«Το πλαστικό καταστρέφει το περιβάλλον, χρειάζεται πέντε δευτερόλεπτα να παραχθεί, πέντε λεπτά να χρησιμοποιηθεί και μετά θέλει πεντακόσια χρόνια για να διαλυθεί» σύμφωνα με την Επίτροπο Περιβάλλοντος
Από την Κυριακή, 1η Ιουλίου 2018, οι Κύπριοι καταναλωτές θα αγοράζουν τις πλαστικές σακούλες για να μεταφέρουν τα ψώνια τα οποία κάνουν από τις υπεραγορές ή θα πρέπει να έχουν δικές τους τσάντες για αυτό τον σκοπό.
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, είπε ότι η χρέωση της πλαστικής σακούλας μεταφοράς στους χώρους πώλησης αρχίζει από την 1η Ιουλίου 2018 και θα υπάρχει χρέωση 5 σεντ για κάθε τσάντα.
Αυτό, σημείωσε, είναι ένα μέτρο εναρμόνισης με ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία απαιτεί την μείωση της πλαστικής σακούλας.
Από αυτές τις σακούλες, διευκρίνισε, εξαιρούνται οι λεπτές πλαστικές σακούλες που μπαίνουν μέσα τρόφιμα, όπως είναι το κρέας και τα λαχανικά.
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος επισήμανε ότι η διαφορά της τιμής αγοράς της σακούλας από την υπεραγορά και της πώλησης στον καταναλωτή, θα μπαίνει σε ένα ειδικό ταμείο που θα το χειρίζεται η GREENDOT και θα ελέγχεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται για δράσεις ενημέρωσης του κοινού. Μπορεί να αγοράζονται τσάντες πάνινες για το κοινό, να γίνονται σποτάκια και να εκδίδονται ενημερωτικά φυλλάδια κ.ά. για ευαισθητοποίηση του κοινού για μείωση του πλαστικού, επεσήμανε.
Αναφερόμενη στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος από το πλαστικό, η κ. Παναγιώτου σημείωσε πως «αν σκεφτούμε ότι αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός ότι μέχρι το 2050 θα ο κόσμος θα ψαρεύει πλαστικά αντί ψάρια, μπορούμε να κατανοήσουμε και το μεγάλο μέγεθος του προβλήματος. Άρα εκ των πραγμάτων πρέπει να υπάρξει μείωση όχι μόνο στην πλαστική σακούλα αλλά και σε όλα τα είδη πλαστικού μιας χρήσης, όπως είναι τα καλαμάκια, τα πλαστικά ποτήρια καφέ, τα μαχαιροπίρουνα, πιάτα κλπ.».
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνέχισε, όλες οι χώρες έχουν υποχρέωση για λήψη μέτρων για μείωση της πλαστικής σακούλας ενώ έχει ήδη αρχίσει και η συζήτηση σε επίπεδο της Ένωσης για τα υπόλοιπα πλαστικά μιας χρήσης.
Είναι πολύ σημαντικό, είπε η κ. Παναγιώτου, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι οι καταναλωτές, να κάνουμε γενικά πράσινες αγορές και να έχουμε υπόψη μας ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε πράγματα, τα οποία να τα αγοράζουμε αν δεν τα χρειαζόμαστε.
«Το πλαστικό καταστρέφει το περιβάλλον, χρειάζεται πέντε δευτερόλεπτα να παραχθεί, πέντε λεπτά να χρησιμοποιηθεί και μετά θέλει πεντακόσια χρόνια για να διαλυθεί», συμπλήρωσε.
Ο Εκτελεστικός Γραμματέας Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, είπε ότι οι υπεραγορές είναι έτοιμες εδώ και πάρα πολύ καιρό για την εφαρμογή αυτού του μέτρου από την ερχόμενη Κυριακή, 1η Ιουλίου 2018.
Οι υπεραγορές, σημείωσε, έχουν ήδη εφοδιαστεί με τις επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες που μπορούν να επιλέξουν οι πελάτες, τα συστήματα και οι ταμειακές μηχανές έχουν εναρμονιστεί και είμαστε πανέτοιμοι σε όλους τους τομείς, για να εφαρμόσουμε αυτό το μέτρο.
«Εμείς πάντα έχουμε κοινωνική ευαισθησία και περιβαλλοντική συνείδηση και πρέπει να πούμε ότι οι υπεραγορές ανεξάρτητα με αυτό το μέτρο, εδώ και πάρα πολύ καιρό κάνουν προγράμματα και δράσεις ακριβώς για την ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στον κόσμο, που είναι πολύ σημαντικό», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Σταμάτης Ρωσσίδης, είπε ότι σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος και τις υπεραγορές το Σάββατο, 30 Ιουνίου, μεταξύ 11 -12 π.μ. «θα είμαστε έξω από υπεραγορές σε όλες τις πόλεις για να μοιράζουμε φυλλάδια για ενημέρωση του κοινού και θα τους μιλάμε για το ποιος είναι ο λόγος που θα πρέπει να πληρώνει για τις πλαστικές σακούλες».
«Θέλουμε οι καταναλωτές να πειστούν ότι ο λόγος που γίνεται αυτή η αλλαγή και πρέπει να αγοράζονται σακούλες δεν είναι οικονομικός λόγος αλλά για το καλό του περιβάλλοντος. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι ένας λόγος να βγάλουν λεφτά οι υπεραγορές. Δεν είναι αυτός ο λόγος και ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να συνειδητοποιεί το κακό που γίνεται στο περιβάλλον και να αλλάξει την νοοτροπία του προς το πλαστικό», σημείωσε.
Εμείς, συνέχισε ο κ. Ρωσσίδης, είμαστε υπέρ του να σταματήσει ο κόσμος να χρησιμοποιεί πλαστικές σακούλες -το ότι θα πληρώνει ο καταναλωτής για τις σακούλες του θα τον επηρεάσει κι εμείς τον προτρέπουμε να χρησιμοποιεί δικές του τσάντες που θα χρησιμοποιεί συνεχώς.
Πρόσθεσε, ότι δεν πρέπει μόνο να σταματήσουν οι πλαστικές σακούλες αλλά σύντομα να σταματήσουμε και τα πλαστικά καλαμάκια, ποτήρια, πιάτα κλπ, γιατί γίνεται μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον, το οποίο έχουμε καθήκον όλοι να διαφυλάξουμε.
www.worldenergynews.gr