Αναλύσεις

Πως η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική αξιοπιστία;

Πως η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική αξιοπιστία;

Για να μπορέσει η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική αξιοπιστία θα πρέπει να γίνουν πολλά και θα απαιτηθεί χρόνος, θα υπάρξουν πολλά στάδια δοκιμασίας από τις αγορές για την Ελλάδα

Μήπως το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδος είναι ότι συνολικά η οικονομία δεν είναι επενδύσιμη και η επενδυτική αξιοπιστία είναι παγιδευμένη στα τάρταρα;
Ενώ οι τράπεζες για τους γνωστούς λόγους των αδύναμων ισολογισμών και των φτωχών ποιοτικά κεφαλαίων είναι μη επενδύσιμες μήπως τελικά και η εθνική οικονομία δεν είναι επενδύσιμη;
Εάν δει κανείς τι επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, διαπιστώνει ότι: 
-Hedge funds αγοράζουν προβληματικά δάνεια
-Hedge funds αγοράζουν κατά βάση το ελληνικό χρέος, το 70% των επενδυτών στις δημοπρασίες είναι hedge funds.
-Hedge funds συμμετέχουν κατά βάση ως βασικοί μέτοχοι στις τράπεζες
-Επενδυτικά funds συμμετέχουν σε ορισμένα μεγάλα projects όπως το ελληνικό
-Hedge funds και private equity αγοράζουν εταιρίες με ενεργή συμμετοχή στην πραγματική οικονομία όπως π.χ. το Υγεία που αγοράστηκε από το CVC.
Σε γενικές γραμμές οι επενδυτές που βρίσκονται τοποθετημένοι στην Ελλάδα δεν είναι μακροπρόθεσμοι, έχουν βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά συμφέροντα και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων είναι δυνητικοί πωλητές.
Γιατί η Ελλάδα όμως δεν είναι ακόμη επενδύσιμη;
Μέχρι τώρα η ύπαρξη του μνημονίου αποδείκνυε ότι η εθνική οικονομία βρισκόταν σε μεταβατική φάση αναδιάρθρωσης.
Σε αυτή την μεταβατική φάση διαμορφώνονται οι βάσεις των μελλοντικών επενδυτικών ευκαιριών αλλά ακόμη η Ελλάδα δεν είναι επενδύσιμη.
Ένα από τα στρατηγικά λάθη της κυβέρνησης είναι ότι έχει υποτιμήσει και υποδαυλίσει το ελληνικό χρηματιστήριο.
Το χρηματιστήριο είναι πυρήνας ανάπτυξης και επενδύσεων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πίστεψε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι – δυνητικοί ψηφοφόροι – θα την διατηρούν στην εξουσία και υποτίμησε βασικούς πυλώνες της οικονομίας όπως το χρηματιστήριο.
Δεν υπάρχει τα 3 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θετική δήλωση ανώτατου παράγοντα της κυβέρνησης για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Σε ένα περιβάλλον μνημονίου όπου υπάρχουν capital controls, η Fitch βαθμολογεί τις τράπεζες με όρους επιλεκτικής χρεοκοπίας, το ρίσκο χώρας παραμένει υψηλό, δραματικά αυξημένης φορολογίας και ο παραγωγικός ιστός να έχει υποστεί αλλεπάλληλη υπερκόπωση, οι επενδυτές δεν θα έρθουν.
Ευκαιριακοί επενδυτές μπορεί να εμφανιστούν όχι μακροπρόθεσμοι επενδυτές που θα πιστέψουν στο success story της Ελλάδος…το οποίο είναι ζητούμενο.
Η επενδυτική ιστορία της Ελλάδος ακόμη είναι ζητούμενο.
Τι θα πουλήσει ο έλληνας πολιτικός στον ξένο επενδυτή για να τον φέρει στην Ελλάδα, ποια επενδυτική ιστορία;
Αυτά τα περί ανοδικού κύκλου μετά από 9 χρόνια ύφεσης θα μας επιτρέψετε να μην θεωρούμε σοβαρό επιχείρημα προσέλκυσης κεφαλαίων.  

To μέγεθος της νίκης του πρώτου εξαρτάται από το εύρος της ήττας του δεύτερου

Πέραν του οικονομικού παράγοντα υπάρχει και ο πολιτικός παράγοντας.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι εκλογές θα αποτελέσουν αλλαγή σελίδας για την χώρα γιατί η επερχόμενη νίκη της ΝΔ – ενός κόμματος πιο φιλικού στις αγορές – θα προκαλέσει μια αυτοτροφοδοτούμενη αρχικά και εν συνεχεία εξωγενώς υποστηριζόμενη άνοδο σε μετοχές και ομόλογα.
Οι διεθνείς επενδυτές θα πουν ότι μια πιο φιλική προς τις αγορές κυβέρνηση της ΝΔ θα δημιουργήσει καλύτερες ευκαιρίες οπότε θα σπεύσουν να αγοράσουν ελληνικά assets μετοχές και ομόλογα.
Ενώ η εκτίμηση αυτή σε γενικές γραμμές είναι σωστή, στο τέλος θα συμβούν άλλα πράγματα.
Ούτε η ΝΔ θα καταφέρει να μετριάσει αισθητά το ρίσκο χώρας.
Θα υπάρξει μια προσωρινή ευφορία, μια προσωρινή αίσθηση καλυτέρευσης, μια προσωρινή εκτίμηση ότι τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο αλλά στο τέλος της ημέρας…ούτε οι τράπεζες θα έχουν αντιμετωπίσει τα προβλήματα τους, ούτε θα αλλάξουν οι παραδοχές που εγκλωβίζουν την εθνική οικονομία, π.χ. υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που οι αγορές θα αρχίσουν να αποτιμούν σε μέλλοντα χρόνο.
Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κερδίσουν στις εκλογές – ας υποθέσουμε του Μαΐου 2019 – όμως αυτό που θα μετρήσει είναι με τι ποσοστό θα χάσει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά το Μακεδονικό και την εθνική τραγωδία με τις φωτιές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα.
Εάν όμως καταφέρει να κρατήσει ένα ποσοστό της τάξης του 22% με 23% και η ΝΔ είναι στο 33%, τότε οι επενδυτές θα σκεφθούν, ο Τσίπρας δεν τελείωσε ενώ ακολουθεί και η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Λογικά εάν η ΝΔ προτείνει επανεκλογή Παυλόπουλου για πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα.
Η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας μπορεί να μην αποτελέσει εμπόδιο αλλά το ποσοστό που θα πάρουν ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας θα καθορίσει την στρατηγική Μητσοτάκη.
Εάν η νίκη είναι ευρύτατη η ΝΔ θα μπορεί να ασκήσει με μεγαλύτερη άνεση το πρόγραμμα της.
Εάν η νίκη δεν είναι ευρύτατη τότε εκ των πραγμάτων θα κινηθεί στους μέσους όρους οπότε και η διακυβέρνηση της ΝΔ θα αποδειχθεί μετριότητα.

Πως η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική αξιοπιστία;

Το συμπέρασμα είναι ότι ούτε και η ΝΔ θα συμβάλλει στην μείωση του ρίσκου χώρας εάν δεν συμβούν τα εξής
-Η Ελλάδα θα πρέπει αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα investment grade δηλαδή βαθμολογία πάνω από ΒΒΒ-.
Η βαθμολογία αυτή δεν είναι απλά μια θέση σε μια λίστα βαθμολογιών.
Όταν μια χώρα έχει επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι έχει επενδυτική αξιοπιστία.
Αυτό απουσιάζει από την Ελλάδα επενδυτική αξιοπιστία.
Η περίπτωση της Πορτογαλίας είναι καθοριστικής σημασίας.
Η Πορτογαλία συνδύασε μεταρρυθμίσεις και συνέπεια και επιβραβεύτηκε με επενδυτική βαθμίδα και έχει αποδόσεις στα ομόλογα, δηλαδή η Πορτογαλία δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία.
-Δεν μπορεί να μειωθεί το ρίσκο χώρας με τις τράπεζες να έχουν 90 δισεκ. προβληματικά δάνεια, φτωχά κεφάλαια και capital controls.
Είναι ξεκάθαρο ότι αδύναμες τράπεζες και επενδυτική αξιοπιστία δεν ταυτίζονται.
Για να μπορέσει η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική αξιοπιστία θα πρέπει να γίνουν πολλά και θα απαιτηθεί χρόνος, θα υπάρξουν πολλά στάδια δοκιμασίας από τις αγορές για την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια και οι αγορές θα εντάξουν την χώρα σε ένα μεταβατικό προθάλαμο όπου θα δοκιμάζουν την αξιοπιστία και φερεγγυότητας της.
Η Ελλάδα θέλει ακόμη χρόνο δεν είναι ακόμη έτοιμη.

 
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης