Διεθνή

Pompeo σε Cavusoglu: Είναι ώρα ο πάστορας Brunson να επιστρέψει στις ΗΠΑ

tags :
Pompeo σε Cavusoglu: Είναι ώρα ο πάστορας Brunson να επιστρέψει στις ΗΠΑ

Μείζον ζήτημα για τις ΗΠΑ η υπόθεση του Πάστορα υποστήριξε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ

Την θέση ότι ο χρόνος έχει περάσει και ότι είναι η ώρα ο Αμερικάνος πάστορας Andrew Brunson, ο οποίος κρατείται στην Τουρκία κατηγορούμενος για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και κατασκοπεία, να επιστρέψει στις ΗΠΑ διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Pompeo κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Mevlut Cavusoglu στη Σιγκαπούρη.
«Ο χρόνος έχει περάσει, είναι ώρα για τον πάστoρα Brunson να επιστρέψει στις ΗΠΑ.
Ελπίζω να αντιληφθούν τη σημασία τους, μια ένδειξη της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουμε την υπόθεση» είπε ο Pompeo αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας, ύστερα από την απόφαση την περασμένη εβδομάδα της τουρκικής Δικαιοσύνης να θέσουν σε κατ’οίκον περιορισμό τον πάστορα Brunson, ο οποίος έχει κρατηθεί ήδη ενάμιση χρόνο στις τουρκικές φυλακές.
«Θεωρούμε αυτήν την υπόθεση ένα από τα πολλά θέματα που έχουμε με την Τουρκία.
Ο Brunson πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι του.
Όπως και όλοι οι Αμερικάνοι που κρατούνται από την τουρκική κυβέρνηση.
Άμεσα.
Τους κρατούν ήδη εδώ και πολύ καιρό.
Είναι αθώοι άνθρωποι» τόνισε ο Pompeo, αναφέροντας πως θα εργαστεί από κοινού με τον Τούρκο ομόλογο του προκειμένου «να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός».
«Ελπίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε» είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Νωρίτερα το State Department είχε ανακοινώσει πως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση και ότι συμφώνησαν να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις στα διμερή προβλήματα τους.
Η ένταση στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών κλιμακώθηκε επικίνδυνα τα τελευταία 24ωρα ύστερα από την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις κατά των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας μετά την απόφαση που παρατείνει την κράτηση του πάστορα Brunson στην Τουρκία.
Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση κάνοντας λόγο για απαράδεκτες κυρώσεις, για εχθρική κίνηση και προειδοποιώντας για αντίποινα (μάλιστα χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας απείλησε ακόμα και με απαγωγή του ιεροκήρυκα F. Gullen που ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο η κυβέρνηση Erdogan θεωρεί «εγκέφαλο» του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016), την ώρα πάντως που οι ΗΠΑ επέμειναν ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Αμερικάνου πάστορα.
Ο Brunson, ο οποίος ζει στην Τουρκία εδώ και δύο εβδομάδες, κατηγορείται ότι βοήθησε υποστηρικτές του Fethullah Gullen, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ως τον ενορχηστρωτή του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του Erdogan καθώς και ότι συνέδραμε Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ.
Ο πάστορας, αν και αρνείται όλες τις εις βάρος του κατηγορίες, είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 35 χρόνια.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης