Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Με στήριξη από Γερμανία και ΕΚΤ και υπό όρους η ένταξη της Ελλάδας στο QE

Με στήριξη από Γερμανία και ΕΚΤ και υπό όρους η ένταξη της Ελλάδας στο QE
Χωρίς ποσοτική χαλάρωση ναυαγεί το σχέδιο εξόδου στις αγορές
«Η Γερμανία θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια για έξοδο στις αγορές, αρκεί να κλείσει η αξιολόγηση και να συμφωνηθεί ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πλήρως» αναφέρει πηγή στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας που μίλησε στο bankingnews.gr.
«Η σκόπιμη προπαγάνδα ότι η Γερμανία δεν θέλει την πρόοδο της Ελλάδος αλλά την ομηρία της είναι αβάσιμη.
Οι Γερμανοί έχουν δώσει δεκάδες δισ. για να στηρίξουν την προσπάθεια για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.
Πως από την μια οι Γερμανοί έχουν δανείσει 80-90 δισ. και από την άλλη θέλουν την αποτυχία της Ελλάδος;
Δεν έχει καμία λογική» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος απαντώντας στα σενάρια περί «αλλότριου Γερμανικού σχεδίου για την Ελλάδα».
Από τις αναφορές αυτές μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να στηρίξει την Ελλάδα, αρκεί να αποδεχθεί πλήρως τον ρόλο του ΔΝΤ και τα μέτρα που ζητάει.
Εν τω μεταξύ για αρχές Ιουνίου του 2017 έχει επεξεργαστεί ο ΟΔΔΗΧ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου χρέους το σχέδιο εξόδου στις αγορές με στόχο να αντληθούν 2 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης 3ετούς ομολόγου.
Ωστόσο το σχέδιο αυτό τελεί υπό τέσσερις βασικές αιρέσεις:

1. Να έχει προηγηθεί ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της ΕΚΤ.
Το αισιόδοξο σενάριο είναι τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στις 9 Μαρτίου του 2017.
Επόμενες ημερομηνίες όπου θα μπορούσαν τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι 23 Μαρτίου 2017, 27 Απριλίου 2017 και Ιούνιο 2017.
Πολλοί και ορθά υποστηρίζουν, ότι εάν τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έως τις 27 Απριλίου του 2017, η διαδικασία θα παγώσει και θα μεταφερθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές.
Για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ωστόσο δεν αρκεί μόνο μια έκθεση βιωσιμότητας του χρέους ή να κλείσει η αξιολόγηση αλλά να έχει αποσαφηνιστεί και ο ρόλος του ΔΝΤ.
2. Να έχει αποσαφηνιστεί, εάν οι τράπεζες στην Ελλάδα μπορούν να συμμετάσχουν στην ελληνική δημοπρασία καθώς λόγω των πλάνων αναδιάρθρωσης δεν μπορούν να αυξήσουν την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος και στον ελληνικό κίνδυνο πέραν των εντόκων γραμματίων.
Τα έντοκα γραμμάτια είναι 14,9 δισ. και η έκθεση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα των ελληνικών τραπεζών δεν ξεπερνούν τα 2 δισ.

3. Να έχει αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς δεν νοείται η Ελλάδα να έχει έως 8 βαθμίδες χαμηλότερη βαθμολογία από την Πορτογαλία με όρους Moody’s και 5 βαθμίδες με όρους Standard and Poor’s.

4. Όλες οι πλευρές και ειδικά η Γερμανία αλλά και η ΕΚΤ με τον ESM, θέλουν την ενεργή παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Για να συμμετάσχει όμως το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα πλήρως ή θα μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα σενάριο απίθανο ή θα ψηφιστούν προληπτικά μέτρα για μετά το 2018 περί τα 4,5 με 5 δισ. ώστε το 3,5% ως στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος να είναι ρεαλιστικός.
Η ελληνική κυβέρνηση στο βασικό σενάριο θα δεχθεί τα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ.
Εάν μια από τις προϋποθέσεις δεν πληρούνται τότε το σχέδιο για έξοδο στις αγορές το 2017 θα παγώσει και θα μεταφερθεί για το 2018.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης