Ευρώπη

Σε κρίση η γερμανική κυβέρνηση λόγω μεταναστευτικού

Σε κρίση η γερμανική κυβέρνηση λόγω μεταναστευτικού

Την πλήρη αντίθεση του εξέφρασε ο Seehofer για τις συμφωνίες της Merkel για το μεταναστευτικό στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Σε μια κλωστή κρέμεται ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας, καθώς οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) παραδοσιακοί σύμμαχοι των χριστιανοδομoκρατών CDU αξιολογούν αρνητικά τα αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, υπό τη δημοσκοπική πίεση, που τους ασκεί το εθνικιστικό AfD.
Σήμερα Δευτέρα 2 Ιουλίου αναμένεται να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για το πολιτικό του μέλλον ο υπό παραίτηση υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Horst Seehofer, ο οποίος έχει δώσει ένα ακόμα τελεσίγραφο στην καγκελάριο δηλώνοντας έτοιμος για παραίτηση και από την αρχηγία του CSU.
Ο Seehofer θα έχει σήμερα στις 09:30 το πρωί νέα συνάντηση με την καγκελάριο Angela Merkel για το προσφυγικό – μεταναστευτικό σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι μεταξύ τους διαφορές.
«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU.
Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων.
Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες.
Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία.
Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου» τόνισε ο Seehofer, έπειτα από περίπου 12 ώρες συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και διαβουλεύσεων με ηγετικά στελέχη του κόμματός του, τα οποία, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, προσπάθησαν να τον πείσουν να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, εφόσον η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει.
Ο Seehofer, κατά την αποχώρησή του από τις διαβουλεύσεις, τόνισε ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκεί τα καθήκοντά του.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), αν η Καγκελάριος επιμείνει στην απόρριψη των μονομερών ενεργειών εκ μέρους της Γερμανίας, ο Seehofer, σύμφωνα με το πρακτορείο, σκοπεύει να προχωρήσει και να υποβάλλει την παραίτησή του.
«Έχουμε κάνει τα πάντα προκειμένου να χτίσουμε γέφυρες και θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου η Ένωση να μείνει ενωμένη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου P. Altmeier.
Στη συνεδρίαση των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας στο Μόναχο ο Seehofer δήλωσε ότι, οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ στο μεταναστευτικό δεν αρκούν, μιας και δεν έχουν «παρόμοια αποτελέσματα», όπως η απώθηση προσφύγων που σχεδιάζει ως υπουργός Εσωτερικών.

Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού.
Νωρίτερα, ο Καγκελάριος της Βαυαρίας Markus Soeder, που υποστηρίζει την σκληρή γραμμή, δήλωσε σε συνέδριο ότι η CSU δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση Merkel, αλλά θα υποστηρίξει το σωστό.
Τι θα συμβεί θα εξαρτηθεί από το CSU, που έχει την εξής επιλογή: εάν δεν θέλει να χάσει στις εκλογές της Βαυαρίας τον ερχόμενο Οκτώβριο 2018, πρέπει να αντιμετωπίσει τη Merkel στο μεταναστευτικό ή να χάσει ακόμη περισσότερους ψήφους από το εθνικιστικό AfD
Το βασικό ερώτημα πολλών αναλυτών είναι εάν το CSU βρίσκεται ακόμη σε συμμαχία με το CDU.
Προς το παρόν το CSU συνεχίζει με το CDU αλλά η κατάσταση έχει περιπλακεί ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το εθνικιστικό AfD πλησιάζει τους σοσιαλοδημοκράτες.

Εν αντιθέσει η Merkel μιλώντας στην ηγετική ομάδα της CDU τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης της συμμαχίας με τη CSU.
Πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν την επομένη της Συνόδου ότι οι διμερείς συμφωνίες με Ελλάδα και Ισπανία για επιστροφή από τη Γερμανία προσφύγων, που έχουν καταγραφεί για πρώτη φορά στο δικό τους έδαφος, είναι αρκετές για να κάμψουν- τουλάχιστον έως έναν βαθμό- τις ενστάσεις του επικεφαλής του CSU και υπουργού Εσωτερικών, Horst Seehofer και να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο για τη Merkel.
Μάλιστα όταν είδαν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες, που θέλουν ακόμη 14 χώρες να είναι έτοιμες να υπογράψουν αντίστοιχη συμφωνία, πολλοί έκαναν λόγο για μεγάλη νίκη της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία βρέθηκε στην έναρξη της Συνόδου αρκετά στριμωγμένη από τις ιταλικές απειλές για βέτο.
Την κατάσταση έρχεται, ωστόσο, να περιπλέξει η κατηγορηματική διάψευση εκ μέρους της Ουγγαρίας και της Τσεχίας για την ύπαρξη τέτοιας συμφωνίας.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του στενού συνεργάτη της καγκελαρίου, Peter Altmaier, πως «ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση».

Seehofer: Άκαρπη η συνάντηση με τη Merkel

Δυσαρεστημένος από τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, τα οποία δεν θεωρεί ισοδύναμα με συνοριακούς ελέγχους και επαναπροωθήσεις, φέρεται να είναι ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild».
Σύμφωνα με την εφημερίδα,  δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της CSU, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ότι η χθεσινοβραδινή συνάντηση με την Καγκελάριο δεν είχε αποτέλεσμα, ενώ τόνισε ότι δεν θεωρεί το προϊόν της διαπραγμάτευσης της Merkel με τους ευρωπαίους εταίρους ισοδύναμο με τις δικές του προτάσεις για συνοριακούς ελέγχους και επαναπροωθήσεις.
Ο Seehofer περιέγραψε το σχέδιο της Merkel ως «ανεπαρκές» και υποστήριξε ότι οι προτάσεις της δεν αποτελούν λύση, ενώ «οδηγούν σε περισσότερη και όχι λιγότερη μετανάστευση».
Για τον ίδιο, η μόνη λύση μπορεί να είναι οι απευθείας επαναπροωθήσεις μεταναστών στα γερμανικά σύνορα.
«Μπορώ να συζητήσω μαζί της (σ.σ. τη Merkel) τα πάντα, αλλά όχι και ότι έχουμε ισοδύναμες λύσεις».
Φέρεται μάλιστα να δήλωσε ότι τις απόψεις του συμμερίζονται και πολλά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών τα οποία εργάζονται στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ «εμφανώς ενοχλημένος», δήλωσε:
«Πηγαίνω ειδικά για αυτό στο Βερολίνο και η καγκελάριος μετακινείται κατά 0,0».

Υπέρ της επιβίωσης της κυβέρνησης τάσσεται η Merkel

Τη διάσωση της κυβέρνησης συνεργασίας με τους Χριστιανοκοινωνιστές του Horst Seehofer επιθυμεί η γερμανίδα καγκελάριος.
Σε συνέντευξη της στη γερμανική τηλεόραση ZDF η Merkel αναφέρθηκε εκτεταμένα στην επιθυμία της  να συνεχιστεί η συνεργασίας  της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) με το βαυαρικό αδελφό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) το οποίο αποφασίζει σήμερα (1/70 για την παραμονή στην  κυβέρνηση συνεργασίας με αιχμή το μεταναστευτικό.
H Merkel πάντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η διαμάχη Χριστιανοδημοκρατών (CDU) - Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για την μεταναστευτική πολιτική να μην διευθετηθεί απόψε (1/7/2018).
Η ίδια πάντως εκφράζει την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, το οποίο περιγράφει ως «ισοδύναμο» με τα σχέδια του υπουργού Εσωτερικών Horst Seehofer και προειδοποιεί ότι «το μεταναστευτικό μπορεί πράγματι να διχάσει την Ευρώπη».
 «Θα κάνω το παν ώστε τόσο στην CDU όσο και στην CSU να υπάρξουν αποτελέσματα, με τα οποία θα μπορούμε να εξασκήσουμε την ευθύνη για τη χώρα μας», δήλωσε η Merkel κατά την διάρκεια της καθιερωμένης «θερινής συνέντευξής» της.
Σε αποσπάσματα της συνέντευξης τα οποία έχουν ήδη δοθεί στην δημοσιότητα, η καγκελάριος εμφανίζεται «λίγο πολύ ικανοποιημένη» με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και τονίζει ότι δική της επιθυμία είναι το κόμμα της να συνεχίσει την κοινή του πορεία με τους Χριστιανοκοινωνιστές, αλλά εξακολουθεί να ισχύει και η αρχή, «όχι μονομερώς, όχι χωρίς συνεννόηση και όχι εις βάρος τρίτων».
Στο σύνολο, αυτά που κατάφερε στις Βρυξέλλες και στις διμερείς διαπραγματεύσεις είναι ισοδύναμα με τα σχέδια της CSU, υποστηρίζει. «Έχουμε αρκετά καλά αποτελέσματα να επιδείξουμε.
Αυτό είναι και ένα επίτευγμα της CSU, η οποία σίγουρα με ώθησε κάπως», δηλώνει και προειδοποιεί ότι το μεταναστευτικό μπορεί πράγματι να διχάσει την Ευρώπη, «για αυτό θέλω να δώσω τον αγώνα μου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης