθών και των αυθαιρεσιών που συνετέλεσαν σε αυτή την καταστροφή. Για παράδειγμα, "η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών, η εκπόνηση και κύρωση των σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, η δασική στρατηγική με πρόληψη για τις πυρκαγιές, η πρόσληψη 5.066 εργαζομένων για την πρόληψη πυρκαγιών, ο νέος νόμος για τη δόμηση και η λειτουργία παρατηρητηρίου για τα αυθαίρετα, εφόσον είχε εντοπιστεί ότι δεν εφαρμοζόταν πλήρως η πολεοδομική νομοθεσία, αποδεικνύουν ότι είχαμε προνοήσει, κάνοντας ουσιαστικές τομές για να υπάρχει ασφάλεια, κανονικότητα και ισονομία στη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας".

Και συνεχίζει: «Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλαβε μία πρωτοβουλία για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της πληγείσας περιοχής, έτσι ώστε η επιστροφή της καθημερινότητας να γίνει με όρους που δεν θα αμφισβητούν το δικαίωμα της ζωής. Αυτό σημαίνει τη διάνοιξη δρόμων, την κατασκευή πεζοδρομίων, τη δημιουργία χώρων συνάθροισης πολιτών σε περίπτωση κινδύνου, όπως και την διάνοιξη διόδων προς την ακτή. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα προσαρμόσουμε τα εργαλεία αποκατάστασης της περιουσίας και των κατοικιών που υπάρχουν στην περιοχή. Ένα μεγάλο κομμάτι της ευρύτερης περιοχής στο Μάτι μπορεί να μπει σε πολεοδομικό σχέδιο, εφόσον δεν υπόκειται στους περιορισμούς της δασικής νομοθεσίας, κάτι όμως που δεν προχώρησε τα τελευταία 20 χρόνια που εκκρεμούν οι πολεοδομικές μελέτες».

Σε ερώτηση για την αντίδραση της κυβέρνησης το βράδυ που εκτυλισσόταν η πυρκαγιά, ο Σωκράτης Φάμελλος είναι σαφής: «Ο πρωθυπουργός γύρισε εσπευσμένα από το εξωτερικό και μετά την ενημέρωσή του τοποθετήθηκε δημόσια για τους κινδύνους που απειλούν την ανθρώπινη ζωή στην περιοχή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε το βράδυ -παρουσία του πρωθυπουργού στο κέντρο επιχειρήσεων- για τα τουλάχιστον 20 θύματα που είχαμε επιβεβαιωμένα εκείνη την ώρα. Από την κυβέρνηση και από θεσμικά χείλη ανακοινώθηκαν μόνο οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις θυμάτων. Δεν θα ήταν επιτρεπτό σε καμία περίπτωση να ανακοινωθούν θεσμικά μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες.Εμείς, δεν φοβηθήκαμε αυτήν την ευθύνη και την αναλάβαμε, αφού παράλληλα υλοποιήσαμε όλα τα διαθέσιμα μέτρα για την προστασία και την μεταφορά των πολιτών».

«Είναι αδιανόητο να εκμεταλλευόμαστε πολιτικά τον ανθρώπινο πόνο και την απώλεια της ανθρώπινης ζωής», προσθέτει. «Εάν δεν υπήρχε αυτός ο τραγικός φόρος ζωής που πλήρωσε η κοινωνία μας, θα μιλούσα για πολιτικό τυχοδιωκτισμό ή πολιτική ανοησία. Δεν έγινε καμία προσπάθεια παραπληροφόρησης ή περιορισμού της πληροφόρησης. Το αντίθετο».

Τέλος, σχολιάζει την στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα τις κατηγορίες του τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ, Κώστα Σκρέκα, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση επί 3,5 χρόνια ανέβαλε την εκτέλεση 1.639 αμετάκλητων αποφάσεων κατεδάφισης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η κυβέρνηση που συμμετείχε ο κ. Σκρέκας μείωσε τους προϋπολογισμούς όλων των δημόσιων οργανισμών και το προσωπικό, αποδεικνύοντας ότι δεν τους ενδιέφεραν οι δημόσιες λειτουργίες, όπως αυτές των κατεδαφίσεων και της μείωσης της αυθαιρεσίας. Επίσης η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου πέρασε ειδική τροπολογία (Ν. 4280) για να μην κατεδαφιστούν οι αυθαίρετες ταβέρνες στο Σχινιά, πράξη που εκκρεμούσε σχεδόν είκοσι χρόνια.

«Αντίθετα, είναι η δική μας κυβέρνηση που κατεδάφισε αυτές τις ταβέρνες. Επιπλέον, εμείς εισάγαμε προχθές την τροπολογία για την επίσπευση των κατεδαφίσεων, την οποία η ΝΔ αναγκάστηκε να ψηφίσει, μιας και δεν μπορούσε να αντισταθεί στο καθολικό αίτημα της κοινωνίας για εφαρμογή της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής κανονικότητας. Παράλληλα ενισχύσαμε με 5 εκατομμύρια ευρώ τους αντίστοιχους κωδικούς, ώστε να προχωρήσουν τα έργα και οι πολίτες να δουν έργα και όχι λόγια. Αν ήθελαν να υποστηρίξουν τις κατεδαφίσεις, γιατί δεν είχαν αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία επιτάχυνσής τους; Γιατί από λόγια και υποκρισία η ΝΔ μας χόρτασε...», καταλήγει ο Σωκράτης Φάμελλος.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης