Η πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα στο πλαίσιο του νέου πλαισίου αναμένεται τέλη Σεπτεμβρίου ενόψει της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019
Τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ως το 2022 και προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, αναμένεται να «σφραγίσουν» οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup.
Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο θα υπογραφεί στη συνέχεια από την Κομισιόν (σ.σ. αν δεν έχει γίνει ήδη) έτσι ώστε αύριο 13/7 που θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM να σταθεί δυνατή η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Το πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον ESM λήγει στις 20 Αυγούστου όμως η ασφυκτική παρακολούθηση της Αθήνας δεν σταματά σε αυτή την ημερομηνία.
Συνεχίζεται με το νέο καθεστώς εποπτείας που ανακοίνωσε η Ε.Ε. από το σχηματίζεται η εντύπωση ότι θα υπάρξει μια λογική συνέχειας και όχι τέλους του μνημονίου.
Τα μόνα κομμάτια που λείπουν από το παζλ είναι τα δανεικά που έπαιρνε η Αθήνα από τον «μηχανισμό διάσωσης».
Τα υψηλά πλεονάσματα, 3,5% το ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ ως το 2060, αλλά και τα ψηφισμένα μέτρα με τις περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο, είναι εκεί.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση συμφώνησε όχι μόνο να μην «ακυρώσει» καμία από τις «μεταρρυθμίσεις» που τρέχουν ήδη αλλά επιταχύνει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που υπολείπονται από το 3ο Μνημόνιο.
Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το οικονομικό επιτελείο αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εξής «ουρές»:
-Μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους ως τον Αύγουστο του 2018
- Μείωση των «κόκκινων» δανείων ως το 2019
-Τοποθετήσεις στελεχών στο Δημόσιο ως τον Δεκέμβριο του 2018.
- Πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ ως τον Δεκέμβριο του 2019.
- Ολοκλήρωση του κτηματολογίου ως τις 31/6/2021.
- Οροφές στην απασχόληση και στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να μειώνεται το κόστος μισθοδοσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ έως το 2022.
- Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Μαρίνα του Αλίμου, Εγνατία, ΔΕΠΑ Εμπορίου, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Δίκτυο ΔΕΠΑ, μεταφορά σταδίου ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο)
Το νέο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα τεθεί σε ισχύ από τις 28 Αυγούστου, ενώ η επιτήρηση θα ανανεώνεται ανά εξάμηνο.
Ο έλεγχος των δεσμεύσεων θα γίνεται και πάλι από το κουαρτέτο πιθανότατα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και όχι επικεφαλής.
Η πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα στο πλαίσιο του νέου πλαισίου αναμένεται τέλη Σεπτεμβρίου ενόψει της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019.
Αυστηρό μήνυμα από Sholz
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, τονίζοντας ότι όποια κι αν η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει λάβει η παρούσα.
«Είναι σημαντικό να τηρηθούν οι συμφωνίες οποία κυβέρνηση και αν υπάρχει στην Ελλάδα.
Θα ήταν μεγάλο λάθος να αλλάξει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί» δήλωσε μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου.
Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων... μικροαλλαγών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν και κάποια περιθώρια ευελιξίας.
Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ελλάδα βγήκε απο το πρόγραμμα και είναι σε σωστό δρόμο, η ανάπτυξη έχει δυναμισμό και δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα.
Τέλος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι και αυτή μια απόδειξη της επιτυχίας των μηχανισμών σταθεροποίησης που διαθέτει πλέον η ΕΕ.
Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr